12/09/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 12 Eylül’ün yıldönümünde, Ankara’da, 78’liler Girişiminin etkinliğinde bir araya geldi.

‘12 Eylül’de Bile İnsanlar Konuşmaktan Korkmuyorlardı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 12 Eylülün yıldönümünde, Ankara’da, 78’liler Girişiminin etkinliğinde bir araya geldi.
 
“12 Eylül Faşist Darbesiyle Hesaplaşıyoruz, Demokrasi, Kürt Sorunu ve Demokratik Özerklik” başlıklı Ankara Sanat Tiyatrosunda yapılan panele katılım yoğun oldu.
 
78’liler Girişiminden Hüseyin Gevher açılış konuşmasında, 12 Eylül’ün bugüne yansıması üzerine değindi. Kürt halk hareketinin bugünlere 12 Eylül Diyarbakır Cezaevindeki direnişleriyle geldiğine dikkat çekti.
 
“Nefes alabildiğimiz tek yer Kürtlerin yanı”
Sırrı Süreyya Önder, AKP iktidarının toplumu ne kadar sessiz, korkak, hale getirdiğine vurgu yaptı ve “12 Eylül bile bunu başaramamıştı. İnsanlar konuşmaktan korkmuyorlardı çünkü başına ne geleceğini biliyordu. Ödeyeceği bedeli göze alıp konuşuyordu. Şu andaki iktidarın ne yapacağı belli olmadığı için toplum tümüyle sessizleşti” dedi.
 
Önder, Türkiye’de muhalefetin Kürtlerin omzunda olduğunu söyledi ve “nefes alabildiğimiz tek yer Kürtlerin yanı ve o bölge” diye ekledi.
 
“Özerklik çeşitlilik ve özgürlüktür”
Emine Ayna, özerklik üzerine konuştu ve özerkliğin aslında dilimize yeni girmediğini, YÖK kurulduğundan beri öğrencilerin Özerk Üniversite istemiyle mücadele ettiğini belirtti.
 
Özerkliğin bölünmek talebi olarak görülmemsinin, okunmasının yanlış olduğunu belirten Ayna, özerkliğin aynı zamanda çeşitlilik, özgürlük, kendini ifade, Demokrasi olduğunu, tek tipliğe karşı çıktığını, Cumhuriyetin ilanı ile yaratılmak istenen tek tipleştirmeye, tek ulus. tek dil, tek kültürün bir eleştirisi olduğunu söyledi.
 
Ayna, özerklik taleplerinin milliyetçi bir özerklik talebi olmadığını, kapitalist sistemin ekonomik modelini de kabul etmediklerini belirtti ve “Bunu biliyorlar ve bu onları korkutuyor” dedi.
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu
 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret