14/02/2019 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yayımladığı bir açıklamada, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlik yasağının derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

“LGBTİ’lerin haklarını korumak Ankara’daki yetkililerin görevidir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yayımladığı açıklamada, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlik yasağının derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

Ankara Valisi'ne göre LGBTİ etkinlikleri "nefreti kışkırtabilir ve "kamu güvenliğini tehdit" edebilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) bugün yayımladığı açıklamada, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlik yasağının derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

Örgüt açıklamasında 18 Kasım 2017’de Ankara Valiliği’nin Olağanüstü Hal Kanunu’nu (OHAL) kullanarak, OHAL’in kaldırılmasının ardından da 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu gerekçe göstererek LGBTİ+ temalı tüm etkinliklerin yasaklandığını hatırlatıyor.

Keyfi yasak LGBTİ’leri damgalıyor

Açıklamada İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Ankara valiliği LGBTİ topluluğu ve destekleyenleri tarafından düzenlenen kamuoyuna açık etkinliklere getirdiği yasağı derhal kaldırmalıdır” dedi. Williamson, “LGBTİ gruplarının haklarını korumak Ankara’daki yetkililerin görevidir, bu şekilde keyfi yasaklar getirmek LGBTİ bireyleri daha da fazla damgalamaya ve marjinalize etmeye yönelik pervasız ve ölçüsüz bir çabadır,” şeklinde konuştu.

“Bu iddialar LGBTİ düşmanı bir önyargı barındırıyorlar”

Söz konusu yasak için Ankara Valiliğinin “toplumsal hassasiyetler,”, “kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlike,” ve “genel sağlığın ve ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gibi sözde gerekçeler ileri sürdüğünü belirten açıklamada, “İnsan Hakları İzleme Örgütü bu tür iddiaları temelsiz gördüğünden tümüyle red ediyor. Bu iddialar LGBTİ düşmanı bir önyargı barındırıyorlar ve uluslararası hukukun bu tür yasaklamalar için şart koştuğu meşru bir amacın veya ihtiyacın varlığını temellendirmekten uzaklar” cümleleri yer alıyor.

Açıklamada ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 21 Ocak 2019 tarihinde Ankara Valiliği’nin süregelen yasağa ilişkin yorumlarını soran bir mektup yazdığını ancak mektuba halen bir yanıt almadığını da bildiriyor.

“Ülkede yasal olarak faaliyet gösteren LGBTİ örgütlerini yıldırmaya çalışmak”

Williamson açıklamada “Şiddet içermeyen etkinlikleri asılsız iddialarla yasaklamak ve vatandaşları toplumun gözünde suçlu gibi göstermek, insan haklarına saygılı bir devletin yapacağı şeyler olmadığı gibi, bunlar ülkede yasal olarak faaliyet gösteren LGBTİ örgütlerini daha da fazla yıldırmaya çalışmak dışında bir anlam taşımıyorlar,” dedi ve cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi ne olursa olsun herkes barışçıl bir şekilde örgütlenme ve toplanma özgürlüğüne sahip olduğunu yineledi.

Açıklamada Kaos GL Derneği ve Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneğinin yasağa karşı yürüttüğü hukuki mücadeleye yer veren Örgüt, Pembe Hayat’tan Esra Özban ve ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan Özgür Gür ile görüşerek bir video da hazırladı.

Raporda Kaos GL’den Yıldız Tar, “LGBTİ+ örgütlerinin Ankara’da etkinlik yapamaması Ankara’da yaşayan LGBTİ+ kişilerin bütün temel haklarını kullanamaması anlamına geliyor” dedi. Kaos GL’nin avukatı Kerem Dikmen ise, yasağın, derneklerin tüzel kişiliğini etkilemese de, faaliyetlerini yerine getirmelerini imkansız kıldığını söyledi. Dikmen, örgütlerin, tüzel kişilerine dönük riski en aza indirmek için daha az görünür olmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İlgili haberler:

Ankara Valiliği hep aynı nakarat: “LGBTİ etkinliği yasak!”

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı


Etiketler: insan hakları
İstihdam