24/04/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündemi için Cumhuriyet, Evrensel ve Gaziantep Haber Ajansı’ndan birer haber seçtik.

LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık için bahane çok Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündemi için Cumhuriyet, Evrensel ve Gaziantep Haber Ajansı’ndan birer haber seçtik.

Gazetelerin LGBTİ gündemi için bugün Cumhuriyet’ten bir röportaj, Evrensel’den bir haber ve Gaziantep Haber Ajansı’ndan bir köşe yazısı seçtik.

Queer bir Eros

Cumhuriyet gazetesinden Dilek Şen’in yazar Aslı Tohumcu ile “İnadına kadınları yazmak” isimli röportajıyla başlayalım.

Röportajda Aslı Tohumcu son romanı “Durmadan Leyla”daki cinsiyeti muğlak aşk tanrısını şöyle anlatıyor: “Aşka şöyle bakıyorum diyemem, zor. Ama aşkın bazı yönlerine değinmek açısından güzel bir alan verdi roman da, Eros da bana. Erosla, Eros algısıyla dalgamı geçtim. Ayrıca Dişi'nin hikâyesi için bir aşk tanrısına ihtiyacım vardı, Eros'a ihtiyacım doğrultusunda şekil verdim. Queer bir karakter çıktı sanki ortaya.”

LGBT’li değil, LGBTİ’ler

Evrensel gazetesi Memleket Biziz çağırıcılarından Yargıçlar Sendikası Eski Başkanı Mustafa Karadağ’dan demeç alarak hazırladığı habere yer verdi.

“Akp’li vekiller dahi bu durumdan rahatsız” başlıklı haberde Karadağ, "Sorunlarımızı ortaklaştırarak toplumsal ve sivil muhalefet yaratmak istiyoruz. Alevi'si, Sünni'si, Türk'ü, Kürt'ü, LGBT'lisi kendisini nasıl tanımlıyorlarsa tanımlasın insanlar biz bunun üstünde durmuyoruz. Biz sadece 'Türkiye'de özgür bir yaşam nasıl sağlanır' bunun peşindeyiz" dedi. 

Karadağ’ın sözleri insan haklarına saygılı ifadeler. Lakin Karadağ, burada LGBTİ’ler yerine “LGBTİ’lisi” ifadesi ile terminolojiyi yanlış kullanıyor.

Konuyu LGBTİ’lere getirmek

Gaziantep Haber Ajansı’ndan Enver Mıhçıoğlu, 15 Cumhuriyet Halk Parti’li (CHP) milletvekilinin partisinden istifa ederek İYİ Parti’ye katılmasını değerlendirmeye çalışırken LGBTİ’lere yönelik ayrımcı söylemde bulundu.

Mıhçıoğlu’nun ayrımcı cümleleri şöyle: "Haydi yine iyisiniz! Artık bundan sonra siz de Sezgin Tanrıkulu gibilerle terörist taziyelerine gider, Mahmut Tanal'la birlikte LGBT toplantılarında boy gösterirsiniz. Ne de olsa içinize CHP kaçtı!"

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret