02/08/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Avukat Kampı, LGBTİ+’ların adalete erişimde karşılaştığı engeller tartışmasıyla başladı.

LGBTİ+’ların hukukla imtihanı: Adalete erişimin önündeki engeller neler? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Kampı, LGBTİ+’ların adalete erişimde karşılaştığı engeller tartışmasıyla başladı. 

Pembe Hayat ve Kaos GL ortaklığında organize edilen 2017 Avukat Kampı başladı. Kampın ilk günü katılımcı avukatlar tanışma etkinliğinin ardından, çeşitli bölgelerde LGBTİ+’ların hukuk alanında karşılaştıkları engelleri tartıştılar.

Avukatların aktarımlara göre kolluk kuvvetleri bölge ve şehir fark etmeksizin OHAL koşullarını öne sürerek trans seks işçilerine keyfi gözaltı ve şiddet uyguluyor.

Özellikle trans dosyalarında mevzuattaki muğlaklık sebebiyle davanın akıbeti hakimin inisiyatifine bırakılıyor. Bu sebeple translar için yeni kimlik çıkartma ve ameliyat kararı davalarında dosyaların görülme hızı birbirinden farklı olabiliyor. Olumlu davaların sonucunda müvekkiler riskli olabileceğini düşündüğü için, dosyanın haberleştirilmesini ve duyulmasını istemeyebiliyor.

Adalete erişimde, hukukçuların LGBTİ+ farkındalığı çok gözlenebilir olmadığından LGBTİ+ dayanışmacısı avukatların teori ve pratiği buluşturmak üzere izlenebilecek yollar bir sonraki atölyelerde tartışılacak.

2017 Avukat Kampı, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam