29/08/2009 | Yazar: Seçin Tuncel

Ankaralı feminist grup FeministBiz, bugün Kızılay’da, YKM önünde hapishanelerde ve gözaltılarda kadınların maruz kaldığı cinsel tacize ve şiddete dikkat çeken bir eylem yaptı.

‘Hapishanedeyim, doktora gidemiyorum çünkü jandarma taciz ediyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankaralı feminist grup FeministBiz, bugün Kızılay’da, YKM önünde hapishanelerde ve gözaltılarda kadınların maruz kaldığı cinsel tacize ve şiddete dikkat çeken bir eylem yaptı.

Seçin Varol ve Sevgin Duru’nun haberi.



Yirmi feminist kadının katıldığı eylemde, kadınlar hazırladıkları minyatür parmaklıkları etraflarına koyarak, üzerlerinde hapishanedeki kadınların maruz kaldıkları uygulamaları ifade eden; ‘Hapishanedeyim, doktora gidemiyorum çünkü yolda jandarma taciz ediyor’ gibi ibarelerin bulunduğu çarşafları giymiş halde yere yattılar. Kadınların eylemi çevreden yoğun ilgi ve tepki gördü.
 
Feminist kadınlar hazırladıkları bildiride, kadınların cezaevlerinde yaşadıkları şiddetten gün be gün haberdar olamasalar da tahliye edilen kadınların anlattıklarının yaşanan baskıları ve şiddeti ortaya koyduğunu belirterek Sincan F Tipi Cezaevi’ndeki uygulamaları dile getirdiler.

FeministBiz: Hapishanede, gözaltında polis ve jandarma cinsel tacizine ve şiddetine son!

‘Kadınlar Gözaltında ve Hapishanelerde Cinsel Tacize ve Şiddete Uğruyor’ başlıklı basına ve kamuoyuna okunan bildiride şöyle denildi:
 
Kadınlar hastaneye giderken görevlilerin saldırısına ve cinsel tacizine uğruyor, doktor muayenesi sırasında askerler odadan çıkmıyor ve kadınlara hakaret ediyorlar. Hücrelerde ise askerlerin sözlü ve fiziksel tacizi süre giden olayların sadece bir kısmı. Direkt yaşam hakkının tehdidi olan bu durum, ölüme mahkûm edilen Güler Zere gibi, diğer tutuklu kadınların da yaşam haklarının gasp edilmesinin bir parçasıdır.

Hapishanelerde ve gözaltılarda kadınların bedeni üzerinde devam eden fiziksel ve psikolojik şiddet son bulmadığı gibi, yaşananlar her geçen gün artarak daha fazla kadının, yaşamını, sağlığını ve psikolojisini tehdit etmeye devam ediyor. Ve bu şiddet, yakın zamanda Genç-Sen’li kadın arkadaşlarımızın gözaltında yaşadığı cinsel taciz olayının da gösterdiği gibi, kadınları toplumsal mücadeleden, kamusal alandan dışlamanın, onları yıldırıp, dirençlerini kırmanın bir aracı olarak da kullanılıyor.’

FeministBiz oluşumu daha fazla kadının bu şiddeti yaşamaması için başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkililerden bu uygulamalara son verilmesini istedi.


Etiketler: kadın
İstihdam