30/10/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi’nin düzenlediği ‘Queer Film Günleri’ni Umut Güven ile konuştuk.

‘Haklarımızı biraz da sinemanın diliyle anlatmak istiyoruz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi’nin düzenlediği “Queer Film Günleri”ni  Umut Güven ile konuştuk.

Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi, Queer Film Günleri düzenliyor. Pan Görsel Kültür Derneği'nde gerçekleşecek olan film gösterimlerini Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi’nden Umut Güven’e sorduk. KaosGL.org’a konuşan Güven, “Dünyanın farklı yerlerinden, farklı queer hikâyelerini Çanakkale’ye taşıyoruz” diyor.

Queer hikâyeleri Çanakkale'de

Queer film gösterimleri fikri nereden çıktı?

Çanakkale’de çalışmalara başladığımız günden bu yana hedefimiz her daim daha çok kişinin yaşamına dokunmak oldu. Homofobi ve transfobiyle mücadele etmek diye çıktığımız bu yolda, çok güzel bir paylaşım alanı, yerel bir dayanışma örgüsü oluşturduk; bu örgünün her bir ilmeğini ise yıllar içinde bazen görünür, bazen görünmez emekler ve uğraşlarla var ettik.

Fakat küçük bir şehirde, küçük bir ekiple birlikte çok çeşitli ve çok renkli bir kitleye hitap edebilmek ve bu bağımızın sürekliliğini sağlamak öngördüğümden biraz daha zormuş. Bugüne dek, LGBTİ+ farkındalığına dair, ayrımcılığa ve queer harekete dair birçok etkinlik yaptık. Derdimizi, sevdamızı; hüznümüzü, aşkımızı bazen akademik bazen pratik bilgilerimiz üstünden konuştuk, paylaştık. Fakat artık etkinliklerimizi akademiden, teorilerden, yaşanmışlıklarımızdan beslediğimiz kadar; queer hareketin kesiştiği diğer alanlarla da beslemenin vakti geldi. Queer sinema da bu alanlardan biri.

Bu dönem bu alana yaklaşmak istedik. Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi olarak Pan Görsel Kültür Derneği ev sahipliğinde “Queer Film Günleri”ni böylece başlattık. Dünden bu yana acının veya sıkıntıların içinden konuştuğumuz haklarımızı, artık kültür ve sanatın dilinden yansıtarak çok daha geniş bir kitleye ulaşabilmeyi umut ediyoruz. Dünyanın farklı yerlerinden, farklı queer hikâyeleri Çanakkale’ye taşıyoruz, queer hakkında daha fazla konuşabilmek adına.

İlk film Tahran’dan

İlk film “Koşul” neyi anlatıyor?

Queer Film Günleri kapsamında gösterimi yapılacak olan ilk filmimiz “Circumstance/Koşul”. Rejim baskısıyla özgürlükleri kısıtlanan, kendilerini istedikleri gibi ifade edemeyenlerin hikâyesini ekranlara getiriyor. Atıfe ve Şirin'in bir yanda Tahran yeraltı sanat dünyasını, bir yandan da kendi cinselliklerini keşfettikleri süreci anlatan film, rejim baskısı altında ezilenlerin, sessiz çığlıkların hikâyesi. Film, siyaset ile hemhal olan dinin kişisel özgürlüklere müdahalesi konusu etrafında dikkatlice kurgulanmış. Başarılı hikâyesi ve güzel fotoğraflar sunan sahneleri ile dikkat çekiyor.

Her ay mı olacak film günleri?

Evet, her ay bir film gösterimiz olacak. Bunun için de her ayın son Cuma günü, Pan Görsel Kültür Derneği’nde toplanacağız. Herkesi bekleriz.


Etiketler: yaşam
İstihdam