04/03/2015 | Yazar: Yıldız Tar

CHP ve HDP’den milletvekili aday adayı LGBTİ aktivistleri KaosGL.org’a konuştu, neden aday adayı olduklarını anlattı.

Linç ve saldırılardan Meclis’e: LGBTİ aday adayları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP ve HDP’den milletvekili aday adayı LGBTİ aktivistleri KaosGL.org’a konuştu, neden aday adayı olduklarını anlattı.
 
Genel seçimler yaklaşırken çeşitli partilerden aday adayları da belli olmaya başladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) LGBTİ aktivistleri milletvekili aday adaylıklarını açıkladı.
 
Milletvekili aday adayı olan isimlerden ikisi, Niler Albayrak ve Barış Sulu, SPoD LGBTİ’nin düzenlediği “Siyaset Okulu”nda bir araya geldi. CHP İstanbul 3. bölgeden aday adayı olan Albayrak ile HDP Eskişehir’den aday adayı olan Sulu’yu birlikte yakalamışken mikrofon uzattık ve milletvekili olurlarsa neler yapmak istediklerini, niçin aday adayı olduklarını konuştuk.
 
Avcılar’da lince uğramaktan milletvekili aday adaylığına…
 
Avcılar Meis Sitesi’nde transfobik linç girişimlerine maruz kalan trans kadınlardan biri olan Niler Albayrak, yaşadığı saldırılar sonucu siyasi mücadelesin hızlandırması gerektiğine karar vermiş. Albayrak bu kararını şu sözlerle anlatıyor:
 
“Avcılar’da kentsel dönüşüm furyası vardı ve bununla alakalı bir şekilde saldırıya, linç girişimlerine uğradık. Avcılar’daki saldırı şu anda da mahkeme başkanlarının homofobik ve transfobik düşünceleri ile devam ediyor. Avcılar’daki saldırıların ardından siyasi yarışı bırakmama ve daha ileri götürme kararı aldım. Bu yarışı daha ileriye götürmek gerekiyor. Polonya’da trans bir kadın Cumhurbaşkanı adayı olabiliyor. Biz hâlâ aday adaylığında kalıyoruz çoğu zaman.”
 
Yerel seçimler sürecinde HDP’den belediye meclis adayı olan ancak HDP barajı geçemediği için seçilemeyen Albayrak yoluna CHP ile devam etme kararını ise şöyle açıklıyor:
 
“LGBTİ bireylerin ya da özellikle görünür olan trans kadınların kendilerini daha iyi gösterebilmesi ve haklarını savunabilmesi için Meclis’te olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu sefer yoluma CHP’den devam ediyorum. Kazanma şansım daha çok olabilir diye düşündüm. Her partide homofobik ve transfobik düşünceler muhakkak var. Toplumumuz henüz bazı şeyleri kabullenmiş değil ama hem siyasi partileri hem de toplumu dönüştürmek için bu yarışa devam etmek istedim.”
 
LGBTİ haklarının Meclis yoluyla kazanabileceğini savunan Albayrak LGBTİ toplumunun ve örgütlerinin desteklerini beklediğini söylüyor.
 
Trans kadınlar için zorunlu seks işçiliğini de eleştiren Albayrak, “Hepimizi seks işçisi olarak düşünüyorlar ama translara başka iş imkanı sundunuz da biz mi yapmadık” diye soruyor.
 
“LGBTİ hareketin birikimini kendi dilimizle dillendirmeliyiz”
 
HDP’den Eskişehir aday adayı Barış Sulu ise, “LGBTİ hareketinin birikiminin kendi dilimizden dillendirilmesi gerektiğine inandığı için” aday adayı olduğunu söylüyor. “Öznelerin temsilinden yanayım. O yüzden de baktım çok fazla ses çıkmıyor, hızlı davrandım. Kesinlikle birilerinin olması gerektiğini düşünüyordum. Kendime de güveniyorum o yüzden de bütün riskleri düşündüm, ailemle konuştum, çok fazla kişiden akıl aldım ve aday adayı oldum” diyor.
 
Halkların Demokratik Kongresi kuruluş sürecinde de LGBTİ’lerin yer aldığını hatırlatan Sulu HDP’den aday adayı olma gerekçesini ise şöyle açıklıyor:
 
“HDK ve HDP’de özneler temsil ediliyor. Dışarıdan birileri taşınmadı oraya ve herkes kendi isteğiyle yer aldı. LGBTİ’ler orada kendi politikalarını aktif ve katılımcı bir şekilde yürütüyor. Söylemleri de görüyoruz. Demirtaş’tan tut başka yöneticilere herkes LGBTİ konusunda çok güzel söylemler üretiyor. Pankartlarda homofobi ve transfobi karşıtlığı açık açık yazıyor.”
 
Eskişehir’in eşcinsel bir milletvekiline hazır olduğunu vurgulayan Sulu yaşadığı şehir olan Eskişehir’i şöyle tanımlıyor: “Genç, aktif ve dinamik bir şehir. Heyecanlı ve siyaset yapılabilen bir şehir. Ben heyecanlı birisiyim ve sürekli yeni sözler söylenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeni yeni şeyler yapmaya çalışıyorum.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam