31/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

İsveç’in güneyinde eşcinsel olması sebebiyle diğer öğrenciler tarafından zorbalığa uğrayan kız öğrenciye okulu eşcinselliğini ‘daha az belli etmesini’ söyledi. Bunun üzerine öğrenci de okulu ayrımcılık yaptığı için ihbar etti.

‘Kızım sen de çok belli ediyorsun ama!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İsveç’in güneyinde eşcinsel olması sebebiyle diğer öğrenciler tarafından zorbalığa uğrayan kız öğrenciye okulu eşcinselliğini “daha az belli etmesini” söyledi. Bunun üzerine öğrenci de okulu ayrımcılık yaptığı için ihbar etti.
İsveç Eşitlik Şikâyet Amiri (Diskrimineringsombudsmannen, DO) tarafından tutulan rapor, öğrencinin diğer öğrenciler tarafından ciddi biçimde kötü muameleye uğramasının ardından Munkgård lisesindeki eğitimini bırakmak zorunda kaldığını açıklıyor.
 
Öğretmenlerine durumu açması da genç kıza yardımcı olmuyor, öğretmenleri cinselliğini “çok belli etmemesini” zira diğer öğrencilerin “kafasını karıştırdığını” ve onları “korkuttuğunu” söylüyorlar.
 
Öğrencinin şikâyetine göre olaylar 2010 yılında başka bir öğrenci tarafından başına vurulmasıyla başladı. Saldırı genç kızın başında küçük bir çatlağa sebep oldu.
Genç kız şikâyetinde şöyle yazdı: “Beni gözüme pense sokmakla tehdit etti, ardından penseyi alıp şakaklarıma ve gözlerime yakın bir yere üç kez sertçe vurdu.”
Olayla ilgili öğretmenlerine danıştığında tüm suçun kendisinde olduğu söyleniyor.
Rapora göre öğretmenleri şöyle dedi:
“Suç sende. Onu sen tahrik ettin.” Ayrıca kendisinin de “ardından ona vurduğu” ekleniyor.
İnternette yaptığı bir araştırma sırasında genç kız okul saatleri içinde yaşanan her türlü kötü muameleyi okulunun bildirmesi gerektiğini keşfediyor ve yalnızca kendisi isterse şikâyette bulunabileceğini söyleyen okuluna karşı çıkıyor.

Olayla şu an DO ilgileniyor ve DO dava yetkilisi Sara Stenberg’e göre tazminat kararından önce okulun olaya ilişkin görüşü alınacak.
 
“Okulun durumla ilgili görüş bildirmesi için talepte bulunduk. Standart prosedür böyle işliyor.”

http://www.thelocal.se/41860/20120705/

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam