21/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Onur Haftası, gastelerde ‘ama’ ile başlayan cümlelerle yer buluyor.

‘İnsan haklarına saygılıyım ama’: Gastelerde Onur Haftası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Onur Haftası, gastelerde “ama” ile başlayan cümlelerle yer buluyor.

                                                   Fotoğraf: Cansu Yıldıran

25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın başlaması ve 15. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün yaklaşmasıyla gasteler, “Onur Haftası” haber ve yazılarına yer veriyor. Gasteler bugün Onur Haftası’nı “insan haklarına saygılıyım ama”, “özgürlükleri destekliyorum ama” kalıplarıyla görmeyi tercih ediyor. Aksine Onur Haftası’nda LGBTİ’lerle dayanışma içinde olan gazeteler de yok değil. Uzatmadan sözü gastelere bırakalım…

“Ama”

Kayseri Gündem Gazetesi’nden Tunahan Kaya’nın haberi, Baro Eski Başkanı Avukat Fevzi Konaç’ın Beşiktaş Belediyesi’ne asılan LGBTİ bayrağına karşı homofobik sözlerine yer vermiş. “Konaç’tan LGBTİ Tepkisi” başlıklı haber, Onur Haftası kapsamında Beşiktaş Belediyesine asılan gökkuşağı bayrağına karşı, Avukat Konaç’ın “insan haklarının ve özgürlüklerinin yanındayız ama” ile başlayan ve “bu sapkınlara destek veren, midesi kaldıran belediyeyi kınıyoruz” ile biten nefret söylemini yorumsuz haberleştirmiş.

“Ahlaksızlık” gölgesinde

Fatih Altaylı Haber Türk Gazetesindeki köşesinde, bir gün evvel aynı gazetedeki köşesinde, "LGBTİ yürüyüşünden size ne, kime ne" dediği için aldığı eleştirileri yanıtlamış. LGBTİ yürüyüşüne yönelik tehditlere doğru bulmadığını yazan Altaylı kendisinin, "Ahlaksızlığa nasıl onay verilmesini istersin" sorularıyla karşılaştığını belirtmiş. Altaylı bu gün yazdığı köşesinde, ahlaksızlığın cinsel kimlikle ilgili olmadığını, “heteroseksüeller arasındaki ahlaksız oranı ile homoseksüeller arasındaki ahlaksız oranı arasında pek bir fark yok” diyerek ifade ediyor. Kendisinin bu yürüyüşe fiziki tepkiler gösterilmesine karşı olduğunu hatırlatmış ve meselenin bundan ibaret olduğunu, daha fazla tartışmayacağını belirtiyor.

“Aşk Doğudan Yükselir”

Evrensel Gazetesi’nde bugün, 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında PeraFilm’deki "Aşk Doğudan Yükselir: Kuir Çin Sineması" programına yer veriyor. Pekin merkezli gezici festival Love Queer Cinema iş birliğiyle gerçekleşen programda gösterilecek filmler hakkında kısa bilgilendirmeleri gazetenin kültür-sanat sayfasından okuyabilirsiniz.

Siz de iyi bir LGBTİ olursanız haklarınızı görebilirsiniz

Star Gazetesinden Ersoy Dede köşesinde, Onur Yürüyüşü “tartışmalarının” eşcinsel tarafından ortaya atıldığını ileri sürüyor. Türkiye’de Onur Yürüyüşü’ne yapılan itirazın “hem Ramazan ayında yapılmış olmasına hem de etkinlik sırasında yapılan kışkırtmalara” bağlı olduğunu iddia ediyor.

Eşcinsellerin köşelerinde saklanmasına karşı olduğunu bir “ama” ile açıklıyor; “Ama sürekli olarak da cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldıklarından şikâyetle sokaklara dökülmeseler ve toplumun sinir uçlarına dokunmasalar bu gereksiz tartışma da yaşanmayacak gibi geliyor bana” diyor.

Bir sürü eşcinsel arkadaşının olduğunu –yani kendisinin homofobik olmadığını ileri sürüyor- belirttikten sonra “kıçınızı başınızı açarak yaptığınız yürüyüşler, attığınız kışkırtıcı sloganlar, yapıcı ve sonuç alıcı olmaktan hayli uzak” diyerek Meclis’i işaret ediyor. Yani siz de Ersoy Dede’nin istediği gibi bir gey, lezbiyen, trans, biseksüelseniz haklarınızı görebilirsiniz, diyor…

Mersin Kadın Gazetesi Onur Haftası’na geniş yer ayırdı

Son haberimiz Mersin Kadın Gazetesi’nden. Mersin Kadın Gazetesi, “25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası #AramızdaNeVar temasıyla dün başladı” diyerek, geniş bir sayfa ayırmış haftanın etkinliklerine. Gazete ayrıca, 2003 yılında gerçekleşen ilk İstanbul Onur Yürüyüşü’nü hatırlatıyor ve 2013 yılında İstiklal Caddesindeki yürüyüşe yaklaşık 100.000 kişinin katıldığı bilgisini veriyor.  


Etiketler: medya
İstihdam