04/10/2013 | Yazar: Loren Elva

‘Dersim’in politik durumundan dolayı LGBT’lerin rahat yaşayabileceği düşünülüyor ama gerçek dışarıdan görüldüğü gibi değil’

LGBT’ler Dersim’de Örgütleniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Dersim’in politik durumundan dolayı LGBT’lerin rahat yaşayabileceği düşünülüyor ama gerçek dışarıdan görüldüğü gibi değil”
 
Dersim’de LGBT (lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) bireyler homofobi ve transfobiye karşı mücadele etmek üzere örgütleniyor.
Dersimli LGBT’ler Dersim’de var olup da görünmeyen homofobi ve transfobiye karşı mücadele etmek için örgütleniyorlar. Dışardan bu güne kadar açıktan bir homofobik ve transfobik bir olay görmediğimiz ya da okumadığımız Dersim’de, LGBT’ler aslında bu olayların görünmemesinin nedenini LGBT görünürlüğünün olmamasından kaynaklandığını ve LGBT görünürlüğünün olmamasının nedenin her yerde olduğu gibi homofobi ve transfobinin Dersim’de yaygın olduğunun, Dersim’in küçük bir yer olmasından kaynaklı insanların birbirini tanıdıklarını ve LGBT bireylerin bilinmesi durumunda Dersim’de yerinin olmayacağını belirtiyorlar.
 
LGBT’ler Dersim’de var olan homofobi ve transfobiyi ve buna karşı yürütecekleri mücadeleyi şöyle açıklıyorlar.
 
“Devrimci, demokrat, yurtsever örgütler LGBT’lere dönük çalışmıyor”
Dersimli olan ve Dersim’de yaşayan Deren Yener, şehirde birçok homofobik olayın yaşandığını ama herkesin sustuğunu anlatıyor: “Şehir dışından arkadaşlarımla konuşurken Dersim denince akıllarına politik durumundan kaynaklı LGBT bireylerin burada rahat yaşayabileceğini düşünüyorlar. Ancak dışardan öyle bakıldığı gibi değil, her yerde olduğu gibi homofobi ve transfobi buruda da var. Dışarıdan bakıldığında burada homofobi ve transfobi görünmeyebilir, hatta bu güne kadar bir LGBT bireyin burada dayak yediğini ya da katledildiğini Dersim’de görmemişsinizdir, duymamışsınızdır ya da bir haberde okumamışsınızdır, ancak burada LGBT bireyler şiddette görüyor, katlediliyor, memleketlerinden sürülüyor. Burada LGBT bireylerin cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimlikleri öğrenildiği zaman her türlü ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu birey sokağa çıktığında bütün gözler onun üzerinde oluyor, herkes onu konuşuyor bir suç işlemiş gibi. Onu gören yanındakine işaret ediyor “bak kim geçiyor’’ diye, bu kişi artık sokağa çıkamıyor ve eve hapsoluyor ya da bu şehri terk etmek zorunda kalıyor hayatta kalabilmek için. Buna benzer Dersim’de birçok olayla karşılaştım. Bu güne kadar bu olaylar yaşandı ve herkes buna karşı sustu. Burada birçok devrimci, demokrat, yurtsever örgüt olsa da hiçbiri LGBT’lere dönük hiçbir şekilde söz sahibi olmadılar, oysa tüzüklerinde programlarında LGBT’ler çarşaf çarşaf yer almasına rağmen. Ancak biz artık Dersim’de LGBT’ler olarak bundan sonra böyle olaylarla karşılaşmamak için LGBT’lerin yalnız olmadıklarını, var olduklarının ve var olacaklarını göstermek için burada ihtiyaç olan LGBT mücadelesini örgütlenerek, örgütlü bir şekilde homofobi ve transfobi ile mücadele edeceğimizi belirtmek istiyorum.”
 
“Ben bir heteroseksüelim”
Bir heteroseksüel olan Axin Dağlı ise Gezi’den Dersim’e kendi sürecini anlatıyor: “Gezi sürecinde İstanbul’da tanıştığım Dersim’li bir lezbiyen arkadaşın aracılığı ile LGBT bireyleri tanıdım ve özellikler Gezi direnişinde LGBT bireylerin aktif rol alması ile LGBT mücadelesinin haklı bir mücadele olduğunu anladım. Öncesinde birçok önyargım vardı LGBT bireylere dönük ancak bu önyargılarımın hepsini Gezi direnişinde LGBT’lerle ortak paylaşımlarda bulunarak, aynı yatağı paylaşarak, ortak işler yaparak yıktım. Ve sürekli Dersim’de neden bir LGBT örgütlenmesi yok diye dert edindim ve sürekli burda da bir LGBT örgütlenmesi olsun, LGBT’ler bir araya gelsin, ortak işler yapsın diye istedim. Geçen yazımı İstanbul’da bir işte çalışarak geçirdiğimden Munzur Festivaline de katılamamıştım. Ancak bu yıl bir ilk oldu ve Amed’ten gelen Keskesor LGBT Oluşumu burada homofobi, transfobi ve nefret suçlarına karşı bir yürüyüş gerçekleştirmiş. Bu hem Dersim halkı için hem de Dersim’de yaşayan gizli LGBT bireyler için bir ilk oldu ve şu an birçok gizli LGBT bireyle bir araya gelip toplantılar alıp, bu toplantılar sonrasında LGBT bireyler birbirlerine açılıyorlar. Keskesor LGBT Oluşumu’nun yaptığı yürüyüş burada LGBT bireylerin bir araya gelip örgütlenmesine, mücadele etme kararı almasına vesile oldu.”
 
“Korkularımı örgütlenerek aşacam”
Dersimli bir transseksüel kadın Ceren Güner ise örgütlenerek hayatının nasıl değişeceğini anlatıyor: “Sokağa çıkmaktan korkuyordum çünkü burada birçok korkunç olayla karşılaştım ve bu karşılaştığım olaylar beni eve hapsetmeye neden oldu. Önceleri bir arkadaşım eşcinsel olduğu için ailesi tarafından kurşunlanmıştı son dakika komşuların onu hastaneye yetiştirmesi ile kurtulmuştu ve iyileştikten sonra hayatta kalmak adına başka bir şehre kaçmak zorunda kaldı. Onu kurşun sıkan babası 6 ay tutuklu kaldıktan sonra şu an dışarıda ve onu aramakta. Başka bir olay yine bir eşcinsel arkadaşım ailesine açıldıktan sonra ailesi tarafından kabul edilmişti ancak feminen görünümünden kaynaklı Dersim’de onun hakkında bir sürü dedikodu yayılmaya başladı. Bir süre o dedikodulara kulak kapatan ailesi bir süre sonra dedikodulara boyun eğip çocuklarını İstanbul’a göndermek zorunda kalmıştı. Buna benzer daha birçok olay. Maskülen görünümde olmak zorundayım çünkü ne ailemin ne de çevremin bilmemesi gerekiyor. Öğrenmeleri takdirde benim de hayati durumum tehlikeye girebilir. Görünümümden kaynaklı şimdilik çok sıkıntı yaşamıyorum ama yine de insanlar beni anlar diye çok korkuyordum, şimdi o korkularımla yüzleşmeye başladım. LGBT bireylerle bir araya gelerek sorunlarımı dile getiriyorum ve sorunlarıma çözüm buluyor arkadaşlar. Şimdi LGBT mücadelesinde kendimi örgütleyerek korkularımı aşmayı düşünüyorum.”
 
Nefret edilen halk nefret eder mi?’
Bu güne kadar Dersim’de LGBT mücadelesinin çok rahat yürütülebileceğini düşünmüştüm, ancak insanlarını yavaş yavaş tanıyınca bu mücadelenin aslında düşündüğüm gibi rahat yürütülemeyeceği anladım. Buradaki homofobi ve transfobiyi görünce aklımda şu sorular oluştu; “Nefret edilen halk nefret eder mi?’’, “Ezilen halk ezer mi?’’, “Katledilen halk katleder mi?’’ Dersim halkı yıllardır inançlarından, kültürlerinden, kimliklerinden kaynaklı nefret edildi, ezildi, katledildi. Bir ezilen sınıf içerisinde olan Dersim halkı kendisi gibi aynı ezilen sınıfta yer alan LGBT bireyleri kabul eder mi? Bu soruların cevabı Dersim’e bir ihtiyaç olan LGBT mücadelesinin gelişmesi ve ilerlemesiyle ortaya çıkacaktır. LGBT bireyler bugün Türkiye ve Türkiye Kürdistan’ında örgütlülüğünü bir noktaya taşımış oldu ve bu mücadelesini her geçen gün artırmaya başladı. Bugün Dersim’de LGBT bireylerin bir araya gelip örgütlenme kararı alıp heteroseksist düzene karşı mücadele etme kararı alması da bugün genel olarak LGBT mücadelesinin ne kadar haklı bir mücadele olduğunun ürünüdür.

Etiketler: yaşam
İstihdam