17/04/2009 | Yazar: Kaos GL

17. LGBTT Onur Haftası'nın tarihleri açıklandı: 22-28 Haziran.

17. LGBTT Onur Haftası'nın tarihleri açıklandı: 22-28 Haziran. Hormonlu Domates Anti-Homofobi Ödülleri'nin de dağıtılacağı hafta İstiklal Caddesi'nde yapılacak Onur Yürüyüşü'yle son bulacak.
Lambdaistanbul'un 17. düzenleyeceği Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel (LGBTT) Onur Haftasının tarihleri belli oldu.
Bu yıl 22 Haziran'da başlayacak haftada atölyeler, paneller, film ve tiyatro gösterilerinin yanı sıra konser ve partiler olacak.
Homofobi ve transfobiye dikkat çekmek için verilen Hormonlu Domates Homofobi Ödülleri'nin beşincisinin de dağıtılacağı hafta 28 Haziran'da İstiklal caddesinde yapılacak Onur Yürüyüşü'yle son bulacak.
 
Örgütlenme özgürlüğü, kamusal alan ve nefret cinayetleri
Bugüne kadar çok yurt içi ve yurt dışından çok sayıda hak savunucusu, siyasetçi, sanatçı, hukukçunun katıldığı programda bu yıl örgütlenme özgürlüğü, şehirlerdeki LGBTT varlığı, kamusal alanda görünürlük, nefret cinayetleri ve hak ihlalleri programın genel çerçevesini oluşturuyor.
bianet'in basın sponsorları arasında yer aldığı 17. LGBTT Onur Haftası'nın programı önümüzdeki günlerde Lambdaistanbul tarafından açıklanacak.
 
Senin domatesin kime?
İlki 2005 yılında dağıtılan ve bu yıl beşinci kez sahiplerinin yapılacak halk oylamasıyla belli olacağı Hormonlu Domates Anti-Homofobi ödüllerinin aday belirleme anketi başladı.
Homofobik ve transfobik söylemler üreten kişi ve kurumlara dikkat çekmek ve LGBTT'lere yönelik ayrımcılığı teşhir etmek amacıyla dağıtılan ödüllere aday göstermek isteyenler lambda@lambdaistanbul.org adresi aracılığıyla kendi adaylarını ankete dahil edebilecek.
Geçtiğimiz yıllarda ödülü "kazananlar" arasında TSK, RTÜK ve Vakit gazetesi gibi kurumlar, Okan Bayülgen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, şarkıcı Ebru Gündeş, yapımcı Erol Köse, gazeteci Alev Alatlı, Alişan ve Erman Toroğlu gibi isimler bulunuyor.
 
Stonewall Olayları: LGBTT Hareketinin Miladı
ABD'de New York kentinde yer alan Stonewall Inn adlı kulübe yapılan polis baskınlarından bunalan bar sakinlerinin polise karşılık vermesiyle başlayan Stonewall Olayları dört gün süren bir çatışmaya dönmüş ve bar sakini lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseküsellerin direnişi polisin geri çekilmesine neden olmuştu.
Dünyadaki LGBTT hareketinin miladı olarak kabul edilen bu olaylar LGBTT bireylerin sokağa çıkmasına ve özgürlük mücadelelerini kamusal alanda yürütmelerine vesile olmuştu.
1969 yılının Haziran ayının sonunda cereyan eden Stonewall Olayları o tarihten itibaren dünyanın bir çok yerinde ‘Onur Haftası’ adıyla kutlanmaya başlandı.
LGBTT bireylerin sorunlarını ve mücadele yöntemlerini konuşma fırsatı buldukları bu etkinlikler aynı zamanda diğer hareketlerle de ilişkilerin geliştirildiği zeminlere dönüştü.(BÇ)


Etiketler: yaşam
İstihdam