27/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Azerbaycan’da geçtiğimiz Çarşamba intihar eden İsa Şahmarlı için Ankara’da bir araya gelen homofobi ve transfobi karşıtları, İsa’nın intiharıyla ilgili duygu ve düşüncelerini kaosGL.org ile paylaştı.

‘Devlet Zaten LGBT’lerin Ölmesini İstiyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Azerbaycan’da geçtiğimiz Çarşamba intihar eden İsa Şahmarlı, dün Ankara’da anıldı. 20 yaşındaki eşcinsel genç, Bakü’de çalıştığı ofiste kendisini gökkuşağı bayrağına asarak hayatına son vermişti.
 
Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen homofobi ve transfobi karşıtları, İsa’nın intiharıyla ilgili duygu ve düşüncelerini kaosGL.org ile paylaştı.
 
“Eşcinselsen, Ailene Karşı Bile Dürüst Olamıyorsun”
Eylemde yer alan Deniz adındaki bir trans kadın, İsa’nın ölümünün ardından çok üzüldüğünü belirterek LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) neden intihar ettiklerini şu sözlerle açıklıyor: “Çünkü gelecek göremiyorlar, sorunların biteceği bir milat göremiyorlar.”
 
Yine Deniz adında bir lezbiyen ise “sürekli saklanmak, yalan söylemek zorundayız. Yalan da bir yerden sonra insanı çok bunaltıyor. Ailene karşı bile dürüst değilsin,” diyerek LGBT’lerin açılma sorunlarına dikkat çekiyor. Kendi annesine İsa’nın intiharından bahsettiğini ve annesinin eşcinsellere daha olumlu bakmaya başladığını da sevinerek paylaşıyor.
 
“Devlet Zaten LGBT’lerin Ölmesini İstiyor”
“Beynimden vurulmuşa döndüm”, diyor Oya adlı genç bir trans kadın. LGBT intiharlarını toplumsal dışlanma sonucu yaşanan dolaylı bir cinayet olarak adlandırıyor ve “insanlar artık LGBT’leri kendinden farklı görmemeli. Siyahlara uygulanan ırkçılıktan farksız bu ayrım,” diyor.
 
Esra adında genç bir lezbiyen ise “İsa’nın kendisini ne kadar güçsüz hissettiğini çok iyi anlıyorum. Kendimi onun kadar güçsüz hissettiğim anlar çok fazla oldu. Onun kendisini bu kadar güçsüz hissedip aramızdan ayrılmasının bir nedeni de belki de yeterince birlik olamayışımız” diyerek dayanışmanın önemini vurguluyor. Esra da tıpkı Oya gibi LGBT intiharlarını bir tür cinayet olarak gördüğünü ekliyor ve yasal hakların tanınmamasına ilişkin “devlet zaten LGBT’lerin ölmesini istiyor,” diyor.
 
“Siyah, beyaz, gey, ateist hiç fark etmiyor; tabii ki bir insan öldüğü için çok üzüldüm,” diyor Özkan ve İsa’nın intiharının kendi üzerinde bıraktığı etkiyi şu sözlerle açıklıyor: “Ben dün geceden beri İsa’nın videolarını izliyorum. Prayers for Bobby’nin müziğiyle öldüğünü duyduktan sonra durmadan onu dinliyorum.”
 
“İsa’nın Hikâyesi, Hepimizin Hikâyesidir”
Anka LGBT, Gökkuşağının Kızılı, Kaos GL, Mersin 7 Renk ve Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin imzacı olduğu basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:
 
“20 yaşındaki İsa tıpkı diğer LGBT’ler gibi okulda şiddet gördü, sonrasında okuldan atıldı, işe alınmadı ve ailesi tarafından evinden kovuldu. Türkiye’de de LGBT’ler sistem tarafından yok sayılıyor; iktidar eliyle eğitim ve istihdam süreçlerinden dışlanıyor, örgütlenmeleri engelleniyor, gelecekleri ellerinden alınıp ölüme sürükleniyor. İsa’nın hikâyesi, hepimizin hikâyesidir.”
 
İsa’nın gökkuşağı bayrağıyla kaplı mezarı tahrip edilirken Azerbaycan’da bugün yerel saatle 15:00’da uluslararası örgütler, elçilikler, sivil toplum örgütleri ve LGBT örgütlerinin katılımıyla Azerbaycan Medya Merkezi’nde bir basın açıklaması düzenlenecek.  

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam
İstihdam