23/10/2018 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+ gündemine bugün Cumhuriyet, Bizim Anadolu ve Akşam gazetelerinden baktık.

LGBTİ+’lar bugün gazetelerin sanat, ekonomi ve dünya sayfalarında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ gündemine bugün Cumhuriyet, Bizim Anadolu ve Akşam gazetelerinden baktık.

Fotoğraf: Chelsea Manning

Gazetelerin LGBTİ+ gündemi için bugün iki haber ve bir köşe yazısı seçtik. Cumhuriyet gazetesinden tiyatro eleştirmeni Dikmen Gürün’ün bir köşe yazısı, İstanbul’da yayımlanan Bizim Anadolu gazetesinden bir araştırma haberi ve son olarak Akşam gazetesinin sayfalarından bir dünya haberi.

Haberlerin LGBTİ+ gündemiyle nasıl kesiştiğine birlikte bakalım.

Tercih değildir o

Dikmen Gürün’ün Cumhuriyet’te bugün yayımlanan “Öteki olmak ve insanlık onuru” başlıklı yazısı Tiyatro B Planı’nın “Yuva/Home” oyunu hakkında.

Gürün, Sami Berat Marçalı’nın yazdığı oyunu tanıtıyor ve oyunun karakterlerini şöyle sıralıyor: “Dünyanın üç köşesinden kopmuş, aynı dilleri bile konuşmayan dört insanın demokrasi ve özgürlükler ülkesi belledikleri yeni dünyanın kaotik şehri New York'un periferilerinden birinde kesişen yolları... Müzisyen olmak hayalleriyle kaçak olarak gelen ve şimdi bir takside çalışan öfkeli Tazim, kaçak olarak bindikleri gemiden denize atılan Seda ve yanında bomba patladığı için konuşamayan otistik kardeşi Barış, cinsel tercihleri nedeniyle yaşadığı ülkede itilip kakılmaya daha fazla dayanamayarak ülkesinden kaçan ve New York'ta da ezilmekten kurtulamayan Chicho.”

Fotoğraf: “Yuva/Home” oyunundan bir sahne

Tiyatro eleştirmeni Dikmen Gürün’ün LGBTİ+ hareketin kullandığı “cinsel yönelim” kelimesi yerine “cinsel tercih”i kullanmış olması dikkatimizden kaçmadı. Yine de eşcinsel bir karakterin anlatıldığı “Yuva/Home” oyununu merak edenler için oyunun Ekim-Kasım aylarında Toyİstanbul Sahne’de oynanacağını hatırlatalım. Oyun hakkında detaylı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

En iyi olmak için çeşitlilik

İstanbul’da yayımlanan Bizim Anadolu gazetesi bugün, dünyanın en iyi çok uluslu işverenleri araştırmasının 2,7 milyon çalışanın yorumuyla sonuçlandığını haberleştirdi.

İllüstrasyon: Antony Simpson

Gazete, listeye giren şirketlerin en yüksek puanları çeşitlilik ve katılım boyutlarından aldığına dikkat çekiyor. Çalışanların yüzde 92’sinden fazlasının, cinsel yönelimleri, ırkları ve cinsiyetleri ne olursa olsun kendilerine adil bir şekilde davranıldığını düşündüğüne yer veren gazete “insan ekonomisini harekete geçirmek isteyen şirketler, insani değerlere yatırım yapıyor” diyor.

Akşam Chelsea Manning’i nasıl görselleştirdi?

Akşam gazetesi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusuna ait gizli belgeleri, Wikileaks aracılığıyla sızdırdığı suçlamasıyla 2010-2017 yıllarında askeri cezaevinde tutulan ve cezaevinde trans geçiş sürecine başlayan Chelsea Manning’in beden uyum operasyonunu şöyle duyurdu: “ABD’yi karıştıran asker cinsiyet değiştirdi”

Haber Manning’in trans geçiş süreci öncesine ait bir fotoğrafı paylaşmakta sakınca görmüyor. Haberi web sayfasından aktaran Hürriyet gazetesi de Manning haberini aynı şekilde görselleştiriyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret