26/06/2019 | Yazar: Seçin Tuncel

Ressam Hasan Şahin Antalya’da yaşayan LGBTİ+’ların ayrımcılığa maruz kalmadan resimle tanışabileceği, kendini geliştirebileceği atölyesini kaosGL.org’a anlattı.

“LGBTİ+’lar gelsin, burada resimlerini yapsın” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ressam Hasan Şahin Antalya’da yaşayan LGBTİ+’ların ayrımcılığa maruz kalmadan resimle tanışabileceği, kendini geliştirebileceği atölyesini kaosGL.org’a anlattı.

Ressam Hasan Şahin akademi dışında resim tekniklerini öğrenmek isteyen ancak gittikleri atölyelerde ayrımcılığa maruz kalma endişesi yaşayan LGBTİ+’lara da alan açan bir atölye kurdu.

Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Resim bölümünde gördüğü eğitimin ardından Antalya’ya taşınan Şahin, “Büyük şehirlere gitmeyi düşündüm ama büyük şehirlerdeki o büyük atölyelerde kaybolmaktan korktum. Antalya’da bu işi daha iyi yönetebilirim diye düşündüm” diyor.

“Akışkanlığı seviyorum”

Eserlerinde daha çok yağlı boya tekniği kullanmasını, “Akademide aldığımız eğitimde birçok teknik üzerine yoğunlaşıyoruz. Ancak ben yağlı boyayı kendime yakın buldum. Boyayı tinerle karıştırıp elde ettiğim o akışkanlığı seviyorum” diye anlattı.

Şahin, Türkiye’de LGBTİ+ sanatçıların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılık nedeniyle yurtdışına yerleştiğini eserlerini farklı ülkelerde üretmeye devam ettiklerine dikkat çekiyor, “LGBTİ+ birey olduğu için karşılaştığı ayrımcılıklar nedeniyle Türkiye’de yer edinemeyen ve yurt dışına yerleşen çok başarılı arkadaşlarımız var.”

“Atölyeyi LGBTİ+’lar resimle kaynaşsınlar diye kurdum”

Şahin, Antalya’da açtığı resim atölyesinin asıl amacını şöyle anlatıyor: “Atölyeyi kurarken asıl amacım burayı tamamen LGBTİ+’lara açmak. Mesela trans bir arkadaşımız hobi amaçlı resim yapmak istiyor, bir atölyeye gidiyor fakat cinsiyet kimliği öne sürülerek atölyeye kabul edilmiyor. ‘Yeteneğin yok, çizimin kötü, benim atölyemi düşürürsün’ söylemlerine maruz kalıyor. Bunu yaşayan birkaç arkadaşım oldu maalesef. Ya da benzer şekilde atölyeye çocuklarını getiren aileler LGBTİ+ bireylerle karşılaştığında onların gitmesini istiyor, homofobileriyle yüzleşmek yerine… Bütün bunları düşününce ben bu atölyeyi LGBTİ+’lar hem deşarj olsun hem üretsinler hem de resimle kaynaşsınlar diye kurdum. Gelsinler burada resimlerini yapsınlar, yapalım, konuşalım, muhabbet edelim. Kendilerini rahat hissedecekleri bir ortamda kendilerini geliştirsinler istiyorum.”

Hasan Şahin’in Kırmızı Art Sanat Atölyesi hakkında tüm bilgileri, kendisine buradan ulaşarak öğrenebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam