21/04/2017 | Yazar: Aylime Aslı Demir

Bu yıl teması ‘körleşme’ olan Festival, onur ödüllerinin verildiği gece ile açıldı.

‘Hayır diyen Ankara’nın’ 28. Uluslararası Film Festivali başladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu yıl teması “körleşme” olan Festival, onur ödüllerinin verildiği gece ile açıldı.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın düzenlediği Ankara Film Festivali 28. kez Ankaralı sinemaseverlere yine harika bir 10 gün yaşatacağının ip uçlarını görkemli açılış töreninde hissettirdi. Katılımın oldukça yoğun olduğu törene sanat ve medya dünyasından da pek çok isim katıldı. Festivalin bu yılki teması ise “Körleşme” olacak.

Özge Uzun ve Ünsal Ünlü’nün sunuculuğunu yaptığı gece yakın zamanda kaybettiğimiz Tayfun Talipoğlu, Halit Akçatepe, Tarık Akan ve Bülent Kayacan’ın anılmasıyla başladı. Festival sponsorlarına plaket takdim etmek üzere Hande Doğan Demir, Şenay Gürler ve Nesrin Cevadzade gibi sanatçılar sahneye davet edildi. Yenimahalle ve Çankaya Belediyelerinin vermiş olduğu büyük desteğe vurgu yapıldı. İlgili belediyelerin başkanları Fethi Yaşar ve Alper Taşdelen, yaptıkları kısa açılış konuşmalarında “sosyal demokrat” belediyeciliğin yükümlülüklerinden biri olarak film festivalini andılar. Taşdelen, salondaki konukları “Hayır diyen Ankara’ya hoşgeldiniz” sözleriyle karşıladı. Çankaya Belediyesi’nin sanat-kültür hizmetlerine yaptığı desteklerden örnekler sunduğu konuşmasında, yakın gelecekte Eskişehir yolu istikametinde açılacak olan yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin müjdesini verdi, sözlerini Nâzım Hikmet’ten alıntıyla noktaladı.

Festival’in onur ödülleri de sanat camiasına büyük katkılar sunmuş kişi ve kurumlara verildi. Kitle İletişim Ödülü 2012 yılından bu yana setlerde kuralsız şekilde çalıştırılan çocukların haklarını korumak amacı ile “Bu Sette Çocuk Var!” kampanyası yürüten Oyuncular Sendikası’na verildi. Ödül Tamer Levent’in takdimiyle Oyuncular Sendikası adına Meltem Cumbul’a iletildi. Sanat Çınarı ödülü Ahmet Say’a verildi. Aziz Nesin Emek Ödülü ise sanat hayatının 60. Yılını kutlayan İzzet Günay’a, eski dostu Hülya Koçyiğit tarafından verildi.

Festivalde neler var?

Festival kapsamında, bu yıl da üç ayrı kategoride yer alan filmler yarışacak. Onur Ünlü’nün jüri başkanlığı yaptığı, 12 filmin yarışacağı Ulusal Uzun Film kategorisinde birincilik ödülü 50 bin TL olarak açıklandı. Ulusal Belgesel Film kategorisinde ise 17 film yarışacak ve yine kazananlar 20, 10 ve 5’er bin liralık ödüllere layık görülecek. Pelin Esmer ve Esme Madra’nın da jüri üyesi olduğu Ulusal Kısa Film kategorisinde ise 35 kısa film gösterime çıkacak. Ödüller ise 10, 5 ve 2.5’er bin olarak sahibini bulacak.

Dünya sineması gösterimlerinde farklı film seçkileri olacak. “Bir Ülke: İspanya” başlığı ile İspanyol sinemasının son 10 yılından kilometre taşları sunulacak, “Usta İşi” ile Jim Jarmusch, Werner Herzog, Volker Schlöndorff gibi yönetmenlerin son yapımları gösterilecek, “Bir Retrospektif: Terence Davies” ile ünlü İngiliz yönetmenin en bilinen filmleri, nihayet “Anısına” seçkisinde ise Kiarostami, M. Antonioni, A. Wajda ve Bergman gibi efsane yönetmenlerin en iyi filmleri seyirciyle buluşturulacak. “Taze Taze” seçkisinde de, bu yıl Berlin Film Festivali’nde gösterime giren ve yarışan filmler, Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Festival, her sene olduğu gibi bu yıl da dünya festivallerde gösterilmiş filmlere Ankara’da ev sahipliği yapacak. 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, dünya sinemasından bir seçkiyle, çocuklara yönelik filmlerin yer aldığı “Çocukların Festivali” de, festival kapsamında yer alacak.

“Körleşme” üzerine panel

Çağdaş Sanatlar Merkezi, Goethe Enstitüsü ve Büyülü Fener Sineması’ndaki gösterimlere ilaveten, festival teması ile paralel olarak, Körleşme üzerine Seçil Büker’in moderasyonu ile 27 Nisan Perşembe günü, Büyülü Fener’de panel düzenlenecek.


Etiketler: kültür sanat
nefret