07/02/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

“Güneydoğuda çanak anten terörü” başlıklı yazısı nedeniyle tepkiyle karşılanan gazeteci Candaş Tolga Işık Ankara’da BDP il örgütü, EDP, SDP,

‘Çanak Anteni Bırakın Evlerin %90’ına Yiyecek Girmiyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Güneydoğuda çanak anten terörü” başlıklı yazısı nedeniyle tepkiyle karşılanan gazeteci Candaş Tolga Işık Ankara’da BDP il örgütü, EDP, SDP, DSİP ve Ankara Sol iletişim üyelerinin de katılımıyla Sakarya Meydanı’nda, çalıştığı gazete olan Posta Gazetesi yakılarak protesto edildi.
27 Ocak 2011 tarihli Posta Gazetesi’ndeki köşesinde Candaş Işık’ın Kürt bölgesi hakkında; bölge halkının yüzde doksanının ‘porno’ kanalları izlediğini, bu nedenle evlerde, gelinlerin, kız kardeşlerin, bebeklerin, torunların tacize ve tecavüze uğradığını söyleyen yazısı kınandı.
 
BDP Ankara İl Eş Başkanı Mustafa Yelkenli tarafından yapılan açıklamada “Evlerin yüzde 90’ında en az 8 kişi bir arada yaşıyor. Evlerin yüzde 90’nına doğru dürüst yiyecek girmiyor. Evlerin yüzde 90’nına kitap ve gazete girmiyor” gibi somut tespitler yaptıktan sonra nedenlerini ve yaşanan sosyal adaletsizliği, gelir dağılımındaki eşitsizliği, uçurumu görmek ve halkı bu durma düşürenlerin sorgulanması, eleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Yelkenli; “Yıllardır kimliği kabul edilmeyen, inkar ve imha politikalarıyla yok edilmeye karşı onuruyla mücadele eden Kürt halkının bu şekilde aşağılanması, tam da bu toptancı bakış açısının bilinç altındaki ırkçı, şoven ve faşist düşüncenin tezahüründen başka bir şey değildir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
 
“Bir halkın topyekûn onuruna, değerlerine dönük böylesi bir saldırı herhangi bir vatandaş tarafından bile dile getirilmemişken, kendisini aydın, gazeteci olarak adlandıran birisi tarafından yazılması kabul edilemeyeceği gibi, başka şeyleri düşündürmektedir. Bölge halkından kimin kapsını çalıp, kiminle konuştunuz? Cahil oldukları yargısına nasıl vardınız? Sorumlu, aydın kimliğiyle gazetecilik yapanların kimseye diyet borcu yoktur. Bu gazateciler sipariş yazı da yazmaz. Bu yazıları kaleme alma sorumsuzluğunu gösterenlerin neden olacağı şiddet ve kaostan da sorumlu olacaklarını bilmeleri gerekir. Bu anlayışın iki halkı birbirine düşürmekten ve temele dinamit koymaktan başka bir amacı olamaz. Kimliğimiz, namusumuz ve onurumuz bizim vazgeçilmez değerimizdir. Kimsenin dil uzatmasına izin vermeyiz. Kürt ve Türk halkının kardeşçe barış içerisinde birlikte yaşaması için başta medya olmak üzere kurum ve kişileri sorumluluğa davet diyoruz”
 
Grup basın açıklamasının okunmasından sonra olaysız bir şekilde dağıldı. (BS)

“Güneydoğuda çanak anten terörü” başlıklı yazısı nedeniyle tepkiyle karşılanan gazeteci Candaş Tolga Işık, yazısına gelen tepkiler üzerine "Özür Dilerim" başlıklı bir yazı kaleme almıştı: http://www.posta.com.tr/siyaset/YazarHaberDetay/OZUR_DILERIM.htm?ArticleID=59063


Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam