11/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Litvanya Parlamentosu’na

Litvanya Homofobik Kanun Teklifini Reddetmeli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Litvanya Parlamentosu’na gönderdiği mektupta, çocukların ulaşabileceği bilgi kaynaklarının düzenlendiği bir kanun tasarısında yer alan tüm ayrımcılıkların ve baskılayıcı dilin, “eşcinsel ve biseksüel ilişkileri” özendirici kamusal yayın yapılamaz ibaresinin tasarıdan çıkartılması gerektiği vurgulandı.

 
İnsan Hakları İzleme Örgütü, LGBT Hakları programı yöneticisi Boris Dittrich yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Genç insanları hayatlarına yön vermek ve sağlıklarını korumak için ihtiyaç duydukları bilgiden mahrum etmek, gerici bir yaklaşım. Bu yaklaşım çocukları korumaktan çok, onları cahilliğe, tehlikeye ve korkuya sürükleyecektir.”
 
Parlamento “Gençleri Muzır Neşriyattan Koruma” yasasını ilk olarak 16 temmuz 2009’da geçirmiş, ancak Cummhurbaşkanı Valdas Adamkus tarafından veto edilmişti. Temmuz ayında görevi devralan, şu anki Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, yasayı gözden geçirmek için bir komite oluşturdu. Komite yasada yer alan ayrımcılık içeren yönergelerin çıkartılması yönünde görüş bildirdi. Parlamento çıkartılması talep edilen bu yönergeleri görüşürken, yasaya “eşcinsel ve biseksüel ilişkilerin” özendirilmesini yasaklayan bir öneri sunuldu ve çoğunluk tarafından kabul edildi.
 
Litvanya, 1995 yılında Temel İnsan Hak ve Özgürlüklerini Koruma’ya yönelik Avrupa Konvansiyonunu onayladı. Konvansiyon, ayrımcılığı yasaklamakta ve ifade özgürlüğünü güvence altına almakta.
 
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret