21/12/2009 | Yazar: Kaos GL

Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nden bir foto-röportaj dergisi:

‘Anlamak ve Anlatabilmek İçin Foto-Röportaj’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nden bir foto-röportaj dergisi:

“Anlamak ve Anlatabilmek İçin Foto-Röportaj” sloganıyla yayınlanan Fotoğraf Notları Dergisi’nin ilk sayısında haber ve belge niteliği taşıyan altı foto-röportaj yer alıyor.
Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, bağımsız medyanın yeni bir ürünü olarak Fotoğraf Notları’nı bir foto-röportaj Dergisi olarak Aralık 2009’da yayımlamaya başladı. Başlangıçta üç ayda bir yayımlanacak olan dergi, bir fotoğraf yayını olmaktan çok, kendi gündemi çerçevesinde belgeleyici ve uyarıcı yapısıyla fotoğraflı bir haber dergisi olma işlevini üstleniyor. Alışıla gelmiş haber dergilerinden farklı olarak sürekli değişen gündemin peşine düşmektense, zaman aşımına bırakılmış konuların üzerine giderek hatırlatıcı olmaya çalışıyor, görmezden gelinen ya da kitlesel ilgiden uzak kalanları gündeme taşıyor. 
Fotoğraf Notları Dergisi’nin ilk sayısı Reuters foto-muhabirlerinden Murad Sezer’in, geçtiğimiz Eylül ayında özellikle İstanbul’u derinden etkileyen “sel” sırasında çektiği fotoğraflarla başlıyor. “Sel, gerçekten doğal afet mi?” sorusunu bir kere daha sorgulamamızı sağlayan çalışmanın ardından, Tuncay Dersinlioğlu’nun yerel seçimler sırasında izlediği aykırı bir belediye başkan adayının portresi yer alıyor. “Tam Bağımsız Belediye Başkan Adayı” Güner Yener’in İstanbul’un Maltepe İlçesi’nde çağdaş bir Don Kişot gibi kitlesel siyasi partilerle girdiği seçim yarışını görmek umut veriyor.

Güney Kürdistan’da yaşayan Ezîdiler’i iki yıl boyunca fotoğraflayan NarPhotos fotoğrafçılarından Hüsamettin Bahçe’nin çalışması ise farklı kültürlere karşı tahammülsüzlüğün yükseldiği günümüzde önemli bir anlama çabasını içinde barındırıyor.

Derginin bir diğer konusu ise işsizlik nedeniyle her türlü olumsuz koşulun kendilerine dayatılmasına rağmen hayatlarını tehlikeye atmak zorunda kalan kot taşlama işçilerinin ölümcül mesailerini ele alan Silikosis çalışması. Saner Şen’in fotoğrafları, hastalandıktan sonra köyleri Taşlıçay dönen ve bir anlamda ölümü bekleyenlerin çaresizliğini, bu çaresizliğe düşürülmenin arkasındaki nedenleri sorguluyor.

Saner Şen gibi NarPhotos üyesi olan fotoğrafçılardan Serra Akcan ile Kerem Uzel’in foto-röportajında ise İstanbul’un önemli kentsel dönüşüm alanlarından Ayazma Mahallesi’nde yaşanan zorunlu göçün sonuçlarına tanık oluyoruz. Anadolu’dan göç ile başlayan yeni hayat umutları, yıllar sonra Ayazma Mahallesi’nin toplu konut alanı olarak seçilmesiyle yıkılıyor. Bir yandan kentin ihtiyaçlar doğrultusunda çehresini değiştirme iddiaları, diğer yanda ise yaşam alanı ve biçimlerini özgürce seçme isteğindeki insanların maruz kaldıkları büyük yıkım…

Fotoğraf Notları’nın son konusu ise Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi Belgesel Fotoğraf Programı’nın birinci dönem katılımcılarından Ceyda Celepoğlu, Pelin Durtaş ve Bülent Başpınar’ın Dolapdere Bitpazarı foto-röportajı. Fotoğrafçılar, “eskiyi eski olarak yeniden tedavüle sokan” bitpazarını kentin önemli ve vazgeçilmez bir parçası olarak ele alıyorlar.
 
Bu içeriği ve yaklaşımıyla Fotoğraf Notları, uzun yıllardır eksikliği hissedilen bir dergiydi. Haber veren, dikkat çeken, uyaran bir içerikle oluşturulmuş, fotoğrafı salt estetikle ilişkilendirmeyip toplumsal etkisinden de yararlanan dergiyi hazırlamak için Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nin çatısı altında yaklaşık altı ay önce bir araya gelen ve ağırlıklı olarak belgesel fotoğrafçılarla fotoğraf eğitmenlerinden oluşan yayın ekibinde Pelin Durtaş, Mehmet Kaçmaz, Murat Yaykın, Özcan Yurdalan, Vedat Ateş ve Yücel Tunca yer alıyor.
 
Son yıllarda foto-ropörtaj, gazete ve dergilerden çok internet üzerinden yaygınlaşmakta. Bazı fotoğrafçılar eskiden beri süre gelen fotoğraf-metin işbirliğini kullanarak üretimde bulunurken, bazı fotoğrafçıların da medyanın sahip olduğu tüm olanakları kullanarak “multimedia” üretmeye koyuldukları bu dönemde Fotoğraf Notları, kâğıttan tam olarak vazgeçemeyenler tarafından, vazgeçmeyenler için yayımlanıyor. Dergi aynı zamanda, Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nde Basın Fotoğrafçılığı ve Belgesel Fotoğraf Programları katılımcılarının da nitelikli çalışmalarını yayınlayabilecekleri önemli bir alan oluşturuyor.
 
Fotoğraf Notları yayın ekibi, ikinci sayısından itibaren kullanılmak üzere yeni foto-röportajları bekliyor. Derginin satışa sunulduğu kitapçılar, sanat ve fotoğraf kurumlarının listesine www.fotografakademisi.org sitesinden ulaşılabiliyor ve ayrıca dergiye abone olmak ve talepte bulunmak için de dergi@fotografakademisi.org adresine eposta gönderilebiliyor. 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam