23/06/2009 | Yazar: Bawer Çakır

LGBTT Onur Haftası kapsamında Hafiyat'ta açılan sergide Soydan, Ülker sokak olaylarını, Voltrans Erkek İnisiyatifi trans erkeklerin görünürlüğünü, İtalyan sanatçı Donnini de portreleriyle LGBTT gör

LGBTT Onur Haftası kapsamında Hafiyat'ta açılan sergide Soydan, Ülker sokak olaylarını, Voltrans Erkek İnisiyatifi trans erkeklerin görünürlüğünü, İtalyan sanatçı Donnini de portreleriyle LGBTT görünürlüğünü "teşvik" ediyor. 

Dünyadaki lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) özgürlük mücadelesinin miladı sayılan, LGBTT'lerin isyan ederek ilk kez sokağa çıktığı Stonewall olaylarının 40. yılı İstanbul'da düzenlenen sergiyle anılıyor.

17. LGBTT Onur Haftası kapsamında düzenlenen "Stoneeall'un 40. Yılı Anısına: İsyan ve Onur" sergisinin amacı görünün olmanın hakları elde etme üzerindeki önemli etkisi.
Açılışı dün Karaköy'deki Hafriyat'ta yapılan sergi 28 Haziran Pazar akşamına kadar görülebilir.
 
"Haklar görünür olmadan elde edilmiyor"

"Biz Stonewall kızlarıyız, saçımızı kıvırırız/ içimize don giymeyiz / kasığımızdaki kılları gösteririz" şarkısıyla New York'un Christopher sokağında başlayan isyan o günden itibaren dünyanın çeşitli yerlerinde LGBTT'ler tarafından kutlanmaya başladı.
 
"40. yılını dolduran isyanın en önemli özelliğinin görünürlük olduğunu" söyleyen Lambdaistanbul üyesi Rüzgar G. Gözüm, ‘hakların görünür olmadan elde edilemediğinin bilincindeyiz. Bu sergi de portreler üzerinden LGBTT'lerin ve kadınların varoluşlarını görünür kılıyor" dedi.

Üç bölümden oluşan serginin giriş katında İtalyan sanatçı Luca Donnini'nin portrelerinden oluşan "Kırmızı Tırnaklar".
 
"Fotoğraflarının derdini ve kendilerini anlattığını" bianet'e söyleyen Donnini "sanat dünyayı değiştirebilir. Ama bu benim kişisel tatminim. Başkaları başka anlamlar buluyorsa ne mutlu. Çünkü iş kişisel yorumlara çok açık" diyor.

17. LGBTT Onur Haftası'na davet edildiği için onur duyduğunu ve çok mutlu olduğunu ifade eden İtalyan sanatçı "bu etkinliğin bir parçası olmak ve Türkiye'deki LGBTT görünürlüğüne katkıda bulunmaktan dolayı heyecanlı ve kıvançlıyım. Ama burada sadece bir sanatçı olarak değil, LGBTT haklarını savunan biri olarak da bulunuyorum" diye konuştu.
 
Serginin giriş katında dileyenler için tırnaklarını boyamak için kırmızı ojeler bulunuyor.
Serginin üst katında Voltrans Erkek İnisiyatifi'nin kadından erkeğe transların görünürlüğünü arttırmak amacıyla hazırladıkları "Erkek Dediğin" üretimleri var.
 
Transları araba tamir ederken, futbol sahasında, nargile içerken ve ud çalarken resmeden fotoğrafların yanı sıra Voltrans üyelerinin kişisel deneyimlerini anlattıkları video gösteriminin de yer aldığı bölümde ayrıca Sinan Göknur'un "Muzır Döngü" yansıtması var. "Osmosis/geçişim" de bu bölümde.

"Türkiye'nin Stonewall'u Ülker Sokak"

Hafriyat'ın alt katı Habitat döneminde transların sürülmesiyle gündeme gelen Ülker sokağın kısa hikâyesi var.
 
Serdar Soydan'ın hazırladığı çalışma siyah duvarlar üzerine gazete haberleri ve fotoğraflarıyla hazırlanmış.
 
Sergiyi hazırlayan ekipten Gözüm, "Türkiye'nin Stonewall'u" dediği Ülker sokak olaylarının "translara yönelik nefretin sonucu olarak yaşandığını, değinmemelerinin de mümkün olmadığını" belirtiyor.
 
Sergi onur haftası boyunca 17.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
21 Haziran akşamı Hormonlu Domates ödül töreniyle başlayan ve atölyelerle süren 17. LGBTT Onur Haftası yarın paneller, film gösterimleri ve partiyle devam edecek.
 
Haberin foto galerisini görmek için tıklayınız:

http://bianet.org/galeri/sergi-stonewall-isyaninin-40-yili-onur-ve-isyan?page=1
 

Etiketler: yaşam
İstihdam