26/05/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Denizli’deki LGBTİ mülteciler Kaos GL’nin pankart atölyesinde bir araya geldi.

‘LGBTİ dayanışması sınırları yıkacak!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Denizli’deki LGBTİ mülteciler Kaos GL’nin pankart yazma atölyesinde bir araya geldi, “LGBTİ dayanışması sınırları yıkacak” dedi. Atölye ardından KaosGL.org a konuşan katılımcılardan Fariman ve Mona, “Bir araya gelebilmemiz çok önemli” dedi.

İnsan Hakları Programı kapsamında 2007 yılından beri mülteci hakları çalışması yürüten Kaos GL Derneği, Denizli’deki İranlı LGBTİ mülteciler ve Denizli LGBTİ Aileleri ile pankart atölyesinde bir araya geldi.

Derneğin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte yürüttüğü “Türkiye'deki LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Geliştirmek” projesi kapsamında Denizli’ye saha ziyareti gerçekleştiren Kaos GL Derneği çalışanları; bire bir görüşme ve mülakatların yanı sıra pankart atölyesi düzenledi.

Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD) Denizli’deki sosyal merkezinde yapılan atölyeye yaklaşık 20 kişi katıldı.

LGBTİ dayanışması sınırları yıkacak!

Atölyede pankartlara Farsça aralarında “Kadın Kadına Aşk”, “Homofobi ve Transfobiye Kırmızı Kart”, “Sınırlar Kalksın, Aşk Özgürleşsin” ve “LGBTİ Dayanışması Sınırları Yıkacak” sloganları yazıldı. Atölye boyunca katılımcılar hem Denizli’de yaşadıkları sorunları tartıştı hem de dayanışmayı nasıl güçlendirebileceklerini konuştu.

“LGBTİ mülteciler olarak çok fazla bir araya gelemiyoruz”

Atölye katılımcılarından Fariman ve Mona ile atölyeyi konuştuk. Aynı zamanda sevgili olan ikili, LGBTİ mülteciler olarak Denizli’de çok fazla bir araya gelemediklerini belirtti.

Fariman, “Bu pankart atölyesi ve ardından yapacağımız maç yıl içerisinde Denizli’de yaşayan LGBTİ mültecilerin buluştuğu sayılı etkinliklerden birisi” derken Mona şöyle devam etti:

“Bizim açımızdan görünür olmak, tanınmak, dayanışmak çok önemli. Özellikle LGBTİ mülteciler söz konusu olduğunda tanınma meselesi ayrı bir anlam taşıyor.”

Fariman, “Kaos GL ile birlikte yaptığımız sosyal etkinlikler dışında çok fazla bir araya gelemiyoruz” diyerek önümüzdeki günlerde Kaos GL’nin yapacağız cinsel sağlık gibi atölyelerin önemine dikkat çekti.

Atölyenin ardından hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın yönettiği LGBTİ mültecilerle dayanışma maçına geçildi.

LGBTİ mültecilerle dayanışma etkinlikleri önümüzdeki günlerde trans geçiş süreci, cinsel sağlık, temel insan hakları ve göç mevzuatı gibi konularda atölyelerle Denizli’de devam edecek.

“Türkiye'deki LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Geliştirmek” projesi hakkında

Türkiye'de yaşayan LGBTİ mültecilerin insan haklarını geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında 7 ayrı ile gidilecek ve bu illerde 300 kişiyle yüz yüze görüşme sağlanacak. Proje aynı zamanda Türkiye’deki LGBTİ mültecilere yönelik ulusal ve uluslararası farkındalığı arttırmayı ve eğitim ve sosyal etkinlikler yoluyla LGBTİ mültecilerin güçlenmesi hedefliyor. Proje kapsamında yapılan saha ziyaretlerinin ardından Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin yaşadığı sorunlara ilişkin araştırma raporu yayınlanacak.

“Tekin Olmayı” Beklerken: LGBTİ Mültecilerin Ara Durağı Türkiye

Geçtiğimiz yıl Kaos GL, yayınladığı “Tekin Olmayı” Beklerken: LGBTİ Mültecilerin Ara Durağı Türkiye raporu ile Türkiye’de yaşayan İranlı LGBTİ mültecilerin yaşadığı sorunlara ışık tutmuştu.

Görüşme yapılan LGBT mültecilerin tamamı uydu kentlerde diğer İranlı mülteciler ya da yerel halk tarafından sözel şiddet ve tacize maruz kaldıklarını, yarısından fazlası ise fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyordu. Özellikle trans kadınlar görünürlük nedeniyle her sokağa çıktıklarında bakışlarla ya da sözel olarak taciz edildiklerini söylüyordu. Sokaktaki şiddetin Kayseri gibi muhafazakar şehirlerde daha yoğun yaşandığı ve LGBT mültecilerin yerel halk tarafından Türkiyeli LGBT’lere oranla çok daha fazla homofobik ve transfobik şiddetin hedefi olduğu belirtiliyordu.

Rapordan kısa kısa

Mültecilerin yaşadıkları sorunları ortaya koyan anlatımlarından bazıları şöyle:

“Evimizin camına şişe fırlattılar lezbiyen olduğumuz için. Polise gittik, bize sarhoştur yapacak bir şey yok, evinize gidin dedi.”

“Türkler bizi fark ettiğinde rahatsız ediyor bu yüzden görünür olmak istemiyorum. Evde oturuyorum genelde, herkes benim trans olduğumdan söz ediyor, bundan rahatsız oluyorum, bu yüzden kimseye güvenmiyorum.”

“Sadece işe gidiyorum ve uyuyorum, kimseyle görüşmüyorum. İşyerinde kız arkadaşım olduğunu söyledim heteroseksüel görünmek için.”

“Hastanede de herkes bana normal değilmişim gibi davrandı. Doktor bana kız arkadaşınla birlikte beni de Kanada’ya götürsene dedi gülerek”

“Polisle olan görüşmemde, trans olduğumu söyleyince, kadınla mı ilgilenirsin yoksa benimle mi diye sordu. Bunu niye sorduğunu anlamdım. Başka bir sürü saçma sapan, genital bölgeme dair sorular sordular.”

Rapor hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam