29/05/2007 | Yazar: Murat Çınar

Hükümetin eşcinsel birlikteliklere tanıyacağı yasal haklara karşı çıkan Vatikan ikinci ‘Family Day’ eylemini geçtiğimiz günlerde düzenledi. Yüz binlerce kişinin katıldığı eylemde ‘Aile heteroseksüeldir’, ‘Aile doğal gerçek üzerine kurulur’, ‘Tanrı bize aileyi verdi, ona dokunan hesabını verir’, ‘Gey ailelere hayır’ gibi pankartlar taşındı. Kaos GL İtalya muhabiri Murat Çınar’ın haberi.

‘Aile Günü’ ve İtalya’da homofobi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hükümetin eşcinsel birlikteliklere tanıyacağı yasal haklara karşı çıkan Vatikan ikinci ‘Family Day’ eylemini geçtiğimiz günlerde düzenledi. Yüz binlerce kişinin katıldığı eylemde ‘Aile heteroseksüeldir’, ‘Aile doğal gerçek üzerine kurulur’, ‘Tanrı bize aileyi verdi, ona dokunan hesabını verir’, ‘Gey ailelere hayır’ gibi pankartlar taşındı. Kaos GL İtalya muhabiri Murat Çınar’ın haberi.

KAOS GL - 28/05/2007

Murat Çınar - İtalya

İtalya’da, 12 Mayıs’ta Katolik Kilisesi'nce ikincisi düzenlenen ‘aileyi korumaya yönelik’ ‘Family Day’ eylemine yüz binlerce kişi katılırken İtalya’daki homofobi yüzünü bir kez daha gösterdi.

Her şey bir ay önce Prodi hükümetinin seçim öncesi vaatlerinden biri olan, evli olmayan heteroseksüel ve eşcinsel çiftlerin haklarını korumaya yönelik yasa tasarısı gündeme geldiğinde başladı. Seçimler öncesi yeni hükümetin olası bir kararı ardından tepki vereceğini açıklayan Vatikan Devleti nitekim ilk ‘Family Day’ eylemini gerçekleştirdi. On binlerce kişinin katıldığı eylem San Pietro Meydanı’nda gerçekleşti. Papa bireysel olarak gözükmese de sağ partilerden kilise temsilcilerine kadar birçok kişi eylemde yer aldı.

Eylemin ardından İtalyan başbakanı Romano Prodi kilise ile devletin bağının direkt olmadığını, kilisenin, dini araç haline getirmemesi gerektiğini ve bilhassa eşcinsel hakları üzerine yakında bir yasa tasarısı sunacaklarını açıkladı. Hükümeti oluşturan ‘uç sol’ kanat olarak bilinen Yeşiller ve Komünistler ittifakı tasarının acilen sunulmasını ve onaylanmasını talep ederken AB ülkeleri arasında kurucu ve ilk üyelerden sadece İtalya'nın bu uygulamaya geçemediğini hatırlattı. Başbakanın açıklaması üzerine İtalya'nın çeşitli yerlerinde ‘uç sol’ parti temsilcileri konferanslar ve eylemler düzenlerken olayların ardından yaklaşık bir ay geçti. Ancak hükümet halen tasarıyı gündeme getiremedi.

Tıkanıklığın ana sebeplerinden biri Vatikan Teokratik Devleti'nin İtalya içerisinde fosilleşen ekonomik ve siyasi etkisi. Nitekim Prodi'nin yeni bir yasa vaat eden açıklamaları ve ‘uç sol’un ‘acele edin’ tarzındaki çıkışı ardından başta Papa Ratzinger olmak üzere kilise konuyu reddeden açıklamalarını arttırdı. Hatta Vatikan Teokratik Devleti Başbakanı Alman Rahip Ratzinger'in emri üzerine artık Latince okunan pazar ve cumartesi akşamı ayinlerinde rahipler aile ve önemi hakkında konuşmalar yapmaya başladı. Aile kelimesinin öne çıkartılmasının altındaki hipokrasi ise tabii ki yalnızca heteroseksüel aileden bahsetmekte yatıyor!



‘Eşcinseller davetli değildir’

En sonunda Ratzinger'in Brezilya ziyaretine denk getirilen yani tekrar onun bireysel katılımı olmadan hazırlanan ikinci ‘Family Day’ eylemi anons edildi. İlkine katılmama imkânı olan tüm rahipler bu sefer eyleme katılma zorunluluğundaydılar. Milano'dan, Floransa'dan, Palermo'dan yani İtalya'nın her yerinden otobüsler ve trenlerle Roma'ya, eyleme hazırlanıyordu Katolikler. Konu, gene ailenin korunması ve pek tabii ki sadece heteroseksüel ailenin…

