16/06/2016 | Yazar: Ömer Aydın

Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin hakkında ve dönemin yazı işleri müdürü Reyhan Çapan’a "örgüt propagandası" iddiası ile 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin hakkında ve dönemin yazı işleri müdürü Reyhan Çapan'a "örgüt propagandası" iddiası ile 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi tarafından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Cağaloğlu'nda bulunan lokalinde düzenlenen basın toplantısına, İHD'den Evrim Baykondu, avukat Eren Keskin, gazeteci Kumru Başer ve Özgür Gündem Gazetesi'nin eski yazı işleri müdürü Reyhan Çapan katıldı.

Basın özgürlüğü halkın özgürlüğüdür”

İHD Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Evrim Baykondu, Özgür Gündem gazetesine yönelik baskıları eleştirerek, “2015 Temmuz ayından bu yana Özgür Gündem gazetesinin her sayısı hakkında soruşturma açılıyor. Gazete Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan'a gazetede yayımlanan haber ve makalelerden dolayı örgüt propagandası yaptığı iddasıyla açılan davada ayrı ayrı 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Nöbetçi Yayın Yönetmeni ile yolumuza devam etme kararı aldık ancak Nöbetçi Yayın Yönetmenlerinin 32’sine soruşturma, ikisine de dava açıldı” dedi.

“Düşünce ve ifade hürriyetine vurulan bir darbedir”

Basın açıklamasını okuyan Evrim Baykondu, Eren Keskin’nin dayanışma amacı ile Özgür Gündem Gazetesi’nin bir dönemlik Eş Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttüğünü söyleyerek, “Bu gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanması, ceza alması ve yine dayanışma duygusuyla nöbet tutan yayın yönetmenlerine açılan soruşturmalar; düşünce ve ifade hürriyetine vurulan bir darbedir. Tüm bunların izahı, muhalif olan ve gazetecilik yapan ve gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan tüm gazeteciler, yönetim erkinin hedefi halindedir. Farklı düşünen ve yazan tüm özgür basın çalışanları kimilerince tehdit gibi algılanıp, hukuka aykırı biçimde tutuklanarak, dava açılarak susturulmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151. sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2016 raporuna göre, Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151. sırada yer aldığını belirten Evrim, “Hali hazırda cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü 35 gazeteci var. DİHA çalışanı 17 gazeteci tutuklu oysa 21.yy.da artık basın çalışanları ve gazeteciler özgür, tarafsız, herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı kalmadan, kendi ilkeleri çerçevesinde düşüncelerini insanlara rahatça aktarabilmeli, ifade edebilmeli. Halkın haber alma hakkı ile düşünce ve basın özgürlüğünü sonuna kadar savunacağız, basın özgürlüğü, halkın özgürlüğüdür, susturulamaz” ifadelerini kullandı.

“Özgür Gündem benim için Musa amcadır”

Avukat Eren Keskin ise Özgür Gündem’in gerçek basın geleneğinin temsili olduğunu belirterek, “Özgür Gündem benim için Musa amcadır, Ferhat Tepe’dir, Özgür Gündem Hüseyin, Deniz’dir. Herkesin Özgür Gündem okumasını tavsiye ediyorum. Kendisine demokratım, insanım, insan hakları savunucusuyum diyen herkesin bu gazeteye destek olması gerekiyor. Bizim de yapabileceğimiz belki bir süre sonra ceza evinde yatmak olacaktır” diye konuştu.


Etiketler: medya
İstihdam