19/08/2014 | Yazar: Murat Köylü

Kaos GL, ‘Bir Equinet Perspektifi: LGBTİ Kişiler İçin Eşitliği ve Ayrımcılık Yasağını Destekleyen Eşitlik Kurumları’ kılavuzunu Türkçe’ye çevirdi.

‘Avrupa Eşitlik Kurumları Ağı LGBTİ Perspektifi’ Türkçe’de Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, “Bir Equinet Perspektifi: LGBTİ Kişiler İçin Eşitliği ve Ayrımcılık Yasağını Destekleyen Eşitlik Kurumları” kılavuzunu Türkçe’ye çevirdi.

 

Kaos GL, 31 Avrupa ülkesinden ulusal eşitlik kurumlarının oluşturduğu Equinet’in (Avrupa Eşitlik Kurumları Ağı) yayımladığı “Bir Equinet Perspektifi: LGBTİ Kişiler İçin Eşitliği ve Ayrımcılık Yasağını Destekleyen Eşitlik Kurumları” adlı kılavuz niteliğindeki kitabı Türkçe’ye çevirdi.

 

Eşitlik kurumları, eşitliği desteklemek ve ayrımcılıkla mücadele etmek için yasalar ile kurulmuş bağımsız kurumlar. Bu yapılara Türkiye’den Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu örnek verilebilir. Bunlarla birlikte, TBMM’nin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, benzer bir misyonu siyaset temelinde ve Meclis çatısı altında üstlenmişlerdir. 

 

Türkiye’den herhangi bir kurumun üyesi olmadığı Equinet’in lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) kişiler için geliştirdiği Perspektif üç amaca hizmet ediyor: kurumlar arası bilgi paylaşımı, halihazırdaki kapasiteyi güçlendirme ve kurumlar ile LGBTİ kişiler ve örgütleri arası ilişkiyi derinleştirme.

 

Perspektif, eşitlik kurumlarının yürüttükleri LGBTİ çalışmalarındaki altı meseleye özellikle odaklanıyor:

 

•        Eşitlik kurumlarının faaliyetleri için toplumsal durum

•        Düşük sayıda rapor etmeyi ele alacak faaliyetler

•        Eşitlik kurumlarınca geliştirilen stratejiler

•        Eşitlik kurumlarınca uygulanan taktikler

•        Eşitlik kurumları içindeki mücadeleler

•        LGBTİ kişiler arasındaki çeşitlilik

 

Perspektif, eşitlik kurumlarının LGBTİ kişilerin sorunlarına ilişkin faaliyet alanlarını ise şu şekilde sınıflandırıyor: politika, yasa, destekleme, araştırma ve iletişim çalışmaları.

 

Çeşitli Avrupa ülkelerinden iyi eşitlik kurumu uygulamalarının da örneklendirildiği Equinet LGBTİ Perspektifi, söz konusu kurumlara ek olarak kamu yetkilileri, hukukçular, siyasetçiler ve bizzat LGBTİ kişiler için değerli bir çerçeve kılavuz.

 

Equinet LGBTİ Perspektifi’nin çevrimiçi Türkçe versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.

 

Kitabın basılı halinden edinmek için Kaos GL Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.

 

*Bir Equinet Perspektifi: LGBTİ Kişiler İçin Eşitliği ve Ayrımcılık Yasağını Destekleyen Eşitlik Kurumları" adlı yayın; Özgürlük İçin Friedrich Naumann Vakfı, Avrupa Birliği ve İsveç Uluslararası İşbirliği Teşkilatı’nın (SİDA) desteği ile Türkçe’ye çevrilmiş ve basılmıştır. 

*Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DİHAA)  tarafından desteklenen "LGBT Hakları için Farkındalık Projesi" kapsamında çevrilmiştir.


Etiketler: yaşam
İstihdam