09/12/2016 | Yazar: Kaos GL

‘Devlet kurumlarının boş bıraktığı alanları doldurmaya çalışıyoruz’, ‘Sosyalleşmek için mekanların olmadığı yerde şiddet de görünmez kalıyor’…

‘LGBTİ haklarını savunmadan sosyal hizmet mümkün değil!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’da sosyal hizmet pratikleri 5. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’da tartışıldı: “Devlet kurumlarının boş bıraktığı alanları doldurmaya çalışıyoruz”, “Sosyalleşmek için mekanların olmadığı yerde şiddet de görünmez kalıyor”…

LGBTİ’lerin hak mücadelesi ve sosyal haklar alanında ilki 2012’de düzenlenen Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum, bu yıl “Başka Bir Sosyal Hizmet Mümkün” temasıyla Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Tuğrul Çubukçu Salonu’nda yapıldı.

Sempozyumun ikinci gününün son oturumunda Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’dan LGBTİ aktivistleri ve uzmanlar kendi ülkelerindeki sosyal hizmet pratiklerini tartışmaya açtı.

“Devlet kurumlarının boş bıraktığı alanları doldurmaya çalışıyoruz”

Makedonya LGBT Destek Merkezi’nden Biljana Ginova Ankara’ya son geldiğinden bu yana ülkesindeki durumun çok değiştiğini, siyasi çatışmaların derinleştiğini söyledi. “Politik çatışmaların yoğun olduğu bir kriz sürecinden geçiyoruz. Aktivistler olarak muhalif siyasetçiler üzerindeki etkimizi arttırmaya çalışıyoruz” diyen Ginova, ülkesinde “önce krizi çözelim sonra LGBTİ haklarından bahsederiz” anlayışının hakim olduğunu söyledi.

Ayrımcılık Karşıtı Komisyon’un yasalarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı maddeler olmadığı için öznel davrandığını söyleyen Ginova, “Komisyon canı isterse LGBTİ’lere yönelik ayrımcılığı kabul ediyor, istemezse etmiyor. Eşcinselliğin hastalık olduğunu iddia eden bir kitabı şikayet ettiğimizde ifade özgürlüğü olarak değerlendirmişti” şeklinde konuştu.

LGBTİ’lerin durumları ve ihtiyaçlarını belirlemek için bir anket çalışması yaptıklarını hatırlatan Ginova, “Ancak bu anketimiz yeterli temsile sahip değil. Makedonya’da LGBTİ’lerin büyük çoğunluğu gizlenmek zorunda kalıyor” dedi. Anket sonuçlarına göre LGBTİ’lerin yüzde 71’i polise güvenmiyor; yüzde 90’dan fazlası ise sosyal hizmet kurumlarının kendilerine hizmet vermediğini düşünüyor. Ginova, LGBTİ Destek Merkezi olarak devlet kurumlarının boş bıraktığı alanı doldurmaya çalıştıklarını belirtti.

Makedonya’da trans kadınlara karşı şiddetin genelde polisten geldiğini vurgulayan Ginova, sosyal hizmet uzmanları ile çalışarak homofobi ve transfobiyle mücadele ettiklerini söyledi. Ginova, siyasi kriz ortamında LGBTİ haklarını savunmanın zorluklarını aktardı.

“Sosyalleşmek için mekanların olmadığı yerde şiddet de görünmez kalıyor”

Karadağ’da 1996 yılından beri faaliyet gösteren Juventas oluşumundan Ivana Vujovic ise sözlerine Türkiye’deki seks işçisi trans kadınların uğradığı şiddete değinerek başladı. Karadağ’da LGBTİ’lerin gizlenmek durumunda kaldığını vurgulayan Vujovic, “Türkiye’de sokakta çok fazla şiddet olduğunu duyuyoruz. Bizde o kadar yok çünkü LGBTİ’ler görünür değil. En basiti, Türkiye’de gey barlar ve sosyalleşmek için mekanlar varken, Karadağ’da bundan bahsedemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Vujovic, sosyal hizmet uzmanları için kapasite geliştirme eğitimleri yaptıklarını, rehberler hazırladıklarını söyledi. Merkezlerinde psiko-sosyal danışmanlık verdiklerini vurgulayan Vujovic, “Bölgesel sorunlarımız çok benzer, kapasitelerimiz sınırlı ve yapmamız gereken çok şey var. Temel sorunlarımızdan biri sunduğumuz hizmetlerin sürdürülebilirliği” dedi.

Karadağ’da son yıllarda homofobinin arttığına dikkat çeken Vujovic, “LGBTİ’lerin haklarıyla ilgili sadece Onur Haftaları zamanı değil her zaman konuşmamız gerektiğini görüyoruz” dedi.