İtalyan hükümeti içindeki bu yasa üzerindeki uyuşmazlıkların ikinci nedeni ise koalisyon ortağı olan eski Hıristiyan Demokratlar. Şu anki hükümet içindeki üç partide temsil edilen bu grup bilhassa Margherita(papatya) partisi ile Başbakan Prodi'nin oluşumu Ulivo (zeytin ağacı)'da yer buluyorlar. Ardından eski Komünist Parti'den kopan ılımlı kesimin oluşturduğu DS (Solun Demokratları) ise içerisinde bu geleneğe yakın üyeleri ve ancak eşcinsel temsilcileri de barındırıyor. Bilhassa aileden sorumlu devlet bakanının Hıristiyan Demokrat kanadın ünlü isimlerinden Bindi'nin olması olayları daha da farklı bir boyuta taşıyor. Nitekim ikinci ‘Family Day’e hükümetten de katılımların olabileceğini hafta içinde belirten Bindi diğer koalisyon ortaklarından sert tepkiler alırken aile konulu bu eyleme eşcinsellerin davetli olmadığının altını da çizmeyi ihmal etmedi.

Hükümetin ilk günlerinden bu yana bilhassa travesti milletvekili Vladimir Luxuria ile sert tartışmalara giren Hıristiyan Demokrat kanat sandalye sayısı ve Başbakan Prodi üzerindeki etkilerinden dolayı bu yasanın tasarı haline dahi gelememesinde aktif olan ana engellerden biri.

‘Asıl aile bu: İsa, Meryem ve Azizler’

İkinci ve en büyük ‘Family Day’ eylemine sahne olan Roma ve Vatikan Teokratik Devleti sokakları aynı zamanda İtalya'da büyümekte olan homofobiye tanıklık etmiş oldu. Başta ‘Eşcinsellere hayır’, ‘Aile heteroseksüeldir’, ‘Aile doğal gerçek üzerine kurulur’, ‘Dico'ya hayır’, ‘İnsan tanrının birleştirdiğidir’, ‘Tanrı bize aileyi verdi, ona dokunan hesabını verir’, ‘Geleneksel aileye evet’, ‘Aile kutsaldır’, ‘Ailesiz gelecek olmaz’, ‘Katolik siyasetçiler istikrarlı olun’, ‘Gey ailelere hayır’ başlıklı Katolik gruplara ve bölgesel kiliselere ait afişler olmak üzere, Başbakan Prodi'ye, İspanya başbakanı Zapatero'ya ve tüm eşcinsellere hakaret içeren slogan ve afişler eylemi oluşturan kareler oldu. Ailenin korunması ve var olması üzerine hassasiyetini her seferinde bildiren birçok eşcinsel oluşumu ve derneğinin açıklamalarına rağmen aile kelimesini alet edip aslında Katolik ve heteroseksüel ailede inat eden Kilise ve eylemciler son noktayı İsa, Meryem ve Azizler'in olduğu afişlerin yanına ‘asıl aile bu’ yazarak koymuş oldular.



Berlusconi olmadan asla

Eylem günü İl Manifesto gazetesi'nin ilk sayfada yayınladığı karikatür üzerine eyleme katılma zorunluluğu hissettiğini söyleyen eski başbakan ve Milan Spor Kulübü’nün ve Media Holding'in sahibi Silvio Berlusconi ise ailenin tek olduğunu belirtmekle yetindi. Hükümetteki görevi sırasında kendi partisi, üyesi olan eşcinsel temsilcilerinin baskısı sayesinde yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını zaman zaman belirten Berlusconi kaybettiği seçim ardından açıklamalarını değiştirmişti. Bilhassa Mart ayında Bologna'da gerçekleştirdiği bir toplantı sırasında ‘eşcinseller solcu, bizim aramızda eşcinsel yok’ açıklaması ile partisinden de tepki alan Berlusconi ikinci ‘Family Day’ eyleminde de yer alarak gerek koalisyon ortağı UDC’den (Hıristiyan Demokratlar) kaybettiği desteği tekrar almak için gerekse de bu kadar büyük bir eylemden yararlanmak için orada olduğunu açıklamasa da belirtmiş oldu.

İtalya arada kaldı

İtalya şimdi adı önce ‘Pacs’ ardından ‘Dico’ olan ve hâlâ kağıtta kalan yaklaşık 5 milyona yakın nikahsız beraber yaşayan ve milyonlarca eşcinsel yurttaşının haklarını belirlemek ile Vatikan Teokratik Devleti'nin etkisi altında kalıp kalmamak arasında bulunuyor. Ancak İl Manifesto'nun ilk sayfa karikatürü ise konuya pedofilik skandalları ile kokuşmuş ve şirketleşmiş kilisenin başka bir yüzünü ortaya koyuyor; (Anne elinde iki çocuğu, eşine doğru şöyle der)-Eylemde birçok papaz da yer alacakmış. (Eş cevap verir)-Çocukları evde mi bıraksak dersin?

Fotoğraflar: AP, CNN

Etiketler: insan hakları
İstihdam