09/12/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Bilkent Üniversitesi’nin LGBTİ öğrenci topluluğu Renkli Düşün, ‘Bilkent’in Kadınları’ adlı fotoğraf sergisiyle kampüsteki kadınların çeşitliliğini göstermeye hazırlanıyor.

‘Bilkent’in Kadınları’ fotoğraf sergisi: Çeşitliliğimizle övünüyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bilkent Üniversitesi’nin LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) öğrenci topluluğu Renkli Düşün, “Bilkent’in Kadınları” adlı fotoğraf sergisiyle kampüsteki kadınların çeşitliliğini göstermeye hazırlanıyor. Dilara Elbir, Ekin Taneri ve Kıvanç Güldürür, çektiği fotoğraflarda cinsel, kültürel ve sınıfsal olarak birbirinden farklı Bilkentli kadınlar bir araya geliyor.
 
Dilara Elbir
 
Renkli Düşün’den Dilara Elbir, Perşembe günü açılacak “Bilkent’in Kadınları” fotoğraf sergisine dair kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.
 
Bilkentli kadınlar denince pek çok kişinin aklında çeşitli önyargılarla beslenen klişe bir imge canlanıyor. Bilkentli kadın öğrencilerin dışında yemekhane görevlisinden profesörüne kadar çeşitli bir kadın grubunu sergiye dâhil ederken nelere dikkat ettiniz?
 
Her şeyden önce kadınların hiçbir ayrım yapılmadan seçileceğine karar verdik. Seçimlere kendi kulübümüzün içerisinden başladık. Oldukça çeşitlilik gösteren bir üye profilimiz var ve bizim gurur duyduğumuz şey, üyelerimizin düşünce, ırk, din ve benzeri farklılıkları bulunmasına rağmen görüşlerini barış içerisinde tartışabilmesi. Bu senenin ilk toplantısını bu idealimizle açtık ve bu “kim olursan ol gel” konseptini de bu projeye yansıtmaya çalıştık.
 
Bilkent çeşitliliği ile övünen bir okul ve biz de Bilkent’in kadınlarıyla övünüyoruz diyebiliriz. Okulda Renkli Düşün dediğimizde oluşan bir önyargı var, ama gelip görseler aynı Temel fıkrası gibi; bir lezbiyen, bir başörtülü, bir iki öğrenci annesi oturup siyah beyaz fotoğrafta en güzel nasıl çıkarız diye tartışıyorduk fotoğrafları çekerken.
 
Sergide fotoğrafların yanı sıra kadınlarla yaptığınız kısa söyleşiler de yer alacak. Söyleşilerden biraz bahsedebilir misin?
 
On soru hazırlayıp gönüllülerden beşini cevaplamalarını istedik. Soruları bilerek çok genel hazırladık. Aralarındaki farklılıkları daha iyi görebilmek için her kesimden, ırktan, cinsel yönelimden vs. insanların cevaplayabileceği sorular olsun istedik. İşleri hakkında en çok neyi seviyorlar, günlerinin en mutlu anı nedir, kadınlar hakkındaki beklentileri, toplumsal baskı hakkında ne düşünüyorlar gibi sorular var. Çok basit görünen sorulara verilen cevaplar aslında oldukça değişken.
 
Sergi kapsamında fotoğrafları çekilen kadınlar bir araya gelecek...
 
Projenin beni en çok etkileyen yanlarından biri tüm bu kadınları bir araya getirme düşüncesiydi zaten. Bir kere aynı gün içerisinde önce dersini alıp her gün konuştuğum bir profesörümle, sonrasında da yine her gün yemekhanede güleryüzünü eksik etmeden yemeğimi koyan ablayla söyleşi yaptım. Aynı dili bile konuşmayan bu iki kadının cevaplarının hem çok farklı hem de çok benzer olması oldukça etkileyiciydi. Bu kadınların hepsi fark ederek veya etmeyerek aynı kadın topluluğunun parçaları ve onlarla iletişime geçmek aslında hepimizin bir makinenin parçaları olduğumuzu fark etmemi sağladı. Birimiz olmadan diğerimizin işlemesi imkânsız; çünkü her şeyden önce hepimiz bir kadın olmanın getirdiği her şeyi paylaşıyoruz.
 
Renkli Düşün bir LGBTİ öğrenci topluluğu. Renkli Düşün olarak sadece eşcinsel, biseksüel ve trans kadınları değil başka pek çok kadını da içine alan bir proje yaparken ne gibi tepkilerle karşılaştınız?
 
Düşündüğümüzden çok daha az olumsuz tepki aldık. Tek olumsuzluk yaratan durum temizlik ve yemekhane gibi alanlarda çalışanların fotoğrafını çekmek istediğimizde oldu. Bağlı oldukları şirketten izin almaları gerektiği için temizlik görevlilerinin resmini çekemedik. Yemekhanede çalışanlarını çekmek için oldukça uğraştık, müdürleriyle görüşmemiz gerekti. Dürüst olmak gerekirse müdür hangi kulüp olduğumuzu sormadığından biz de söylemedik, söylesek cevabı değişir miydi bilmiyoruz. Bunlar dışında olumsuz bir tepkiyle karşılaşmadık.
 
Sorduğumuz öğretmenler hemen kabul ettiler ki zaten bir tanesi kulübün resmî akademik danışmanıydı. Seçtiğimiz öğrencilerin çoğu ya kulüp içerisinden, ya kendi çevremizden ya da düzenli olarak birlikte çalıştığımız Psikoloji Kulübü ve Bilkent Kolektif’ten tanıdıklarımızdı. Onun dışında elimizde kamerayla sağlık merkezi senin, kırtasiye benim dolaştık. Okulda artık bir görünürlüğümüz var, olumsuz tepkiler git gide azalıyor, o meşhur “Renkli Düşün mü? Hani şu geyler?” sohbeti geride kalmaya başladı. İnsanlar standımızı veya rengârenk bayrağımızı gördüklerinde yol değiştirmiyorlar.
 
Ne zaman? 11 Aralık, Perşembe, 19:00
Nerede? Bilkent Üniversitesi, Merkez Kampüs, FF Binası, Kat -1.
 
Bilkent Üniversitesi’nin ulaşım çizelgesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam