02/10/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Rus aktivist İrina Fedotova hakkında çocuklara ‘eşcinsellik propagandası’ yaptığı gerekçesiyle istenen cezalar iptal edildi.

‘Eşcinsellik Normaldir’ Diyen Rus Aktivist Suçsuz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rus aktivist İrina Fedotova hakkında çocuklara “eşcinsellik propagandası” yaptığı gerekçesiyle istenen cezalar iptal edildi. Fedotova hakkında bir ilkokul yakınında “eşcinsellik normaldir” yazılı bir pankart taşıdığı gerekçesiyle 2009 yılında dava açılmıştı.  
 
Ryazan bölge mahkemesi, davayı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin Ekim 2012’de sunduğu Fedotova v. Russia kararıyla kapadı. Mahkeme, ülkedeki “eşcinsellik propagandası” yasasına rağmen çocukların eşcinsellikle ilgili bilgilendirilebileceğine hükmetti.
 
Uluslararası tepkiye yol açan yasanın Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarında LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) karşı kullanılıp kullanılmayacağı da ayrı bir tartışma konusu. Rus yetkililer, ülkede LGBT’lere ayrımcılık yapılmadığını savunurken “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler” hakkında çocuklara bilgi vermenin yasaklanması ve LGBT örgütlerine yönelik “ajanlık” suçlamaları durumun farklı olduğunu gösteriyor.
 
LGBT’ler Yasağa Rağmen Mücadele Ediyor
St. Petersburg’da ise LGBT’ler “eşcinsellik propagandası” yasasının ardından yapılan ilk LGBT festivalinin sevincini yaşadılar. Etkinliklere katılan 4 Rus polis memuru da işlerini kaybetme pahasına polis kuvvetlerindeki homofobiden bahsettiler. Anna adlı bir polis, yeni yasayla ilgili kendilerine hiçbir bilgilendirme yapılmadığını belirterek “Sizi cezalandırmamız için suç işlemenize gerek yok. Yasa, oturun ve sessiz olun diyor,” dedi.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam