15/05/2015 | Yazar: Yıldız Tar

‘Yeni Medya Okulu’ Arş. Gör. Sedat Yağcıoğlu’nun sosyal politikalar, Kaos GL’den Ali Erol’un ise ‘LGBTİ yayıncılığının dünü ve bugünü’ oturumuyla sonlandı.

“Yeni Medya Okulu” Arş. Gör. Sedat Yağcıoğlu’nun sosyal politikalar, Kaos GL’den Ali Erol’un ise “LGBTİ yayıncılığının dünü ve bugünü” oturumuyla sonlandı. Muhabirler dört günlük eğitimin ardından Homofobi Karşıtı Buluşma etkinliklerini takip edecek.

 

Kaos GL’nin düzenlediği “Yeni Medya Okulu”nun son gününde sosyal politikalar ve Türkiye’deki LGBTİ yayıncılık tarihi konuşuldu.

LGBTİ’lere yönelik sosyal politikalar oturumu; Arş. Gör. Sedat Yağcıoğlu tarafından yürütüldü. Okula 14 farklı şehirden katılan 20’yi aşkın LGBTİ aktivisti muhabir adayıyla birlikte, LGBTİ’lerin sosyal hizmetler ve sosyal politikalar alanındaki gereksinimlerinin tartışıldığı bir araştırma atölyesi yapıldı.

Öznel hikayelerden sosyal politikalara…

Katılımcıların; LGBTİ’lerin eğitim, çalışma yaşamı, aile, toplumsal yaşam, cinsel yaşam, vb. alanlardaki gereksinimleri kolektif düşünmeyle tespit edildi. Queer metodolojinin kullanıldığı oturumda, katılımcıların öznel yaşam öykülerinden yola çıkıldı.

Oturum sonucunda elde edilecek bilgiler LGBTİ’lere yönelik sosyal hizmet modellerinin ve sosyal politikaların oluşturulmasına katkı sunacak.

 

“Kendi cümlemizi kurmak için yola çıktık”

Son günün ikinci oturumunda ise Kaos GL Derneği’nden Ali Erol, LGBTİ yayıncılığının dünü ve bugünü üzerine sunum yaptı. Kaos GL dergisinin 1994 yılında yayınlanmaya başlamasını aktaran Erol şöyle konuştu:

“Kendi hikayeni kendin anlatamazsan, senin adına birileri mutlaka o hikayeyi anlatır. Senin hayatının değerli olduğunu düşünmeyenler bile senin hikayeni senin adına anlatacaktır.

“Biz bu toplumda sadece heteroseksüellerin yaşamadığını, kendi adımıza kendi cümlemizi kurmak için yola çıktık. Sorunlarımızı birinin çözmesini beklemek yerine sorunlarımıza doğrudan kendimiz sahip çıkacağız. Birbirimizi bulduk, ağlamaktan sızlanmaktan vazgeçip hayatın bir yerinden mücadeleye başlayarak birbirimizi güçlendirdik. Kendi soluk aldığımız alanları güçlendirirken başka ezilenlerin, sömürülenlerin hayatlarına temas ettik.”

Türkiye’deki LGBTİ hareketinin başka ülkelerden farklı olarak kendi medyasını örgütlediğini hatırlatan Erol, “Eylül 1994’te yayın hayatına başlayan Kaos GL dergisi ve bugün kuş uçsa kayda geçirmeye gayret eden KaosGL.org haber sitesi homofobi ve transfobi karşıtı hareketin sözünün kendisinin dolaşıma girmesi için bir aracı oldu” dedi.

Erol’un sunumunun ardından okul katılımcıları ile forum yapıldı. Forumda; farklı şehirlerdeki LGBTİ gündemi ve bu gündemi aktarmak için en uygun yöntemler tartışıldı.

İlgili haberler:

“Eşcinseller haber yaparak dünyayı değiştiriyor”

İnternette biri bizi gözetliyor mu?

HIV/AIDS alanında haber nasıl yapılır?

*Yeni Medya Okulu Kaos GL Derneği’nin de partneri olduğu APC’nin “İnternet ve Cinsel Haklar” projesi kapsamında İsveç Kalkınma Ofisi SİDA tarafından desteklenmektedir. 

**Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: medya
nefret