14/06/2006 | Yazar: Kaos GL

‘Biz bu filmi görmüştük!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan hakları dernekleri, kadın ve eşcinsel örgütleri ‘Biz Bu Filmi Görmüştük’ başlıklı ortak bir bildirge yayınladı. Travesti ve transeksüellere yönelik artan şiddet olaylarını kınayan kuruluşlar 15 Haziran Perşembe günü bir basın açıklaması yapacaklar.

KAOS GL

İnsan hakları dernekleri, kadın ve eşcinsel örgütlerinin ortaklaşa düzenleyeceği basın açıklaması 15 Haziran 2006 tarihinde İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde yapılacak.

Kuruluşların basın açıklaması öncesi hazırladığı bildirge:

‘Biz bu filmi görmüştük!’

''‘Türkiye’nin artık iyice duvara dayandığını düşünüyorum. Bundan ötesi yok; ya bu duvar çökecek ya bu duvar yıkılacak. Çökerse altında kalacağız, yıkılırsa belki başka bir yere geçeceğiz ya da geçmeye çalışacağız.’''

*Murathan Mungan - "‘Milliyetçilik travesti bir kavram’. Milliyet Sanat, Kasım 1994''

Duvarlarımızın altında kalmadan biz duvarlarımızı yıkalım!

Toplum, çoğunluktan farklı olanı, egemen değerlerle uyuşmayanı ya yok etmeye ya da çoğunluğa benzetmeye çalışıyor. Nazi Almanyası politik muhalifleri, Yahudileri, eşcinsel erkek ve kadınları, Romanları ölüm kamplarına gönderirken buna benzer imha politikası yürütüyordu.

Türkiye’de yükselen milliyetçilik akımına paralel olarak travesti ve transeksüellere yönelik baskı artıyor. Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da ‘Ülker Sokak olaylarına’ benzer olaylar yaşanmasından endişe duymaktayız.

‘Hortum’ Süleyman lakabıyla anılan güvenlik görevlisinin Beyoğlu Ülker Sokak’ta travesti ve transeksüel yurttaşlara uyguladığı insanlık dışı muamele ve şiddetin meraklıları bugün yeniden kötülük üretmek için sahnedeler!

Herkes için insan hakları ve temel özgürlüklere saygıyı geliştirme ve teşvik etme yönündeki önemli yükümlükleri yerine getirme gerçeğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Başkalarının ayrımcılığa uğradığı bir toplumda eşitlik yok demektir!

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Komitesi; ülkelerin, bireylerin gerek var olan gerekse de varsayılan cinsel yönelim farklılıkları ve cinsel kimlik değiştirmeleri sonucu ayrımcılıkla karşılaşmama haklarını garantiye alma sorumlulukları olduğunu tescil etmiştir.

Sorunun kaynağı gey, lezbiyen, travesti ve transeksüel yurttaşlar değil, yüzleşemediğimiz homofobimizdir.

Güvenpark eşcinseller için artık güvenli bir yer değil!

Büyükşehir belediyesinin Güvenlik şirketi Anfa Koruma Grubu, parka gelen eşcinselleri zor kullanarak parkın dışına atmışlardır. Medyaya ‘Güven Park’a huzur geldi’ şeklide yansıyan olaylar, eşcinsel bireylere saldırı olarak karşımıza çıkıyor.

Travesti ve Transeksüeller Mağdurken Sanık oluyorlar!

Türkiye’de özellikle, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir’de seks işçiliği yapan travesti ve transeksüellere yönelik şiddet olayları artıyor. Travesti ve transeksüeller, evlerinde, caddelerde silahlı-sopalı saldırılara maruz kalıyorlar. Yaşadıkları evleri ve şehirleri terk etmek zorunda kalıyorlar.

Haklarını arama konusunda engelleyici tavırlarla karşılaşıyorlar. Çoğu zaman talepleri geri çevriliyor ya da takip edilmiyor, ciddiye alınmıyor.

Fuhuş Travesti ve Transeksüellerin Kaderi olmamalıdır!

Travesti ve transeksüellerin seks işçiliği dışında yapabilecekleri her hangi bir iş yok. Transeksüeller kayıtlı seks işçiliği yapabilmekte bunun için de genel evlerde çalışmaları gerekmektedir. Cinsiyet değiştirmeyen travestilerin ise yapabilecekleri başka bir iş bulunmadığı görülmektedir.

Biz bu filmi Ülker Sokakta görmüştük. Tekrar izlemek istemiyoruz. Seyirci Kalmayacağız.

Her türlü ayrımcılığa, milliyetçiliğe, homofobiye ve şiddete HAYIR!

İmzalayan kuruluşlar:

Amargi Kadın Kooperatifi

Ankaralı Feministler

Bursa Gökkuşağı LGBT Derneği

Emekçi Kadınlar Derneği Ankara Şubesi

Filmmor

Günyüzü Kadın Danışma ve Dayanışma Kooperatifi

İnsan Hakları Derneği Genel Merkez

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

İnsan Hakları Gündemi Derneği

İzmir Kadın Dayanışma Derneği

Kadın Dayanışma Vakfı

Kadın Tiyatrosu

Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Vakfı

Kırk Örük Kadın Kooperatifi

Kaos GL Derneği

Lambdaistanbul LGBTT Derneği

ODTÜ'lü Kadınlar

ÖDP'li Kadınlar

SDP'li kadınlar

Pembe Hayat LGTT Dernek Girişimi

Uçan Süpürge

VideA



Basın Açıklaması:

Tarih: 15 Haziran 2006

Saat: 11:00

Yer: İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi (Fevzi Çakmak I 24-20 Demirtepe Ankara)

Etiketler: yaşam
İstihdam