14/08/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Engellilik halinin kadın kimliğini görünmez kılması, ‘Engelli Kadınlara Hak Temelli Destek Projesi’ kapanış toplantısında tartışıldı.

‘Engelli kadınlar cinselliksizleştiriliyor ve heteroseksüel kabul ediliyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Engellilik halinin kadın kimliğini görünmez kılması, “Engelli Kadınlara Hak Temelli Destek Projesi” kapanış toplantısında tartışıldı.

Fotoğraflar: Engelli Kadın Derneği-Nilgün Karacaoğlu

Fotoğraf betimleme: Kapanış toplantısının katılımcılarının tamamı Uluslararası İşaret Dilinde "seni seviyorum" anlamına gelen işareti yaparak poz veriyor.

Engelli Kadın Derneği, “Engelli Kadınlara Hak Temelli Destek Projesi” kapanış toplantısını Ankara Haymana’da 12-13 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği bir toplantıyla gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasında Engelli Kadın Derneği’nden Nilgün Karacaoğlu, “Engelli Kadınlara Hak Temelli Destek Projesi”nin 2016 yılında başladığını, bu proje kapsamında Bolu, Eskişehir, Antalya ve Ordu kentlerine ziyaretler gerçekleştiğini ifade etti. Bu ziyaretlerde, kentlerdeki kadın örgütleri, belediyeler, karma engelli örgütler ve valilikle bir araya geldiklerini belirten Karacaoğlu, pilot illerde düzenlenen toplantılarda engellilik ve toplumsal cinsiyet üzerine çalıştıklarının altını çizdi.

Özlem Kara: “Kadın ve engelli olma halinin bir arada ele alınması yeni deneyimlediğimiz bir durum”

Açılış konuşmasının ardından proje çalışanlarından Özlem Kara proje kapsamında düzenlenen arama toplantıları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Özlem Kara arama toplantılarında ayrımcılık, ayrımcılıkla mücadele etme ve engelli kadınların yaşadığı ayrımcılık üzerine konuştuklarını, toplumsal cinsiyet kavramını irdelediklerini bu bağlamda engelli kadına yönelik şiddet, ensest, şiddetle mücadele mekanizmaları ve bu mekanizmalara ulaşımı konuştuklarını ifade etti.

Fotoğraf betimleme: Bu görselde Engelli Kadın Derneği'nden Özlem Kara konuşuyor.

Ayrıca proje kapsamında örgütlenme ve savunuculuk atölye çalışmaları düzenlediklerini ve illerden gelen geri bildirimlerle yaşanan sorunlara birlikte çözüm önerileri geliştirdiklerine dikkat çekti. Dört ilde düzenlenen toplantılarda medyada engelli kadın temsilinin de konuşulduğunu belirten Kara, medyanın kullandığı dil, araçlar ve yöntemin engelli kadınlar hakkındaki mevcut mit ve algıları beslediğini ifade ederek bu kentlerde düzenlenen atölyelerde haber analizi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Fotoğraf betimleme: Şiddet atölyesinin toplantısından bir an.

Özlem Kara, “Proje kapsamında kadın ve engelli olma halini öne aldık. Bu yeni deneyimlediğimiz bir durum. Engelli kadınlar nasıl bir araya gelir, bir araya gelmemizdeki zorluklar ya da kolaylıklar neler, tüm bunları pilot illerde düzenlediğimiz toplantılarda birlikte tespit ettik” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf betimleme: Beden atölyesinin toplantısından bir an.

Projenin tanıtımının ardından, katılımcı gruplarla, engelli kadın bağlamında ele alınan şiddet, örgütlenme, medya ile beden algısı üzerine atölyeler gerçekleşti.

Atölyeler sorunlar ve çözüm önerilerini paylaştı

Engelliler Federasyonu, Atılım Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Eğitimde Görme Engelliler Derneği, Yeryüzü kalkınma Kooperatifi, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi, Uçan Süpürge, Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği, Kaos GL, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nden katılımcıların yer aldığı kapanış toplantısının ikinci günü, atölyelerden çıkan sonuçlar ve toplantı raporu hazırlandı katılımcılarla paylaşıldı.

Fotoğraf betimleme: Medya atölyesinin toplantısından bir an.

Engelli kadınların bir araya gelmesindeki zorluklar, cinsiyetsiz ve cinselliksizleştirilmesi, tüm engelli kadınların heteroseksüel kabul edilmesi, medyadaki sorunlu temsili, maruz kaldıkları aile içi şiddet, istihdamdaki zorluklar ve ekonomik sorunlar atölyelerin odaklandığı konulardandı. Toplantı, bu sorunlara çözüm önerileri geliştiren atölye katılımcılarının sunumlarından hazırlanan kapanış raporunun paylaşımı ile sona erdi.


Etiketler: kadın
nefret