14/10/2009 | Yazar: Seçin Tuncel

LGBTT alanında çalışan örgütler ile gençlik ve insan hakları alanında çalışan örgütler, İzmir’de yapılan ‘İnsan Hakları Eğitimi’bir araya geldiler.

LGBTT haklarıyla karşılaşmalar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı LGBTT alanında çalışan örgütler ile gençlik ve insan hakları alanında çalışan örgütler, İzmir’de yapılan ‘İnsan Hakları Eğitimi’bir araya geldiler.

10-11 Ekim tarihlerinde İzmir’de yapılan ‘İnsan Hakları Eğitimi’ni Kaos GL Derneği,Olof Palme Center’in destekleriyle İsveç’ten RFSL ile ortaklaşa yürütüyor.
 
Eğitimde LGBTT alanında çalışan örgütler ile gençlik ve insan hakları alanında çalışan örgütler bir araya geldi. İlk gün, defile atölyesi ile katılımcılar kendilerini tanıttı. Eğitimden beklentiler, istenilenler, neleri sorgulayıp geride bırakmak ve giderken yanlarında ne götürmek istediklerini belirttiler.
 
Siyah Pembe Üçgen Derneğinin Avukatı ve üyesi Elif Ceylan Özsoy’un Türkiye’de LGBTT bireylerin yaşadıkları insan hakları ihlalleri ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Özlem Altıparmak’ın ulusal ve uluslararası hukukta ayrımcılık ile ilgili sunumlar yaptılar. Katılımcılar; insan hakları kavramını, açılımı ve tarihsel sürecini, devlet –insan hakları ilişkisi, uluslararası sözleşmeler, anayasa ve diğer yasalar, hak, yaşam hakkı, haksız tahrik indirimi, nefret suçu gibi kavramları tartışarak fikir alış-verişinde bulundular.
 
Pozitif Yaşam Derneğinden Çiğdem Şimsek’in, HIV, AİDS ve İnsan Hakları sunumundan sonra katılımcılar atölyede HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve AİDS (Edimsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) hakkında bildiklerini, bilmediklerini, korkuları ve önyargılarını masaya yatırdılar.
Kaos GL Derneğinden Umut Güner’in Beşikten Mezara Ayrımcılık Uygulamaları ile katılımcılar Kürt, Alevi, Başörtülü, Eşcinsel bir bireyin hayatının hangi bölümlerinde, hangi alanlarda ne tür sorunlar yaşadığına dair derin bir dehlizi aralamaya çalıştılar. Nil Psikolojik Danışmanlık Merkezinden Mahmut Şefik Nil, Karşılaşmalar atölyesi ile homofobi, transfobi ve ayrımcılık üzerine yakın paylaşımlar ve ardından Lambdaistanbul Aile Grubu (LİSTAG) deneyimlerini paylaşmalarıyla duygusal anlar yaşandı.
Atölyelerin dışında vakit buldukça kahve aralarında, molalarda diyaloglar ve dostane paylaşımlar oldu. Özellikle LGBTT insan hakları ile daha önce karşılaşmamış katılımcılar, eğitimin sonunda bu eğitimde öğrendiklerini hem sosyal hayatlarına hem de uğraş verdikleri alanlara taşıyacaklarını ifade ettiler.
 
Söz Katılımcılarda…
Ezgi: AIDS hakkında hiçbir şey bilmediğimi, fobilerimin olduğunu fark ettim. LİSTAG anneleri ile tanışmak benim için hayal gibi bir şeydi. Onlar konuştukça, onları gördükçe onlar benim de annelerim. Çok geliştirici, dönüştürücüydü benim için.
Onur: Ben gelirken daha interaktif bir eğitim bekliyordum. Fakat dinlemekten çok zevk aldım. Belki beni ilgilendiren alanlar olduğu için çok hoşuma gitti. Annelerin burada olması çok hoşuma gitti. Katılımcılar ve konuşmacılar çok iyiydi. Bu tür eğitimlerde aynı şehirden katılımcıların aynı otelde konaklaması daha iyi olur diye düşünüyorum. Eğitimin adı değiştirilebilir.
Galip: Kendimle yüzleşmem ve kendimle barışık olmamı sağladığınız için çok teşekkür ederim. Birçok şeyi bilmiyormuşum. Olacağını bilmeme rağmen zirveye çıkıp yere düştüm. Lojistik çok kaliteliydi. Ortam gerçekten samimiydi. Anneler çok ayrıcalıklı bir durumdu. Kolay elde edilebilecek bir durum değil de. Mutfaktaki malzemeleri bize göstermeye çalıştılar. Çok eğitime katıldım ama bu eğitim farklıydı. Elinize emeğinize sağlık.
Selen Vargün: Hukuki boyutu ile ilgili bir perspektifim oldu. Anneler çok ilginçti.
Tog Sosyolog: Masaların şekli hoşuma gitmedi. Biraz resmi gibi geldi. PYD’den çok şey aldığımı düşünüyorum. Çok şey öğrendim.
Zeynep: AIDS ile ilgili çok önyargılı idim. Ama çok şey öğrendim. Nelerin yaşandığı tüm samimiyetle anlatılması çok güzeldi.
Fulya: Toplumsal cinsiyete pek değinemedik. Katılımcı profili olarak stk’lardan biraz fazla olsaydık iyi olurdu. Stk’lardan gelenler kısa bir tanıtım yapsalardı daha iyi olurdu. 
Günseli (anne): Bizi davet ettiğiniz için çok teşekkürler. Biz kim çağırırsa gidiyoruz. Diğer stk’lardan gelenler olacak biz daha çok insana bu kanalla ulaşacağız diye düşünmüştük. Bizim gelişimimize de faydası olacak diye düşünmüştük.
Didem: Yaşayan Kütüphaneye benzettim biraz. Farklı kökenlerden arkadaşlar, anneler vardı.
Metehan: Tog’daki arkadaşlar belki annelerin katılmasını sağlayabilirler.
 
 
 
 
 
 
 





Etiketler: yaşam
İstihdam