18/05/2015 | Yazar: Kaos GL

İzmir Anarşist Komünist İnisiyatif ve İzmir LGBTİ İnisiyatifi 15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü dolayısıyla ortak eylem yaptı.

‘Hiç kimse asker doğmaz!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir Anarşist Komünist İnisiyatif ve İzmir LGBTİ İnisiyatifi 15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü dolayısıyla ortak eylem yaptı, “Hiç kimse asker doğmaz” dedi. 

İzmir Vicdani Ret Platformu’ndan Anarşist Komünist İnisiyatif ve İzmir LGBTİ İnisiyatifi’nin çağrısı ile Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde bir araya gelen antimilitaristler Alsancak Astsubay Misafirhanesi’ne yürüdü.

“Reddet, diren, hayır de, askere gitme!” sloganlarıyla yürüyen savaş karşıtlarına İzmir Müzisyenler Derneği, Yenikapı Tiyatrosu ve SDP LGBTİ Komisyonu da destek verdi.

Misafirhane önünde basın açıklamasını okuyan Semih Deniz, “Her Türk asker doğar” mitini eleştirdi:

“Toplumumuz bir yüzyıldır askeri/militer hayat tarzını ‘Her Türk asker doğar’ miti altında yaşamının her hücresine sindirmiş durumdadır. Hiç kimse asker doğmaz. İnsanlar ölmeyi-öldürmeyi, eline silah almayı, militarist bir orduya hizmet etmeyi reddedebilir.

“Coğrafyamızda 20 yıla yakındır vicdani ret hareketi içinde çeşitli kesimlerden yüzlerce insan politik, dini, ahlaki sebeplerden askere gitmeyi reddetmiş, onlara göre ’ideal’ erkekliğin ve kartondan bir cesaretin öğretildiği; soğuk silahların nasıl kullanıldığının ve nasıl katil olunabileceğinin öğretildiği orduya karşı olduğunu, böyle bir döneme katılmak istemediğini beyan etmiştir.”

 

Soma, 17 Mayıs ve vicdani ret günü

Vicdani retçiler hakkında açılan davalara değinen Deniz, “15 Mayıs Vicdani Red Günü olarak belirlendiğinde, tek sebep takvimin boş olmasıydı ama öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, takvimin boş kalması mümkün olmuyor, geçen sene “Soma Katliamı” nedeniyle ertelemek durumunda kalmıştık etkinliğimizi, bu sene ise 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Buluşma Günü ile aynı güne denk geldi, şiddetin ve militarizmin hayatımızın her alanına sindiğini gördüğümüz bu üç günü birleştirerek bir karşı duruş sergilemek daha bir anlamlı oldu” dedi.

Eylemde katılımcılar vicdani retlerini de açıkladı. Vicdani ret açıklaması yapan kişilerden bazıları ve açıklama metinleri şöyle:

Gül Özcan: “Devletin en büyük erk ve vicdani olmayan ordusunu tanımıyorum. Sizin kanlı savaş politikalarınızı reddediyorum. Üniformalarınızı, yozlaşmış iktidarlarınızı, toplumu tek tipleştirmeye çalışan tozlaşmış zihniyetinizi reddiyorum!”


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam