19/10/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Berna Yangın yarın açılacak sergisinde yirmi kadın şairin şiirlerini eserleri ile yeniden yorumluyor.

‘Her Şey Olur’, elbette… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Berna Yangın yarın açılacak sergisinde yirmi kadın şairin şiirlerini eserleri ile yeniden yorumluyor.

Ressam Berna Yangın, yarın açılacak “Her Şey Olur” sergisinde “kadından sanatçı olmaz” söylentisinin kabul edilemezliğine vurgu yapıyor, erkek şiddetine dikkat çekiyor ve toplumsal cinsiyet rollerini tartışıyor. Yangın bu sergi de yirmi kadın şairin şiirlerini, resimleri ile yeniden yorumluyor.

KaosGL.org “Her Şey Olabilir”i sanatçı Berna Yangın’a sordu. Yangın, kadın olmanın her gün biraz daha zorlaştığı, cinsiyetçiliğin palazlandığı bir toplumda yaşarken üretim sürecinin merkezine “kadın”ı almasının kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.

Şairin cinsiyeti

Sergideki işlerinin esin kaynağını Yangın; “Birçok meslek grubunda cinsiyet vurgusu yapılması, kadın şair, kadın çizer, kadın yazar, kadın pilot vb. cinsiyetçi ayrımcılığın ne kadar yerleşik ve normalleştirilmeye çalıştırıldığının en büyük göstergesi. Edebiyattan, özellikle de şiirden ciddi anlamda keyif alan biri olarak bu ‘kadın şair’ vurgusu beni epey rahatsız ediyordu ki neticede ben de ‘kadın çizer’ olarak nitelendiriliyorum” ifadeleri ile anlatıyor.

“Sanat da bir mücadele alanı”

Sanatı bir mücadele alanı olarak gördüğünü belirten Yangın, “taciz, tecavüz, öldürülme… Kadınlar farklı şiddet türlerine maruz kaldığı halde hukuksal anlamda yalnız bırakılıyor, medeni kanunda belirtilen hakları gasp ediliyor. Bu sebeplerle kadınların örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka çareleri yok. Mücadeleyi hayatın her alanında olduğu gibi sanatta da gerçekleştirmek bana göre zorunluluk” diyor.

“Birlikte üretme pratiğini büyütmeliyiz”

Kadın ve LGBTİ’lerin kendi bakış açılarından eserler üretmesinin kendisini heyecanlandırdığını belirten Yangın, bu üretimin kolektif bir biçimde gerçekleşmesine oldukça az rastladıklarını belirtiyor ve kadın ve LGBTİ sanatçıların elini taşın altına koyması ve birlikte üretme pratiğini büyütüp olgunlaştırmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Sergi 15 Kasım’a dek açık

Ressam Berna Yangın’ın “Her Şey Olabilir” sergisi 20 Ekim Cuma 18.30’da Ankara’da bulunan Tosca Art&Design’da açılıyor. 15 Kasım Çarşamba gününe dek sürecek olan “Her Şey Olabilir” sergisi cinsiyet ve sanat ilişkisini sorguluyor. Sergi, “kadınlardan şair olmaz, her şey olur” diyor. “Her Şey Olur” 20 Kasım’da Tosca Art&Design’da. Kaçırmayın.

Serginin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Tosca Art&Design: Üsküp Caddesi Tekdal Apartmanı A Blok 6/4 Çankaya, Ankara


Etiketler: kültür sanat
İstihdam