28/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Hürriyet, Mersin Haberci ve Evrensel gazetelerinden haberler yer alıyor.

LGBTİ+’lar bugün nasıl haber oldu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+  gündeminde bugün Hürriyet, Mersin Haberci ve Evrensel gazetelerinden haberler yer alıyor.

Gazetelerin LGBTİ+  gündeminde bugün üç haber yer alıyor. Hürriyet gazetesi Amerika’da hukuki bir gelişmeyi, Mersin’de yayınlanan Haberci gazetesi Türkiye’deki nefret söylemi haberini ve Evrensel gazetesi toplumsal cinsiyet eşitliğine dair yeni bir yayını sayfalarına taşıyor.

Bazı oylar…

Amerika Birleşik Devletleri’nde Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Anthony Kennedy’nin emekliliğe ayrılması, Başkan Donald Trump'ın yerine kimi atayacağı tartışılıyor. Hürriyet gazetesi de bugün okurlarıyla bu tartışmaları paylaştı. Gazete, Trump’ın yeni bir muhafazakâr hâkim atayacağının düşünüldüğünü, emekliliğe ayrılmak üzere olan Kennedy’nin de muhafazakâr olduğunu ancak eşit evlilik, kürtaja erişim ve pozitif ayrımcılık gibi 4'e karşı 5 oyla yasalaşan kritik konularda lehte karar verdiğine dikkat çekiyor.

Haber, Kennedy'nin en önemli mirasının ABD'de 2015 yılında eşit evliliklerin önünü aşan Yüksek Mahkeme kararında verdiği lehteki oy olduğuna dikkat çekiyor.

Mersin Haberci, nefret söylemine dikkat çekiyor

Mersin’de yayınlanan Haberci gazetesi bugün “Medyadaki nefret suçlarına dikkat!” başlıklı bir haber yayınladı. M. Nabi Batuk’un bu haberi, Mersin 3'üncü Onur Haftası’nı hedef gösteren yayınları nedeniyle haklarında dava açılan islamianaliz.com yöneticilerinin duruşmasından bilgiler aktarıyor.

Batuk, haberde Mersin 7 Renk LGBTİ Dayanışma Derneği üyesi Yağmur Arıcan, Avukat Ezgi Özkan ve Kaos GL Derneği’nden Avukatı Hayriye Kara’nın mahkemede beyanlarını detaylıca aktarıyor.

Haber, Avukat Kara’nın "Nefret söylemi toplumsal barışı tehdit eder. Toplumun içindeki belli bir gruba karşı tahammülsüzlüğü körükler ve şiddete çağrı yapar. Bu nedenle nefret söyleminin önü alınmadığında nefret suçuna dönüşebilir" sözlerine de yer veriyor.

Yeni bir yayın

Evrensel gazetesi, “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik El Kitabı raflarda” haberinde Bianet ve Kaos GLnin birlikte yürüttüğü proje kapsamında yayınlanan Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı’nı tanıtıyor.

Kitabın Kürtçe ve İngilizce dillerine de çevrildiğini belirten haber, Çiçek Tahaoğlu ve Elif Akgül’ün hazırladığı yayında “Kadınlar ve LGBTİ+'lar ne zaman haber olur? Ne zaman haber olmaz?”, “Haber kaynaklarıyla iletişim”, “Haberde cinsiyetçilikten kaçınmak için 14 madde”, “Bianet haber merkezinden deneyimler” gibi başlıkların yer aldığına dikkat çekiliyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam