29/02/2016 | Yazar: Ömer Akpınar

88. Akademi Ödülleri belki de en çok çeşitlilik tartışmalarıyla hatırlanacak. Açılış konuşmasından LGBT’lerin yerine dün geceki ödül töreninden öne çıkanlar KaosGL.org’da.

‘Beyazların Seçimi Ödülleri’ ve LGBT’lere adanan Oscar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

88. Akademi Ödülleri belki de en çok çeşitlilik tartışmalarıyla hatırlanacak. Açılış konuşmasından LGBT’lerin yerine dün geceki ödül töreninden öne çıkanlar KaosGL.org’da.

Oscar’lar sunucunun deyimiyle “Beyazların Seçimi Ödülleri”

88. Akademi Ödülleri, yirmi adayın yirmisinin de beyaz olmasıyla Hollywood’da ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme getirmişti. #OscarsSoWhite (Oscar’lar Pek Beyaz) etiketiyle sosyal medyada da eleştirilerin konusu olan ödül töreninde sunucu Chris Rock’un beyaz bir ceket giymiş olması “manidar”dı.

“Görüyorsunuz işte, sunucuları da adaylıkla belirleselerdi ben bu işi kapamazdım” sözleriyle ısınmaya başlayan komedyen, siyah aday olmaması nedeniyle töreni boykot etmesi gerektiği yönündeki çağrılara şu cevabı verdi:

“Bırakmayı düşündüm. Ciddi ciddi düşündüm. Ama sonradan törenin yine de yapılacağını fark ettim. Ben gidiyorum diye Oscar’lar iptal edilmeyecek. Bir de şu var. Kevin Hart’a bir iş daha kaybetmek ihtiyacım olan son şey, tamam mı?”

“Hollywood bildiğiniz ırkçılardan değil”

Herkesin Hollywood’un ırkçı olup olmadığını merak ettiğini ifade eden Rock, “Hollywood çarmıh yakan ırkçılardan mı? Hayır. Bana-bir-limonata-kap-gel ırkçılarından mı? Hayır, hayır, daha neler! Hollywood büyürken alışageldiğiniz ırkçılardan değil” diyerek Obama’nın başkanlık kampanyasına destek veren pek çok ismin siyah oyuncu, yapımcı ve yazara iş vermediğini paylaştı.

“Burada onurlu bir eşcinsel erkek olarak bulunuyorum”

Fırsat eşitsizliğinin giderek daha fazla dillendirildiği film endüstrisinde Oscar’lardan biri LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) adandı. Şarkıcı Sam Smith, Spectre filmi için Jimmy Napes ile hazırladığı “Writing’s on the Wall” ile aldığı En İyi Özgün Şarkı Oscar’ını şu sözlerle kutladı:

“Birkaç ay önce Sir Ian McKellen’in kaleme aldığı bir makale okudum, kendisi Oscar kazanan hiçbir açık eşcinsel erkek olmadığını söylüyordu. Eğer durum buysa, ödülümü tüm dünyadaki LGBT toplumuna adamak istiyorum. Bu gece burada onurlu bir eşcinsel erkek olarak bulunuyorum ve bir gün hepimizin eşit olarak var olabilmesini umuyorum.”

Sahne arkasında Smith ile konuşan gazeteciler, kendisinden önce Elton John, Dustin Lance Black ve Howard Ashman’ın da Oscar aldığını anlattı.

6 dalda aday Carol eli boş döndü

Beden geçiş ameliyatı gerçekleştirdiği bilinen ilk isimlerden Lili Elbe’nin hikâyesini anlatan Danimarkalı Kız filmindeki oyunculuğuyla Alicia Vikander En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanırken kadın kadına aşk hikâyesi Carol 6 adaylığına rağmen eli boş döndü.

Kampüs tecavüzlerini ele alan The Hunting Ground belgeselindeki “Til It Happens to You” şarkısıyla En iyi Özgün Şarkı dalında yarışan şarkıcı Lady Gaga ise kollarında “senin suçun değil” gibi güçlendirici mesajların yazılı olduğu cinsel saldırı mağdurlarıyla sahneyi paylaştı.


Etiketler: kültür sanat
nefret