04/10/2011 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Gökkuşağındaki Kızıl: LGBTT Mücadelesi’ paneli Ankara’da, Cumartesi günü (2 Eylül) gerçekleşti.

‘Kapitalist Toplumlarda Ahlak İkiyüzlülüğün Diğer Adı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Gökkuşağındaki Kızıl: LGBTT Mücadelesi” paneli Ankara’da, Cumartesi günü (2 Eylül) gerçekleşti. 

Ali Baydaş’ın “Türk aile yapısı” üzerinden eleştirel bir bakış ortaya koyduğu panelde, Kemal Ördek LGBTT mücadelesindeki son gelişmeleri aktardı.
 
DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi) tarafından düzenlenen 3 günlük tartışma toplantıları dizisi Antikapitalist Forum kapsamında yapılan panel, Ankara’da Ayma Otel’de düzenlendi.
“İki babam var
İki gerçek babam
Bazen rahat, bazen sıkı
Fakat harika geçiniyoruz
Gerekirse ikisi de annem olabilir”
 
Konuşmasına Hollanda’da eşcinsel bir çift tarafından evlat edinilen bir çocuğun babalarına hitaben yazdığı şarkıyı söylediği çocuk programının görüntüleriyle başlayan Baydaş, bu örneğe tamamen zıt bir şekilde Türkiye’de “aile değerlerini korumak” adı altında derneklerin kapatılmaya çalışıldığının, kitap çevirenlerin maruz kaldığı davaların altını çizdi. (http://www.youtube.com/watch?v=_qf0puHJ-KM)
 
“Kapitalist Toplumlarda Ahlak İkiyüzlülüğün Diğer Adı”
 
Aynı devletin fuhuş sektörünü kendi tekelinde tuttuğunu söyleyen Baydaş “kapitalist toplumlarda ahlak ikiyüzlülüğün diğer adı” dedi. Baydaş, Etyen Mahçupyan’ın “Aile: Nereden Nereye?” başlıklı yazısından alıntılayarak ailenin siyasallaşmasını anlattı (http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1113487). Ayrıca Doç. Dr. Alev Özkazanç’ın T24’e verdiği röportajın “Muhafazakâr değerler içselleştirilmiyor, -mış gibi davranılıyor” kısmını değerli bulduğunu kaydetti (http://www.t24.com.tr/haberdetay/165599.aspx).
“İmza, dua, tek eşlilik, çocuk sahibi olmak, zorunlu roller gibi mahkûmiyetler içinde aile, toplum hapishanesinin küçük hücreleri haline gelmiş durumda; fakat farklı aile modelleri de mümkün.”
Trans-kırım ülkesi: Türkiye!
 
Konuşmasına 25 Eylül’de İstanbul’da öldürülen bir trans-kadını anarak başlayan Kemal Ördek, trans cinayetlerinin aylık hale geldiğini, Türkiye’nin bir trans-kırım ülkesine dönüştüğünü belirtti (http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=9710). “Ailenin şu anki yapısının ürettiği ataerki ve heteroseksizm, ikili cinsiyet sistemini dayatan eğitim sistemi, heteroseksüel erkekleri erkekliklerini sürekli ispat etmeye zorlayan ve eşcinsel erkekleri baskılayan zorunlu askerlik ve diğerleri; bunlar partiyi, yargıyı, polisi aynı zihniyetle besliyor.”
 
“Hükümet ikiyüzlü”
 
Aile Bakanı Fatma Şahin’in Pembe Hayat’tan Belgin Çelik’in görüşlerini dinledikten sonra yeni anayasa sürecine LGBTT’lerin de dahil olması yönündeki açıklamalarını samimiyetsiz bulduğunu söyleyen Ördek, “son 5 yılda LGBTT örgütlerinin önermediği çalışma, taslak kalmadı ve kimse ilgilenmedi” diyerek güvensizliğini dile getirdi (http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=9668).
 
“Toplumsal Muhalefet İnşa Etmek Gerekiyor”
 
Kürt özgürlük mücadelesiyle işbirliği yapmanın önemine değinen Ördek, BDP’nin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerinden söylem üretebildiğini, LGBTT örgütlerle de dirsek teması içinde olduğunu belirtti. İslamcıların LGBT hakları konusunda umut vaat etmediklerini, bazı sosyalist ve anarşist gruplar ile insan hakları gruplarının LGBTT mücadelesini sahiplenebildiğini söyledi.
 
LGBTT hakları konusunda destek çıkan diğer grupların talepler reddedildiğinde de ses çıkarmalarını isteyen Ördek, konuşmasını LGBTT’lerin kendilerini fazlasıyla tanıttıklarını, diğer grupların da artık adım atmaları gerektiğini ve herkesin bir LGBTT hakları aktivisti olması gerektiği sözleriyle tamamladı.  

Etiketler: yaşam
nefret