Vujovic, HIV ve AIDS ile ilgili çalışmalarında LGBTİ haklarından bahsetmeden ve savunuculuk yapmadan sosyal hizmet uygulamalarının mümkün olmadığını söyledi:

“Sağlık hizmeti sunmak, psiko-sosyal danışmanlık vermek için çıktığımız yolda LGBTİ haklarından bahsetmeden, savunuculuk yapmadan sosyal hizmetin mümkün olmadığını fark ettik.”

Acil yardım hattı

Son konuşmacı Sırbistan Trans ve İnterseks Servisleri’nden Kristian Randjelovic, ayrımcılık kanunun yanı sıra interseksleri de kapsayacak şekilde cinsiyet kimliğine ilişkin mevzuatın olduğunu söyledi. Üç yıldır polisle farklı eğitimler yaptıklarını belirten Randjelovic, “Translarla ilgili nasıl haberler yapılabileceğine ilişkin rehberler hazırlıyoruz. Spor ve translara ilişkin yayınlar üretiyoruz” şeklinde konuştu. Sırbistan’da translara dönük şiddet ve suçlara ilişkin yeni örgütlerin kurulduğunu söyleyen Randjelovic, Sırbistan’da film festivallerinden farklı kültürel etkinliklere LGBTİ’lerle ilgili çalışmaları anlattı.

Belgrat’taki onur yürüyüşünü anlatan Randjelovic, “Transların yaşadığı sorunlarla ilgili spesifik olarak neler yapılabileceğine ilişkin yeni fikirlerimiz var. Çeşitli araştırmalar yapıyoruz. Önümüzdeki yıl Avrupa Trans Sağlık Örgütü’nün buluşmasına ev sahipliği yapacağız” dedi. İntersekslerin hâlâ en az görünen kişiler olduğunu vurgulayan Randjelovic, sundukları hizmetleri anlattı.

Randjelovic, LGBT Acil Yardım Hatları hakkında ise şunları kaydetti:

“Sekiz yıl önce Gayten LGBT’de haftanın tüm günlerinde hizmet veren ilk LGBTİ S.O.S. Yardım Hattı’nı kurduk. On yıl önce trans kişilere güvenli bir alan sağlayan “kendi kendine destek” grubunu oluşturduk ve iki ayda bir defa grup toplantıları gerçekleştiriyoruz. Grup toplantılarında trans kişiler kendi deneyimlerini, endişelerini ve sorunlarını paylaşıyorlar, geçiş süreci ile ilgili bilgi ediniyorlar, sağlık ekibi ile iletişime geçiyorlar ve bazı konular ile ilgili hukuki destek alıyorlar. Gayten-LGBT bünyesinde LGBTİ bireylere bire bir hizmet veren terapistlerimiz ve danışmanlarımız çalışmakta. Ayrıca e-mail ve telefon üzerinden lezbiyen danışanlara danışmanlık hizmeti veren bir lezbiyen ekibimiz de bulunmakta.”

5. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’da yarın!

10 Aralık 2016, CUMARTESİ

Yer: NEVA Palas Hotel, Esat Caddesi, No: 32, Küçükesat – Ankara

Eş Zamanlı Atölyeler

10:30-13:00,

Cinsel istismar mağduru erkeklerle sosyal hizmet, Hans Knutagard

Hande Albayrak

10:30-13:00,

LGBTİ mültecilerle sosyal hizmet, Hayriye Kara

SHU Gizem Yıldırım, SHU-Der Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi

13:30-14:30

Eşcinsel ve Biseksüel kadınlara yönelik sosyal hizmet, Biljana Ginova ve Marija Vuletić

Burcu Yamaner, SHU-Der İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi

14:00-16:00

Hiv/aids ve sosyal hizmet, Yasin Erkaymaz, Hasan Atik

16:30-18:30

Engelli, göçmen, LGBTİ çocuklarla sosyal hizmet, Tess Vo

Aslıhan Aykara

16:30-18:30

Sırbistan Trans ve İnterseks Servisleri, Kristian Randejlovic

İnterseksüel ŞaLaLa’dan aktivistlerin katılımıyla

10 Aralık 2016'da gerçekleşecek atölyeler için kkm@kaosgl.org adresine maille başvuru yapmanız gerekiyor.

İlgili haberler:

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum başladı: Sosyal hizmet herkes için!

“LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık, sosyal hizmetlerin meselesidir”

Sosyal hizmet alanlarında LGBTİ’lerle nasıl karşılaştım?

“LGBTİ’lerin seçmeli ders konusu değil, tüm konuların öznesi olduğu anlaşılmalı”


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
nefret