27/02/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD’nin Teksas eyaletinde lisede öğrenci olduğu sırada cinsel yönelimi softbol antrenörleri tarafından annesine ifşa edilen eşcinsel kadın açtığı tazminat davasını Cuma günü kazandı.

Lisede İfşaya 77,000 Dolar Tazminat Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’nin Teksas eyaletinde lisede öğrenci olduğu sırada cinsel yönelimi softbol antrenörleri tarafından annesine ifşa edilen eşcinsel kadın açtığı tazminat davasını Cuma günü kazandı.

İfşanın Ardından Gelen Zorbalık
Şu an 21 yaşında olan Skye Wyatt’ın kazandığı davada okul bölgesi Wyatt’a 77,000 dolarlık tazminat cezası ödemeyi, LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) öğrencilerin mahremiyetini koruma amaçlı öğretmenlere yönelik yarım saatlik bir eğitim vermeyi ve ayrımcılık karşıtı bir mevzuat oluşturmayı kabul etti.

5 yıl önce yaşanan olayda, Wyatt’ın softbol antrenörleri genç kızın başka bir kızla ilişki yaşamasına karşı çıkmış ve Wyatt’ı açılmadığı takdirde maçlara almamakla tehdit etmişlerdi. Wyatt’ın itirazı üzerine genç kızın cinsel yönelimini annesine ifşa eden antrenörleri, genç kızı takımdan çıkarmanın yanı sıra Wyatt’ın lise hayatı boyunca homofobik zorbalığa maruz kalmasına neden olmuşlardı.

Eşcinsel Kızımın Yanındayım!
Wyatt’ın annesi, mahremiyet hakkının ihlali üzerine kızının dava açmasına yardımcı olsa da dava süreci boyunca Wyatt’ın psikolojisi zarar görmüş, eğitim başarısı ise düşmüştü.

Wyatt’ın avukatı Jennifer Doan, karara ilişkin News-Journal’a şöyle konuştu: “Bu anlaşma ile öğrenciler ve mahremiyet haklarına ilişkin önemli korumalar sağlanıyor, ayrıca okul bölgesinin resmi politikasında cinsel yönelimden kaynaklı dışlama yasaklanıyor.”

Türkiye’de ise benzer bir ifşa Çanakkale’de meydana gelmiş, polis eşcinsel bir kadının internette yazdıkları üzerine babaannesine gidip “Kızınız ‘şey’ olmuş,” demişti. 


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret