22/01/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Halkların Demokratik Partisi İzmir milletvekili Serpil Kemalbay LGBTİ+’lara yönelik artan hak ihlallerini Meclis’e taşıdı.

“LGBTİ+’ların varlığının yok sayılmasından ne zaman vazgeçeceksiniz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi İzmir milletvekili Serpil Kemalbay LGBTİ+’lara yönelik artan hak ihlallerini Meclis’e taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Serpil Kemalbay LGBTİ+’lara yönelik artan hak ihlalleri ile ilgili İçişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Soru önergesinde, Türkiye’nin de katılımcısı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na göre nefret suçu tanımına yer veren Kemalbay, 9 Ocak günü İzmir’de trans kadın Hande Şeker’in polis memuru tarafından öldürüldüğünü ve üniversite öğrencisi A.G.’nin Trabzon’da 31 Aralık’ta evinde kalan kişi tarafından bıçak zoruyla cinsel saldırıya maruz kaldığını hatırlattı.

Kemalbay soru önergesinde, kolluk kuvvetlerinde yaygın homofobik ve cinsiyetçi yaklaşımı giderecek, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığı ortadan kaldıracak önlemlerin alınıp alınmadığını sordu.

LGBTİ+’ların varlığının ve yaşanan hak ihlallerinin yok sayılmasından ne zaman vazgeçileceğini de soran Kemalbay önergeye Onur Yürüyüşlerinin yasaklanması ve alana çıkanların polis müdahalesine maruz bırakılmasının artan nefret suçlarıyla ilişkisinin olup olmadığını da ekledi.

“Nefret cinayetlerini önlemeye yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”

Kemalbay’ın yanıtlanmasını istediği diğer sorular ise şöyle:

1-       A.G.’nin ifadesi doğrultusunda olay yerine gelen polis memurları ile karakolda uygulanan kötü muamele dolayısı ile ilgili polis memurları hakkında etkin ve tarafsız bir şekilde soruşturma işlemine başlanmasına dair bir talimatınız olmuş mudur?

2-       A.G.’nin karakol görevlileri tarafından götürülen sağlık muayenesinde sadece “vücudunda morluk var mı” diye muayene edildiği ifadesi bakanlığınızca incelenmiş midir?

3-       Kolluk kuvvetleri arasında yaygın olan homofobi ve cinsiyetçi yaklaşımın giderilmesi amacıyla herhangi bir proje ve çalışmanız var mıdır?

4-       Bakanlığınızca, valiliklere ve diğer müdürlüklere, ayrımcılık yapmaksızın, farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine sahip bireylerin örgütlenme özgürlüğüne saygı duymaları ve korumaları yönünde yükümlülüklerini hatırlatmak, ayrımcılığı önlemek için ne gibi önlemler alınmaktadır?

5-       LGBTİ+’ların varlığının ve yaşanan hak ihlallerinin yok sayılmasından ne zaman vazgeçeceksiniz?

6-       Bakanlığınızın, Onur Yürüyüşü katılımcılarının barışçıl bir şekilde yürüyüş yapmasını engelleyerek ve katılımcılara tazyikli su,  biber gazlı plastik top mermileri ile haksız ve aşırı güç kullanımına maruz kalmasını sağlayarak bu tür şiddet ve cinayet suçlarının artmasını pekiştirdiğini düşünüyor musunuz?

7-       LGBTİ+’ların hakları alanında faaliyet gösteren derneklerle Türkiye’de yaşanan ayrımcılık ve nefret cinayetlerini önlemeye yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

8-       Bakanlığınıza polis tarafından şiddet, kötü muamele ve cinsel tacize uğramaları nedeniyle 2010-2018 yılları arasında başvuran LGBTİ+’ların sayısı kaçtır?


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam