28/11/2012 | Yazar: Umut Güner

Çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığını görünür kılan isimlerden biri de eşcinsel olduğu için hakemlik yapılmasına izin verilmeyen Halil İbrahim Dinçdağ.

‘İbne Hakem Seni Seviyoruz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel, biseksüel, transların en fazla sorun yaşadığı alanlardan başında çalışma hayatı geliyor. Çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığını görünür kılan isimlerden biri de eşcinsel olduğu için hakemlik yapılmasına izin verilmeyen Halil İbrahim Dinçdağ.
 
"Eşcinsel olduğunu beyan ederek askerlikten muafiyet raporu alan Halil İbrahim Dinçdağ’ın, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural, Prensip ve Yönetmelikleri İç Talimatları 25. maddesindeki  "Sağlık problemleri nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamaz" ifadesi nedeniyle mesleğini yapmasına izin verilmemiştir.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Askeri Psikiyatri ise eşcinselliği hâlâ hastalık olarak görmeye devam ediyor ve eşcinsellere "çürük raporu" veriyor. Askere gitmek istemeyen ve bu raporu almak isteyen bir eşcinsel onur kırıcı pek çok muameleye maruz kalıyor. Eşcinsel biri olarak askere gitmek, olası “taciz, fiziksel şiddet, dışlama” gibi nedenlerden ötürü elbette farklı zorluklar içeriyor.
 
Halil İbrahim’e davanın durumunu sorduk:  
6. duruşmamız yapıldı. Dosyamız bilirkişiye gönderildi. 19 Şubatta 7. duruşmamız yapılacak. Şimdi bilirkişinin raporu beklenecek, biz mahkemeye Trabzon Hakemler Derneği Başkanını bilirkişi olarak bildirdik ama federasyonun avukatı dedi ki “biz hakemler derneğiyle husumetliyiz” ve kabul etmediler.
Düşünsene federasyon, hakemlerle husumetli. İstanbul valiliği insan hakları komisyonuna dilekçe verdim. Komisyon beni dinledi.Federasyondan üç kişiyi dinleyecek ve raporunu hazırlayacak.
 
Davanın uzaması ve bu süreçte Halil İbrahim Dİnçdağ ile dayanışmak için LGBT örgütleri dayanışma maçları düzenliyor?
Türkiye’nin ve Avrupa’nın pek çok yerinden taraftar grupları destek veriyor. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyon için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu dava benim davam olmaktan çıkmıştır. Bu dava haksızlığa uğrayan herkesin davası oldu.  Sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum.
 “Siz ona maç yönettirmezseniz, biz yöneteceği maçlar yaparız. Halil İbrahim bizim hakemimizdir!” sloganı ile bir dizi maç organize edildi. Kaos GL’in düzenlediği Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum kapsamında 10- 16 Aralık tarihleri arasında Halil İbrahim Dinçdağ Ankara’da dayanışma maçları organize edecek. Dayanışma Maçları organizasyonu hakkında bilgi almak için kkm@kaosgl.org adresine mail atabilirsiniz.  

  


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam