23/01/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde okuyan Alim, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı Afyon LGBTİ İnisiyatifi’yle yürüttüğü çalışmaları kaosGL.org’a anlattı.

‘LGBTİ deyince yüzüme bakan profesörler var’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Alim, son bir yıldır hem Afyon’da, hem de okulu Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde LGBTİ mücadelesi veriyor. 4. Pembe Hayat KuirFest kapsamında Ankara’da tanıştığımız Alim, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı Afyon LGBTİ İnisiyatifi’yle yürüttüğü çalışmaları kaosGL.org’a anlattı.
 
Alim, gey olmasına rağmen Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde trans kadın olarak biliniyor. “Trans kadın” olarak açılması ise bir derste hocasının “ahlâk” yorumlarına verdiği tepkiyle oluyor:
 
“Meslekle ilgili bir dersimizde şöyle bir konuşma geçti. Dersin hocası, bir tane kadın, dedi, kendini performans sanatçısı ilan etmiş, bir sürü kişinin önünde doğum yapmış bu ahlâksız, diye başladı. Sınıf 44 kişilik, 30’u kadın. Ben orda artık dayanamadım çünkü kadın arkadaşlardan ses çıkmıyordu, hiçbir tepki yoktu.”
 
Alim, bu cümleler üzerine hocasının seks işçisi bir trans kadın için nasıl bir yorumda bulunacağını merak ediyor ve şunları söylüyor:
 
“Ben bir trans kadınım, dedim. Trans kadınların büyük bir kısmı iş olmadığından dolayı seks işçiliği yapıyor. Burada ahlâksız olan devlettir, onlara bütün iş kapılarını kapatıyor. Toplum zaten hiçbir şey yapmıyor, dışlıyor. Burada ahlâksız olan siz misiniz, yoksa bizler mi?”
 
Hocasından aldığı cevap ise şöyle oluyor: “Bu dersten geçebileceğini mi sanıyorsun?”  
 
“Öğretim görevlilerin LGBTİ’lere bakışını araştıracağız”
 
“Bu tartışmadan sonra açık açık transım dedim, o dakikadan sonra okul tarafından bilinen biri oldum,” diye anlatıyor Alim. Yine de, topluma “genel ahlâk” yargıları dışında bakan başka hocalarla iletişim halindeler:
 
“Benim kendi kampüsümden bir hocam var. Beni ben bir şey demeden fark eden, keşfeden bir kadındır. Kendisiyle çok fazla ortak iş yapıyoruz. Onun dışında Çocuk Gelişimi bölümünden hocalarımız var. Onların desteği oluyor. Hatta önümüzdeki dönem cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili çocuk gelişimi derslerine girme gibi bir fikrimiz var.”  
 
Alim ayrıca Afyon LGBTİ İnisiyatifi olarak öğretim görevlerinin LGBTİ’lere bakışını araştırmayı hedeflediklerini anlatıyor:
 
“Üniversitede bu gerekli. Çünkü profesör olmuş ama LGBTİ dediğinde yüzüne bakan insanlar var. Bu da ülkedeki eğitim sıkıntısından kaynaklanıyor.”
 
“Eğitim-Sen’den bir oda talep ediyoruz”
 
Çoğunluğunu lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra üniversiteye hazırlanan öğrencilerin oluşturduğu Afyon LGBTİ’nin toplantıları için bir mekâna ihtiyacı var:
 
“Bizim bir büromuz olmadığından toplantıları benim evimde yapıyorduk. Belli bir süreden sonra sıkıntı olmaya başladı. Ev arkadaşım heteroseksüel bir erkek, onun bütün algılarını yıktım, o ayrı bir şey, ama özel hayat diye de bir şey var. Bir anda 20 kişinin eve gelmesi olmuyor. Eğitim-Sen’den bir oda talep ediyoruz. Etkinliklerimiz için bir mekâna ihtiyacımız var.” 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam