15/03/2011 | Yazar: KAOS GL

Futbolda gey hakları sözleşmesi kabul edildi.

‘Homofobi ve Transfobinin Sporda Yeri Yoktur’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Futbolda gey hakları sözleşmesi kabul edildi. Britanya’da büyük spor liglerinin devlet kampayasına verdiği destek ile sporda homofobiyi ortadan kaldırma yolunda büyük bir adım atılmış oldu.
 
Eşitlikler Bakanı Lynne Featherstone “Futbolda gey hakları sözleşmesi” imzalanmasının ayrımcılıktan arındırılmış spor için çok önemli bir adım olduğunu söyledi “Spor senin ne yapabildiğin ile ilgilidir, kim olduğunla değil” diyen Bayan Featherstone, “Homofobi ve Transfobinin sporda yeri yoktur” açıklaması yaptı.
 
Hükümetin eyleme çağrı amacı ile hazırladığı sözleşmeye futbol, kriket, tenis, rugby ligi, rugby birliği ve Olimpiyat organizasyon organları da imza attı.
 
Eylem beratı LGBT bireyler için sporda sıcak ve güzel bir ortam oluşturulmasını hedefliyor. Aktivistler, haberi, genellikle Britanya’da homofobi’nin son kalesi olarak bilinen sporun da diğer endüstriler gibi modernleşme konusunda zorlandığı yönünde karşıladı.
 
Belge dört ana fikirden oluşmakta:
 
·         Herkes katılım sağlayabilmeli
·         Spor eşitlik, adalet, saygı ve onur demektir.
·         Bu değerleri LGBT bireyler için bir gerçekliğe dönüştürme yolunda bağlılık
·         Kabul edilemez davranışlar bu davranışlara başkaldırmak için güvence
 
Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Alex Horne, sporun her türlü ayrımcılık için savaşıyor olduğunu belirtti.
 
“Futbol Federasyonu ve tüm paydaşları geçtiğimiz yıllar süresince herkese futbolu ulaştırabilmek ve stadyumların herkese-ki aileler ve LGBT bireyler de buna dahildir- açık alanlar olmasını sağlamak yolunda çok çalıştılar” dedi.
 
Horne, sözlerine şöyle devam etti;
“Irkçılık konusunda son 20 yılda gerçek bir ilerleme kaydettik ve bu futbol adına gurur duyulması gereken bir konudur. Uzun süreli belirlediğimiz amacımıza sağdık kalıyoruz ve homofobi gibi ayrımcılığın her türünü oyundan çıkartmaya çalışıyoruz.”
 
İngiltere’nin en iyi 4 futbol takımı açık (cinsel kimliğini açıkca beyan eden) eşcinsel oyuncuları olmaması sebebi ile kötü üne sahipler.
 
Galler Rugby oynuncusu Gareth Thomas 2 yıl önce cinsel kimliğini açıklarken, İngiliz kriketçi Steven Davies bu açıklamayı henüz geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi.
 
Eşitlikler Bakanı Lynne Featherstone bu hareketin ayrımcılıktan arındırılmış spor için çok önemli bir adım olduğunu belirtirtti.
 
“Spor senin ne yapabildiğin ile ilgilidir, kim olduğunla değil” diyen Bayan Featherstone sözlerine şöyle devam etti;
 
“Birçok lezbiyen, gey, biseksüel ve trans birey, sporu kendileri gibi olabildikleri bir alan olarak göremiyor ve bu ayrımcılık raket ve topla gösterebildikleri yeteneklerinden çok cinsel yönelimlerinden bahsedileceği anlamına geliyor. Homofobi ve Transfobinin sporda yeri yoktur. Bugün, kampanyamızın her seviyeye, yerel parklardan Olimpiyat mecrasına kadar, taşıma ve yayma yolunda bizleri destekleyen çok sayıda sporcu olması beni çok mutlu ediyor.”
 
Eşcinsel futbolcular kimliğini açıklasın!
Bu arada, İsveçli futbolcu Anton Hysen, eşcinsel olduğunu açıkladı.

Liverpool’un eski oyuncusu ve Milli futbolcu Glenn Hysen’in oğlu olan Anton, “Bana gey denmesinden korkmuyorum.
İsveç’te bir dergi, eşcinsel futbolcularla ilgili bir haber yapmak istiyordu. Ben de çekinmedim.

Bunu yaptığım için de asla pişman olmadım. Benim gibi eşcinsel olan futbolcular saklanmasınlar” dedi.
 


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam