11/04/2011 | Yazar: Bawer Çakır

Yeni Şafak gazetesi yazarı Hilal Kaplan Irkçıl

LGBT'lerin Tepkisi Hilal Kaplan'a Geri Adım Attırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yeni Şafak gazetesi yazarı Hilal Kaplan Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Durde! ve Sosyal Değişim Derneği'nin 16-17 Nisan'da Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenleyeceği "Uluslar arası Nefret Suçları Konferansı"ndan lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellerin (LGBT) tepkileri nedeniyle çekildi.
 
Ancak Kaplan'ın konferansa davet edilmesiyle ilgili tartışmalar Facebook ve Twitter'da sürüyor.
Konferansa katılmayan Kaos GL'den Umut Güner Durde ve SDD'nin LGBT'lerden özür dilemesi gerektiğini söylüyor. Konferansa katılacak olan Lambdaistanbul ve İstanbul LGBTT Oluşumu da yarın konuyla ilgili bir toplanacak ve ortak bir metin yazacaklar.
 
Siyah Pembe Üçgen Derneği de konferansa bir metin yollamaya hazırlanıyor. Katılımcılarından sosyolog Melek Göregenli de bu gelişmelerin ardından konferansa katılmayacağını açıkladı.
Geçen yıl eşcinselliğin günah olduğunu yazan, eşcinsellerin hak diye talep ettikleri evlilik ve evlat edinme taleplerine karşı olduğunu söyleyen Kaplan "eşcinsel ve feminist mücadelenin yatak odası siyaseti olduğunu ve bu nedenle de pornografik olduklarını" söylemişti. Bu yazılarının ardından Lambdaistanbul'un homofobi ve transfobiye dikkat çekmek için 2005'ten bu yana dağıttığı Hormonlu Domates Ödülü'ne layık görülmüştü.
 
Son dört gün içinde yaşanan gelişmeler
Durde ve SDD Facebook'ta konferansla ilgili bir sayfa açtı ve konuşmacıların isimlerini açıkladı. Robert Koptaş, Ayşe Hür, Gülten Kaya, Nayat Karaköse, Mithat Sancar, Turgut Tarhanlı, Ragıp Duran, Nil Mutluer gibi isimlerin arasında Kaplan da vardı.
 
Bunun ardından Facebook kullanıcısı LGBT'ler sayfaya Kaplan'ı ve kaplanı bu konferansa davet eden organizatörleri protesto eden mesajlar yazdılar. Tepkiler kısa zamanda büyüdü ve "Uluslararası Nefret Suçları Konferansı'nda Hilal KAPLAN'a DurDe" ismiyle bir grup kuruldu. Protestoculardan bazıları bu gruba konferans sayfasına yazdıkları protesto mesajlarının silindiğini yazdılar.
 
Bu esnada Kaplan'ın Twitter hesabına protesto mesajları yazılıyor, Twitter kullanıcıları konuya dair twit'ler atıyorlardı. Önce DurDe'den "Kaplan'la konuştuklarını ve konferanstan çekilmesi konusunda uzlaştıkları" haberi geldi. Kaplan ise Twitter'da "Bazı grupların tepkisi nedeniyle konferanstaki moderatörlük görevinden çekildiğini" duyurdu ve "Ama eşcinsellik hala günah" dedi.
 
Bu açıklamanın üzerine Kaplan'a tepki mesajları atılırken Kaplan bu kez de "saldırıya uğramak istemedim" dedi. Ardından çok sayıda Twitter kullanıcısı Kaplan'ın bu ifadeyle kendisine yeni bir mağduriyet yaratmaya çalıştığını yazdı.
 
Kaplan'ı destekleyenler ve protesto edenler arasında bu konu konuşulurken Lambdaistanbul ve İstanbul LGBTT Oluşumu konuyla ilgili bir toplantı çağrısı yaptı. Toplantı 13 Nisan (Çarşamba), saat 19.00'da Beyoğlu LGBTT ofisinde yapılacak.
 
Konferansta konuşmacı olarak adı görünen Göregenli bugün LGBT örgütlerinin iletişim listesine attığı e-postayla konferansa katılmayacağını açıkladı.
 
"İlk andan beri bizim oturumun başlığının değişmesi vb. konularda ısrar ederek belli bir noktaya gelmiştik ama şu anda gelinen noktada katılmak içime sinmemeye başladı. Katılıp orada düşüncelerimi söylemek genel yaklaşımı eleştirmek de bir yoldu ve bunun için gidecektim, ama şu an gelinen noktada katılmamanın daha doğru olacağına karar verdim ve bunu konferans düzenleyicilerine de bildirdim."


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret