16/05/2013 | Yazar: Mehmet Efe Fırat

Boğaziçi Üniversitesi Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya, kampüslerinde kan bağış çadırı açan Kızılay’ın homofobik ayrımcılığını teşhir ederek protesto etti

‘Kızılay Daha Önce Homofobiyle Hiç İlişkin Oldu Mu?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Boğaziçi Üniversitesi Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya, kampüslerinde kan bağış çadırı açan Kızılay’ın homofobik ayrımcılığını teşhir ederek protesto etti
 
Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te Türk Kızılayı’nın kan bağışı çadırında, kan alma işleminden önce bağışçılara doldurttuğu formda sorduğu “Daha önce erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?” sorusu Boğaziçi Üniversitesi Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya tarafından protesto edildi. 17 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek Heteroseksizm Karşıtı Kasmpüs Yürüyüşü için hafta boyunca okulda luBUnya dayanışma masası açan topluluk, Türk Kızılayı’nın homofobik ayrımcılığını teşhir eden el ilanları dağıttı ve “Kızılay Daha Önce Homofobiyle Hiç İlişkin Oldu Mu?” yazılı pankartla Kızılay’ı protesto etti.
Günün ilerleyen saatlerinde Kızılay’dan bir yetkili (Sultan Fidan) luBUnya dayanışma masasını ziyaret etti. Bu “yanlış anlaşılmanın” giderilmesini çok arzuladığını söyleyen yetkili, kurum olarak “din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı” yapmadıklarını ve sözü edilen formun “dünya standartlarına uygun olarak” yazıldığını iddia etti. luBUnya’dan öğrencileri dinleyen ve formda geçen “Daha önce erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?” sorusunun, homofobik ayrımcılığı körüklediğini ve öğrencilerin bu ifadenin “Daha önce korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz mu?” sorusuyla değiştirilmesi talebini anlayışla karşıladığını belirten yetkili, genel başkanlığa iletmek üzere öğrencilerden şikâyet ve öneri dilekçesi yazmalarını istedi.
 
Boğaziçi luBUnya imzasıyla verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:
 
‘Daha önce korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz mu?’
 
“Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına değil, tüm insanlığa din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın hizmet ettiğini söyleyen Türk Kızılayı’nın cinsel yönelim ayrımcılığını körükleyen bu ifadeleri derhal bağışçı formundan çıkarmasını talep ediyoruz.
 
Türkiye’de ve dünyanın hemen her yerinde saklanmak ve ya gizlenmek zorunda olan milyonlarca eşcinsel erkek gerek Türk Kızılayı’nın gerekse diğer sağlık örgütlerinin hizmetlerini almakta; hal bu iken “insani yardım, temel ihtiyaç” olarak adlandırılan kan bağışı işleminde bulunmak isteyen erkek eşcinsellere formda sorulan bu soru tümden bir ayrımcılığın, homofobik ikincilleştirmenin bir yansımasıdır.
 
Sorunun değiştirilerek eşcinsel varoluş ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında kurulan basmakalıp önyargıların ve ayrımcılığın pekiştirilmesine son verilmelidir. Eşcinsellik değil, korunmasız cinsel ilişki “tehlikelidir”. Ayrıca, T.C. Sağlık Bakanlığı 2011 istatistiklerine göre bu yılda Türkiye’de görülen 5224 HIV/AIDS vakasının 453’ü (%9) erkek ve kadın eşcinsel/biseksüel cinsel ilişkiler yoluyla, 2753’ü (%52) heteroseksüel cinsel ilişki yoluyla bulaşmıştır. Görüldüğü üzere cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaşan hastalıkların cinsel yönelim/tercih ile tıbbî ya da istatistiksel yoktur. Bu yüzden, Kızılay kan bağışçısı formunda sorulan ‘Daha önce erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?’ sorusunu ‘Daha önce korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz mu?’ olarak değiştirilmesini talep ediyoruz.”

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam