08/05/2017 | Yazar: Yıldız Tar

‘Her zalim seyirciye ihtiyaç duyar. Oyun oynadığı için değil, onaylanmak zorunda olduğu için. Onaylanmayan zulüm devam edemez’

‘Her zalim seyirciye ihtiyaç duyar!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eğitim-Sen LGBTİ+ ve Kaos GL’nin etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Melek Göregenli, “Her zalim seyirciye ihtiyaç duyar. Oyun oynadığı için değil, onaylanmak zorunda olduğu için. Onaylanmayan zulüm devam edemez” dedi.

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube LGBTİ+ Komisyonu ve Kaos GL, sendika binasında açık ders düzenledi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ege Üniversitesi’nden ihraç edilen Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melek Göregenli 5 Mayıs’taki açık derste “ayrımcılık, muhafazakarlık ve barış” üzerine konuştu.

“Doğrunun tek olduğunu düşünmek muhafazakarlığın temel göstergesi”

“Doğrunun tek ve değişmez olduğunu düşünmek muhafazakarlığın en temel göstergelerinden” diyen Göregenli, muhafazakarlığın ön gördüğü ve korumak istediği ailenin “anne, baba ve iki çocuktan oluşan klişe heteroseksüel resim” olduğunu vurguladı. Normatifliğin muhafazakarlığın önemli bir kısmı olduğunu söyleyen Göregenli konuşmasına şöyle devam etti:

“Doğru ve yanlış; iyi ve kötü; güzel ve çirkinden oluşan dünya görüşünün politik düzlemdeki yansıması ‘biz ve diğerleri’ şeklinde oluyor. Başkasının kendinden olmaması üzerine sistem kuruluyor. İktidarın tam olarak yaptığı da bu. Evet diyenler iyi; hayır diyenler kötü…Yerlilik ve millilik tam olarak böylesi bir dünya görüşünden kaynaklanıyor. Yerli ve milli olmayan diyerek bir grup işaretleniyor.”

“Sisteme yönelik itirazların kontrol edilebilmesi için ayrımcılık gerekiyor”

Göregenli iktidarın kitleleri yönlendirmek için kullandığı en önemli dinamiklerden birinin “milli ve yerli olana karşı kökü dışarıda, Batıcı bir elit” fantezisi olduğunu belirterek, “Bizim coğrafyamızda otoriterliği muhafazakarlık besliyor” dedi ve ekledi: “Bu iktidar sadece muhafazakar değil, aynı zamanda otoriter ve dine dayalı bir gelecek projeksiyonu var. Hızlı bir dönüşüme tabi tutuluyoruz.”

“Devlet dediğimiz şey en nihayetinde şiddetin farklı biçimlerde örgütlenmesidir” diyen Göregenli konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sistem her açıdan eşitsizlik üretiyor. Bu eşitsizliklerin yarattığı adaletsizliklerin ise görünür olmamasını sağlıyor. Bu hiyerarşik sisteme yönelik itirazların kontrol edilebilmesi için sisteme ayrımcılık gerekiyor. Ayrımcılık sistem kurucu bir şey ve sistemi sürdüren en önemli aygıtlardan birisi. Ayrımcılığın sürmesinin en önemli sebeplerinden birisi aktörler kadar seyircilerinin olmaması. Her zalim seyirciye ihtiyaç duyar. Oyun oynadığı için değil, onaylanmak zorunda olduğu için. Onaylanmayan zulüm süremez.”

*Bu etkinlik Kaos GL ve Pembe Hayat Derneklerinin yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklenmiştir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam