28/07/2009 | Yazar: KAOS GL

 ‘Gençleri Kamuyla Paylaşılan Bilgilerin Zararlı Etkilerinden Koruma Kanunu’ adıyla Seimas(Litvanya Parlamentosu) gündemine alınan y

 ‘Gençleri Kamuyla Paylaşılan Bilgilerin Zararlı Etkilerinden Koruma Kanunu’ adıyla Seimas(Litvanya Parlamentosu) gündemine alınan yasa tasarısı, Devlet Başkanı’nın veto hakkını aşabilmek için 140 milletvekilinden oluşan bir çoğunluk gerektirirken, 87 parlamenterin onayını aldı. 25 milletvekili çekimser kalırken, sadece 6 vekil yasanın aleyhinde oy kullandı. Yasa 1 Mart 2010 itibariyle geçerli olacak.  

Uluslararası Af Örgütü, Litvanya’nın taraf olduğu uluslararası ve ulusal  anlaşmaların gereğini yerine getirmediğine, yasanın ifade özgürlüğünü kısıtladığına ve cinsel ayrımcı öğeler içerdiğine dair endişeler taşıyor.  

Yasanın 4. Maddesi, 19 bilgi kategorisini ‘gençlerin gelişimine olumsuz etki edebileceği’ gerekçesiyle çocukların görebileceği yerler olarak tanımlanan okullar, kamu alanları ve medyada görülebilir olmaktan çıkarıyor. 4. Madde’nin 13. Fıkrası ‘eşcinsel, biseksüel ve çok eşli ilişkilerin propagandasını yapan’ yayınları yasaklıyor.

Yasanın gerekçesini açıklayan notta; ‘geleneksel cinsellik dışındaki üreme yöntemleri ve bunlarla ilgili eşcinselliği olumlayan bilgilere maruz kalmak, gençlerin fiziki, manevi ve en önemlisi ahlaki gelişimlerini olumsuz etkileyebilir’ deniliyor.

Yasa, ölülerin, parçalanmış bedenlerin, fiziksel ve psikolojik şiddetin gösterilmesinin yanı sıra, eşcinsellik ve biseksüellikle ilgili bilgilerin de kamusal alanda paylaşılmasını sınırlıyor. Öte yandan yasa, ‘kumara özendiren, şans oyunlarına dahil olmayı özendiren ya da öneren piyango oyunları da dahil olmak üzere kolay kazanmayı özendiren’ , ‘hipnoz seansları gösteren’ ya da ‘kötü beslenmeyi özendiren, hijyen dışı ve fiziki gelişimi durduracak alışkanlıklar içeren’ içeriği de yasaklıyor.

Uluslararası Af Örgütü, bu yasanın homofobiyi kurumsallaştıracağına, eşcinsellikle ilgili her tür meşru tartışmayı kısıtlayacağına, insan hakları savunuculuğuna sekte vuracağına ve lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüel bireylere dair önyargıları kuvvetlendireceğine dair ciddi kaygılara sahip.  Çocukları korumak bir yana, yasa genç insanların ifade özgürlüğünü ve bilgiye erişimi kısıtlayıp, bir de okul ve aile içinde şiddete maruz kalma ihtimali en yüksek grubu tecrit ediyor.  

Uluslararası Af Örgütü, Litvanya Hükümeti’ni uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve ayrımcı ‘Gençleri Kamuyla Paylaşılan Bilgilerin Zararlı Etkilerinden Koruma Kanunu’nu geri çekmeye çağırıyor.

 

Örgüt, Litvanya Hükümeti’nden aşağıdaki adımları da atmasını bekliyor:

Çocuklar da dahil, Litvanya’da yaşayan herkesin, bilgi alma, yayma ve arama hakkı da dahil ifade özgürlüğünü tam olarak kullanabildiğinden emin olun.  

Her çeşit ayrımcılığı yasaklayın. Cinsiyetine, cinsel yönelimine bakmaksızın tüm bireylerin ayrımcılığa karşı eşit, işleyen bir koruma sistemi içinde yer almasını sağlayın.

Genç gay, lezbiyen, biseksüel ve transeksüel bireylere uygun ve ayrımcılık içermeyen bilgiyi paylaşın ve bu insanlara gerekli desteği sağlayın.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam