25/04/2019 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Derneği’nin yayımladığı 2018 Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nda LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlalleri de yer alıyor.

LGBTİ+’ların hak ihlalleri, Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği’nin yayımladığı 2018 Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nda LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlalleri de yer alıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 2018 Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Raporda Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde birçok ilin valiliğinin tek seferlik ya da toplu yasaklarının 19 Temmuz’da OHAL’in kalkmasına rağmen sürdüğüne dikkat çekiliyor.

Rapor, “Bu yasaklamalar jeotermal santrallerin olumsuz etkileri ile ilgili bir toplantıdan Lise ve Üniversite şenliklerine, kültür sanat ve doğa festivallerinden LGBTİ+ etkinliklerine kadar büyük bir çeşitlilik göstermektedir” diyor.

1 yılda toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına 849 müdahale

Derneğin 2018 raporu LGBTİ+ aktivistlerinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının da ihlal edildiğine şöyle dikkat çekiyor: “621 kez başta Ankara ve İstanbul olmak üzere ‘İşimi geri istiyorum’ talebi ile gerçekleştirilen eylemlere, 10 kez Cumartesi Annelerinin açıklamalarına, 3 kez çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacı İstanbul Havalimanı İşçilerinin eylemlerine olmak üzere toplumun çok çeşitli kesimlerinin (Ücretlerini Alamayan İşçiler, Ataması Yapılmayan Öğretmenler, sendikalar, çiftçiler, üniversitesi öğrencileri ve Hocaları, Kadın Platformları, LGBTİ+ hareketinin unsurları, mahallesi sakinleri, siyasi partiler, dernekler, meslek örgütlerinin) düzenlemek istediği barışçıl gösterilere toplam 849 müdahalede bulunulmuş, insanlar işkence düzeyine ulaşan polis şiddetine maruz kalmış olup, 2598 kişinin şikâyeti söz konusu olmuştur.”

Rapor’un sonuç bölümünde İHD “Türkiye insan hakları ortamının iyileştirilebilmesi yolunda gelişme sağlanabilmesi için reform sürecine girilmesi gerektiğini” vurguluyor. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam