20/10/2017 | Yazar: Aslı Alpar

"Ayizi Kadınlarıyla Sohbetler"i Emel Uzun ve Aksu Bora ile konuştuk. Aksu Bora, ‘İlknur Üstün üçüncü sohbetimizde yanımızda olacak’ diyor.

‘Kadınların yazılmamış tarihini konuşacağız’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Ayizi Kadınlarıyla Sohbetler"i Emel Uzun ve Aksu Bora ile konuştuk. Aksu Bora, “İlknur Üstün üçüncü sohbetimizde yanımızda olacak” diyor.

CerEdebiyat ve Ayizi Yayınevi işbirliğiyle gerçekleşen “Ayizi Kadınlarıyla Sohbetler”de Emel Uzun 21 Ekim Cumartesi günü kadın biyografisi yazma üzerine konuşacak. İlki 23 Eylül’de Nacide Berber ile gerçekleşen sohbet dizisinin proje danışmanı Aksu Bora. CerEdebiyat’ta sürecek olan sohbet dizisini Emel Uzun ve Aksu Bora’ya sorduk. Uzun 21 Ekim’de gerçekleşecek sohbeti Bora ise projenin nasıl oluştuğunu ve katılımcıları nelerin beklediğini anlattı.

Emel Uzun’a, 21 Ekim’de gerçekleşecek olan ''Kadınlar, Hayatlar - Kadın Biyografisi Yazmanın Zorlu Yolları'' başlıklı konuşmasının interaktif bir zeminde gerçekleşmesini umduğunu söylüyor.

“Kadınların yazılmamış tarihini konuşacağız”

Kadın biyografileri üzerine başlayacak sohbetin, kadınların yazılmamış tarihiyle süreceğini ve ardından ‘kimlerin biyografisi yazılıyor’ sorusuna yanıt arayarak devam edeceklerini belirtiyor Uzun. KaosGL.org’a konuşan Emel Uzun, “Kendi hayatını anlatan kadınlar başlığı altında birkaç otobiyografiye değinmek istiyorum. Feminist biyografi ve Ayizi'nin yayınladığı biyografilerle sohbeti sürdürmeyi düşünüyorum” diyor.

“CerEdebiyat eğreti durmayacağımız bir yer”

Aksu Bora danışmanlığını yürüttüğü “Ayizi Kadınlarıyla Sohbetler” projesini KaosGL.org’a şöyle anlattı: “Biz tanıtım işinde çok başarılı bir yayınevi sayılmayız. Yayıncılığı öğrenmeye çalıştık, ayakta durmaya çalıştık, iyi kitaplar yapmaya çalıştık... Bu arada tanıtım işlerini epey ihmal ettik sanırım. Bu sene bu işe biraz daha kafa yoralım, zaman ayıralım diye karar vermiştik, o arada CerEdebiyat’tan Tolga Yüksel’den böyle bir teklif geldi; ‘Ankaralı bir yayınevi olarak bir söyleşi dizisi yapmak ister misiniz’ diye. Çok yakın bulduk kendimizi, eğreti durmayacağımız bir yer gibi göründü. Olur ya bazen, bir şey yapmak istersin tam tersi çıkar, ondan korkarız!”

“Ayizi hakkında konuşmak iyi geldi”

Teklifin ardından İlknur Üstün ile bir taslak program oluşturduklarını ve bu sürecin kendilerine iyi geldiğini ifade eden Aksu Bora, “Bunu yapmak bize iyi geldi çünkü yayınevini nasıl anlatmalıyız diye düşünmek, yayınevi hakkında konuşmamızı sağladı. Komik gelebilir ama bunu yapmayalı çok uzun zaman olmuştu. Gündelik işler, sözleşmeler, faturalar, yeni dosyalar... Bütün bunlar hakkında hep konuşuyorduk ama yayınevi hakkında neredeyse hiç! Demek ki insanın bazen durup kafasını kaldırması, ‘büyük resmi’ görmesi lazımmış!” diyor.

"Feminist çeviri, kadın edebiyatı, kadın polisiyesi, şiddet ve anneliği konuşacağız"

Program hazırlığı sırasında, “Kadınlar, Hayatlar” yayın dizisinin üzerine konuştuklarını, kadın hikâyelerine odaklandıklarını ve ilk söyleşinin konusunun böylelikle “Kadınlar Ne Anlatır, Nasıl Anlatır”a dönüştüğünü belirten Bora “Böyle bir konuda konuşmaya en uygun Ayizi kadını, Nacide'ydi (Berber). Dinlemeyi onun kadar iyi bilen az kişi vardır. Uzun zamandır radyo programları yapıyor, bizim Nedret Güvenç kitabının girişindeki söyleşiyi de o yapmıştı, onunla başladık” diyor.

Programın ikinci etkinliğinin de ilk söyleşinin devamı niteliğinde feminist biyografi üzerine bir sohbet olmasında karar kıldıklarını bu görevi iyi bir hikâyeci olan Emel Uzun’un üstlendiğini belirtti. Bora, program kapsamında, feminist çeviri, kadın edebiyatı, kadın polisiyesi, şiddet ve anneliği ele alacaklarını ekledi.

“İlknur Üstün üçüncü sohbetimizde yanımızda olacak”

Programı oluşturduktan kısa bir süre sonra İlknur Üstün’ün tutuklandığını hatırlatan Bora, şöyle devam etti: “Biz bu programı yaptık, Tolga'yla konuştuk, o sırada İlknur tutuklandı. Hiç beklemediğim ve çok sarsıcı bir şey oldu bu ama programdan vazgeçmeyi yahut ertelemeyi düşünmedim. Zaten İlknur öldürürdü beni! İlk iki sohbetimizde bulunamamış olacak ama üçüncüsünde yanımda olacağını umuyorum”

Aksu Bora, Ankara’da gerçekleşen söyleşilerin ardından İstanbul’dan da talep geldiğini, yazmaya odaklı yeni bir dizinin İstanbul’da başlayabileceği müjdesini verdi.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirisiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam