24/08/2011 | Yazar: Ali Erol

Aksun Bora, ‘temel insan hakları, politik hedeflerle değiştirilebilir şeyler değildir’ diyerek Bakan Şahin’in ifade ettiği yaklaşımın problemli olduğunu söyledi.

‘Korunacak Aile Değerleri Kimin İçin?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
 
Aksun Bora, “temel insan hakları, politik hedeflerle değiştirilebilir şeyler değildir” diyerek Bakan Şahin’in ifade ettiği yaklaşımın problemli olduğunu söyledi.
 
Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesinden Doç. Dr. Aksu Bora:“Bakan Şahin, partisindeki zır muhafazakârlardan endişeli olabilir”
 
Van Kadın Derneği (VAKAD) gönüllüsü ve feminist aktivist Zozan Özgökçe: “Bakan Şahin karar vermeli ya muhafazakâr olacak ya da demokrat!”
 
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Nihal Ahioğlu-Lindberg: “Korunacak aile değerleri kimin için?”
 
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyoloji Bölümünden Barış Kılıçbay:“‘Değerler’ ile örülen söylemleri kurcalamak ve karıştırmanın yararlı olacağını düşünüyorum”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in, eşcinsellerin sorunları konusunda “aile değerlerini sarsmadığı müddetçe” her türlü desteği verebileceklerini söylemesinin ardından, LGBT’ler söz konusu olduğunda “şart” koşmasını ve eşcinsellere karşı koruyacaklarını belirttiği “aile değerlerini” feministlere ve akademisyenlere sorduk.
 
Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesinden Doç. Dr. Aksu Bora, “ailenin korunması” diye bir politik hedefin olabileceğini söyledi ve Bakan Şahin’in de seçildiği son seçimlerde AKP’nin aldığı oya dikkat çekerek “anlaşılan bu hedef seçmenlerin çoğu tarafından da uygun bulunuyor” dedi.
 
Bununla birlikte Bora, “temel insan hakları, politik hedeflerle değiştirilebilir şeyler değildir” diyerek Bakan Şahin’in ifade ettiği yaklaşımın problemli olduğunu söyledi.
 
“Aileyi koruyacağız ve bizim korumak istediğimiz aile de şöyle şöyle bir aile derken siz o aile içinde yaşayan insanları gözden kaçırırsanız, olmaz.”
 
 
“Bakan Şahin, partisindeki zır muhafazakârlardan endişeli olabilir”
 
Aksu Bora, aile içinde temel insan haklarının ihlal edildiğinin bilindiğini hatırlattı ve kadınlara ve çocuklara karşı her türlü şiddetin olduğunu “Fatma Şahin de gayet iyi biliyor” dedi.
 
Bakan Şahin’in LGBT’lerin insan hakları söz konusu olduğunda “aile değerleri”ne vurgu yapmasını kaosgl.org’a değerlendiren Bora şunları söyledi:
 
“Burada ‘aileyi koruyacağız, ne yapalım arada kadınlar da biraz dayağa katlanıversin’ demezken iş eşcinsellerin insan haklarına gelince duraklaması, eşcinselliği günah sayan geniş seçmen grupları, parti içindeki zır muhafazakâr kesimler ve bunların vereceği tepkiyle ilgili endişesidir diye düşünüyorum.”
 
Feminist ve akademisyen Aksu Bora, insan haklarının “teknik” değil “politik” bir mesele olduğunu belirtti ve ekledi:
“İnsan hakları bir kez elde edilmiş ve artık sorunsuzca uygulanan şeyler değil, durmadan yeniden yeniden müzakere konusu oluyorlar, hiç bir zaman elde bir muamelesi yapamıyorsunuz.”
 
“Bakan Şahin karar vermeli ya muhafazakâr olacak ya da demokrat!”
 
Van Kadın Derneği (VAKAD) gönüllüsü ve feminist aktivist Zozan Özgökçe, Bakan Fatma Şahin’in eskiden görevini yapan Fatma Aliye Kavaf’ın “eşcinsellik hastalıktır” söyleminden öte bir söylem geliştirmiş olmasını olumlu bulduğunu, bununla birlikte “aile yapısını”nın bozulma endişesini yersiz olduğunu söyledi.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ensest mağduru kız çocukları ile de ilgilendiğini belirten Özgökçe, “unutulmamalıdır ki ensest gibi korkunç bir cinsel suç aile içinde yaşanmaktadır. Aile yapısı zaten bozuktur ülkemizde.” dedi ve Bakan’a, “Bu bozuk yoz aile ilişkisini mi koruma derdindedir?” diye sordu.
 
Feminist aktivist Zozan Özgökçe, kaosgl.org’a yaptığı açıklamada, “‘Muhafazakâr demokrat’ olmak insan haklarına, kadın haklarına, LGBT haklarına mesafeli olmak demek ise demokratlık bu değildir.” dedi ve Bakan Şahin’i “karar vermeye” çağırdı.
 
“Korunacak aile değerleri kimin için?”
 
“Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Çocuk Yetiştirmede Cinsiyetçilik” çalışması yapmış olan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Nihal Ahioğlu-Lindberg, “korunmaya çalışılan aile değerleri konusunu” kaosgl.org’a değerlendirdi.
Çocuk yetiştirme süreçlerindeki değişimle ilgili söz konusu çalışmasında Ahioğlu-Lindberg, toplumsallaşma değerlerinin bir kısmı korunarak devam etse de, aileler, çocuğun değeri ve çocuk yetiştirme stillerinin bireyselleşme yönünde olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.
 
Değişimin olmasına karşın, kimi durumda yok sayılmasına dikkat çeken Ahioğlu-Lindberg, sorulması gerekenin “korunmak istenen aile değerleri ile ne kastediliyor” olduğunu belirtti ve ekledi:
 
“Sözgelimi kastedilen eğer erkek ve kadın evlilikleri ve çocuk sahibi olmakla ilgili ise o zaman boşanmış ebeveynlerin çocukları ne olacak? Kimle yaşayacaklar? Ya da şiddete rağmen aile birliğinin korunması için kadın ya da çocuk buna sessiz mi kalacak? Kısaca aile değerleri ile ne kastediliyor? Bu değerler kimin için tanımlanmak zorunda?”
 
“‘Değerler’ ile örülen söylemleri kurcalamak ve karıştırmanın yararlı olacağını düşünüyorum”
 
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyoloji Bölümünden Barış Kılıçbay,muhafazakâr söylemin kutsallaştırdığı ve dokunulmaz kılmaya çalıştığı şeyin resmi bir kurum olarak ailenin kendisi olmayıp heteroseksüellik olduğunu belirtti.
 
Barış Kılıçbay, kaosgl.org’a yaptığı açıklamada, Bakan Şahin’in “aileye zarar vermeme” lafının altındaki gizil önermenin eşcinsel evliliği meselesinden kaynaklandığını söyledi.
 
Aileyi hal-ı hazırda hukuki olarak tanımlayan tek kıstasın, “devletin insanlara empoze ettiği heteroseksüel evlilik ve akrabalık sistemi” olduğunu belirten Kılıçbay, tartışılması gereken konunun, LGBT bireylerin “aile değerlerini” sarsıp sarsmayacakları değil, “aile sisteminin içine devlet tarafından dâhil edilip edilmeyecekleri” olduğunu söyledi.
 
“LGBT bireylerin böyle bir meşruiyet arayışında olup olmadıkları”nın bu aşamada yöneltilmesi gereken diğer önemli bir soru olduğunu ifade eden Kılıçbay, “aile değerleri”nin ne olduğunu çözümlemek ve bu “değerler” ile örülen söylemleri kurcalamak ve karıştırmanın yararlı olacağını söyledi.
 
“Devlet tarafından çizilmiş bir aile tablosunun içinde yer alarak tümel bir meşruiyet edinme arzusu ile tikel ama direnişçi bir siyaset arasından hangisi seçilmeli?”
 
kaosgl.org, uzmanlar, insan hakları savunucuları, akademisyenler, feministler ve LGBT’lere, Aile Bakanı Şahin’in bahsettiği “aile değerlerini”, insan hakları alanında “şart” koşma ile “muhafazakâr” siyaseti sordu.
 
kaosgl.org’un bu konudaki haber dizisi devam edecek.
 
İlgili Bağlantılar:
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden siyaset bilimci Yrd. Doç. Dr. Devrim Sezer
Hukukçu, yazar ve insan hakları savunucusu Orhan Kemal Cengiz
 
Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Nilgün Toker Kılınç
 
“Ben Muhafazakâr Demokrat Bir Partinin Bakanıyım”

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam