13/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Kaos GL kurucularından Psikolog Mahmut Şefik Nil’e atfedilen 4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum Dr. Koray Başar’ın ‘Cinsiyete uymayan çocuklar’ sunumu ile sona erdi.

‘Ebeveynler çocuğunu hem desteklemeli hem korumalı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL kurucularından Psikolog Mahmut Şefik Nil’e atfedilen 4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum Dr. Koray Başar’ın “Cinsiyete uymayan çocuklar” sunumu ile sona erdi.

Kaos GL Derneği, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), Ankara Tabip Odası (ATO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi’nin (SES) düzenlediği 4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum sona erdi.

Geçtiğimiz günlerde yaşamını kaybeden Kaos GL kurucularından Psikolog Mahmut Şefik Nil’e atfedilen sempozyumun dördüncü günü Ankara Tabip Odası’nda Dr. Koray Başar’ın sunumuyla tamamlandı.

Cinselliğin üremeyi hedefleyen, bedence belirlenen, ikilikler içeren bir dayatmayla hayatımızda yer aldığını belirten Başar, cinsel kimliğin bileşenlerinden bahsetti.

Bedensel cinsiyete nasıl uyulur?

Dr. Koray Başar sunumda; bedensel cinsiyetin; ürüme organları, ikincil özellikler ve kromozomlar üzerinden belirlendiği, bu ikili cinsiyet tanımı altında interseks bedenlerin, kromozon tayini, ailenin görüşü, cinsiyet tayini ameliyatları ile belirlenen cinsiyete yerleştirmeye zorlamalarına maruz kaldığını belirtti..

Cinsiyete uymayan çocuklar kimlerdir?

İngilizcede gender non-comforming children olarak tanımlanan cinsiyete uymayan çocuklardan bahseden Dr. Koray Başar; cinsiyete duyulan hoşnutsuzluk durumunda, çocuklara daha önce yapılan uygulamaları ve psikiyatrinin yaklaşımı anlattı.

Bu konudaki yanlış yaklaşımların çocuklar için zararlı sonuçlarından bahseden Başar şunları kaydetti:

“Amerikan Çocuk ve Genç Psikiyatri Birliği bu konuda uyarıyor: ‘Cinsiyetle ilgili uyumsuzluklarla ilgili tedavi girişimlerinin zararları unutulmamalı’. Bizim psikiyatrlar olarak temel derdimiz, çocuğa güvenli ortam sağlanması, risklerin göz önünde bulundurulması.

“Ebeveynler çocuğunu hem desteklemeli hem korumalı”

“Ebeveynler çocuğunu desteklemek ve hırpalanmasını engellemek arasında seçim yapmak arasında kalıyor. Çocuğumun yanında olursam ileride mutsuz olur gibi düşünüyor. Aynı durum çocuk için de geçerli, ya kendi gibi olacak ya da çevresini mutlu edecek gibi düşünüyor. Ebeveynin hem çocuğunu desteklemesi, hem de çocuğunun hırpalanmasını engellemesi gerekiyor. Çocuk hem kendisi gibi olmalı hem de beklentilere cevap vermeli.

Çocuklar, ergenlik döneminde; akran zorbalığı, öz kıyım, yüksek riskli davranışlar, alkol ve madde kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi sorunlarla baş başa kalıyor. Bunun yanında çocuğun bütün meselesi, bu cinsiyete uyamama haline gelebiliyor. Okul ikinci planda kalabiliyor.

Dr. Koray Başar sunumunu, cinsiyet geçişinde ergenlik öncesi dönemi anlatarak tamamladı.

İlgili haberler:

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum başladı: Cinsiyet geçiş süreci

Sağlık politikaları LGBTİ’leri nasıl etkiliyor?

“Eşcinsellik neden ve nasıl ‘hastalık’ olarak tanımlandı?”

“İnterseks bedenler patolojikleştiriliyor”

“Sağlık da heteroseksüel Hakkı’nın hakkı!”

“Kişilerin önyargıları beyaz önlük altında da devam ediyor”

"Ergenler ana babanın ipotekli malı mı?"

"LGBTİ çocuklar dolaptan çıkarken aileler dolaba giriyor"


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam