16/06/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Trans Onur Haftası gazeteci Alper Turgut ve Hrant Dink Vakfı’ndan Nuran Ağan’ın konuşmacı olduğu ‘Medya ve Nefret Dili’ paneliyle başladı.

Trans Onur Haftası gazeteci Alper Turgut ve Hrant Dink Vakfı’ndan Nuran Ağan’ın konuşmacı olduğu “Medya ve Nefret Dili” paneliyle başladı.
 
“Faili Devlet” temasıyla düzenlenen 5. Trans Onur Haftası “Medya ve Nefret Dili” paneliyle başladı. Harbiye Mekan Artı’da düzenlenen panele; Cumhuriyet gazetesinden gazeteci-yazar Alper Turgut ve Hrant Dink Vakfı’ndan Nuran Ağan konuşmacı olarak katıldı.
 
“Gezi’de LGBTİ’lere dönük nefret söylemi arttı”
Hrant Dink Vakfı olarak medya taraması çalışmaları yaptıklarını hatırlatan Nuran Ağan, Gezi direnişi sürecinde LGBTİ’lere dönük nefret söyleminin ana akım medyada artış gösterdiğini söyledi. Tarama sonuçlarından örnekler paylaşan Ağan, LGBTİ’lerin hem doğrudan hedef olduğunu hem de başka bir kesimi itibarsızlaştırma aracı olarak kullanıldığını hatırlattı.
 
“Homofobiktim; ancak yüzleşmeyi tercih ettim”
Ardından söz alan Alper Turgut ise, geleneksel medyanın yanı sıra sosyal medyada da nefret söyleminin ciddi oranda arttığını kaydetti. Turgut, “Bir zamanlar ben de homofobiktim. Ancak bu durumda yüzleşmeyi tercih ettim” dedi.
 
Gezi direnişinin homofobi ve transfobiyi kırma noktasında ciddi etkisi olduğunu da sözlerine ekleyen Turgut; “Medyada benim ilk başladığım dönemde nefret söylemi ve transfobi çok daha keskindi. Şimdi ise kendi aramızda konuşarak da olsa; homofobiye ve transfobiye karşı bir bilinç gelişiyor” ifadelerini kullandı.
 
İktidara yaranmak için homofobik haber…
İktidarın muhafazakar bir toplum yapısını dayattığını söyleyen Turgut, muhalif basın kuruluşlarının kapandığını ve geri kalan basında ise iktidara yaranmak için eril ve homofobik haberlerin yapılmaya devam edildiğini sözlerine ekledi. Basın Konseyi’nin gazetecilik ilkelerinin “kutsal aile kurumu”nu koruma ilkesini de hatırlatan Turgut; “Nefret söylemi bilinçli yeni gazetecilerin emekleri ile değiştirilebilir” dedi.
 
Panelin ardından ise 19. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” ödülünü kazanan; iki trans kadının hikayesini anlatan “Ben, Sen, O” belgeseli gösterildi.
 
Yarın ne var?
Hafta boyunca çeşitli panel ve etkinliklerle nefret suçları ve transfobi gündemleştirilecek. Trans Onur Haftası’nın yarınki etkinlikleri ise şöyle:
 
13.30 “Voltrans”  Film Gösterimi
15.00 “Erkek Seks İşçiliği “Atölyesi
 
İlgili haberler:

Etiketler: medya
nefret