24/08/2010 | Yazar: Salih Canova

Eşcinseller, Çukurova bölgesi için örgütlenme stratejilerinin nasıl oluşturulabileceği, şehrin dinamiklerine özgü zorlukların nasıl aşılabileceği aynı zaman

LGBTT Örgütleri Adana'da Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinseller, Çukurova bölgesi için örgütlenme stratejilerinin nasıl oluşturulabileceği, şehrin dinamiklerine özgü zorlukların nasıl aşılabileceği aynı zamanda bu dinamiklerin örgütlenme sürecinde hangi olanakları içerdiğini tartıştılar.

Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi tarafından Sivil Toplum Geliştrime Merkezi Adana ofisinde düzenlenen "Deneyim Aktarımı" toplantısı 21-22 Ağustos tarihinde gerçekleştirildi. Koas GL, Lambdaistanbul, SiyahPembe Üçgen İzmir, Pembe Hayat, Hevjin Diyarbakır ve Morel Eskişehir temsilcilerinin örgütlenme süreçlerine dair deneyimlerini aktardığı toplantının ilk gününde Morel Eskişehir, Pembe Hayat ve Lambdaistanbul; ikinci gününde ise Kaos GL ve SiyahPembe Üçgen İzmir temsilcileri birer saat süren bölümlerde örgütlenme süreçleri, bu süreçlerde karşılaştıkları sorunlar ve bunları nasıl çözümledikleri, örgütlendikleri şehirlerin dinamikleri ve temel çalışma alanlarından sözettiler.
 
Morel Eskişehir'den Eylül, Eskişehir'deki öğrenci popülasyonunun örgütlenme sürecini nasıl etkilediği ve üniversitelerde örgütlenme süreçlerini; Pembe Hayat'tan Selay, travesti ve transekseüllere özgü örgütlenme sorunlarını, bu sorunlara nasıl çözümler ürettiklerini ve Hevjin Dİyarbakır'dan Murat, Kürt ve eşcinsel olma hallerinin örgütlenmeyi nasıl etkilediğini, diğer şehirlere göre daha özel bir durumda olan Diyarbakır'da eşcinsel örgütlenmesinin ne tür zorluklarla karşılaştığını aktardı. Lambdaistanbuldan Gizem ve Av. Fırat Söyle, Lambdaistanbul'un kapatılma sürecindeki gelişmeleri ve özellikle Lambda'da kadın örgütlenmesine dair tecrübelerini aktarırken, SiyahPembe Üçgen İzmir'den Salih Canova yaklaşık 10 yıl süren İzmirli Eşcinsellerin örgütlenme ve dernekleşme süreciyle Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele haftası hakkında detaylı bilgiler verdi katılımcılara. Toplantının katılımcı örgütlere ayrılan son oturumunda Kaos GL'den Seçin Tuncel ve Ali Erol, Kaos GL'nin 15 yıllık tarihinden aktarımlar, Homofobi Karşıtı Buluşma, Yerel Muhabir Ağı gibi kapsamlı projeleri nasıl gerçekleştirdiklerine dair bilgiler verdiler. 
 
İki günlük toplantının ilk gecesinde gerçekleştirilen ve Adana'da bir ilk olma özelliği taşıyan LGBTT partisi de yaklaşık 100 kişinin katıldığı eğlenceli bir gece olanağı sundu Çukurovalı eşcinsellere. Toplantının ikinci günü öğleden sonraki oturumu da Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi için örgütlenme stratejilerinin ve dinamiklerinin tartışıldığı bir oturuma ayrıldı. Diğer örgütlerden gelen katılımcılar ve Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi üyerleri aynı zamanda iki günlük toplantının genel değerlendirmesinin yapıldığı bu oturumda Çukurova bölgesi için örgütlenme stratejilerinin nasıl oluşturulabileceği, şehrin dinamiklerine özgü zorlukların nasıl aşılabileceği aynı zamanda bu dinamiklerin örgütlenme sürecinde hangi olanakları içerdiğini tartıştılar. Katılımcıların hemen tümünün oldukça yararlı bulduğu etkinlik sonrasında Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi ve diğer örgütler arasındaki ilişkilerin nasıl kurulabileceği, geleceğe dair benzer etkinliklerin nasıl kurgulanabileceğine dair fikir alışverişinde de bulunuldu.
 
Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi nedir?
2010 yılının başında Adana, Antakya ve Mersin başta olmak üzere Çukurova bölgesinde toplantılar yapmaya başlayan bir grup LGBTT'nin oluşturduğu Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi başta Çukurova Bölgesi'nde yaşayan LGBTT'ler olmak üzere LGBTT'lerin sorunlarına dikkat çekmek, LGBTT'lere yaşadıkları şehirlerde sosyal alanlar yaratabilmek ve LGBTT'leri örgütlenme konusunda bilinçlendirmek amacıyla kurulmuş bir inisiyatifdir. STGM (Sivil Toplum Geliştirme Merkezi)’nin desteğiyle örgütlenen grup, STGM Adana Ofisi'nde film gösterimleri ve toplantılar yaparak Çukurova Bölgesi'nde yaşayan LGBTT'lerin sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyor. Temel amaçlarının "Yönümüzü, yapacaklarımızı belirlemeye çalışıyor, kararlar alıyor ve bu kararlar çerçevesinde etkinlikler yapıyoruz. Yakın zamanda adını daha çok duyacağınız oluşumumuzun amacı: bizim gibi sıkıntılar yaşayan ya da özgür olup da kendisi gibi hisleri paylaşan insanlarla olmaya ihtiyaç duyan LGBTT bireylerini biraraya toplamak ve sorunlarımıza birlikte çözümler bulabilmek" olduğunu belirten İnisiyatif'in toplantılarına katılmak ve daha geniş bilgi alabilmek amacıyla bloglarını veya facebook sayfalarını ziyaret edebilir veya cukurovaei@hotmail.com adresinmden detaylı bilgi alabilirsiniz.
 
 


Etiketler: yaşam
İstihdam